Ambasadorul Klemm: Kremlinul vrea sa distruga cu fake news increderea romanilor in UE, NATO si SUA

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 16:08
11609 citiri
Ambasadorul Klemm: Kremlinul vrea sa distruga cu fake news increderea romanilor in UE, NATO si SUA
Foto: Arhiva Facebook/U.S. Embassy Bucharest

Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, sustine ca tactica Kremlinului in Romania este una subtila, prin care incearca sa se distruga increderea populatiei in UE, NATO si in parteneriatul strategic cu SUA.

Hans Klemm a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, ca Rusia cauta sa influenteze opinia publica si deseori alegerile, prin propagarea de "fake news" folosind mijloace media de stat cum ar fi televiziuni rusesti, Sputnik si retelele de socializare.

"Cativa aliati, in special Romania, manifesta ingrijorari serioase fata de influenta Rusiei si intentiile sale in Republica Moldova, din cauza trupele militare din Transnistria, dar si implicarii Rusiei in domeniile cibernetic si al informatiilor. (...) In completarea abuzului cibernetic, Rusia a dus o propaganda continua si campanii de dezinformare in incercarea de a crea confuzie si de a promova agenda strategica a Kremlinului.

Este clar ca este o metoda preferata a Rusiei pentru a semana discordie si a crea dezbinare intre aliatii NATO si altii pe care ii considera adversari.

Profitand de societatile noastre democratice, Rusia cauta influenta asupra opiniei publice, si deseori, asupra alegerilor, prin propagarea de fake news folosind mijloace media de stat cum ar fi televiziuni rusesti, Sputnik si retelele de socializare.

In anumite locuri, cum ar fi Romania, unde populatia este prudenta fata de motivele Rusiei, tacticile Kremlinului sunt mai subtile. In loc sa incerce sa convinga oamenii sa sustina politica Rusiei, ei incearca sa distruga increderea populatiei in UE, NATO si parteneriatul nostru strategic", a spus Klemm.

Potrivit acestuia, apararea fata de propaganda si dezinformare este dificila in tarile democratice unde libertatea de exprimare a inflorit.

"Propaganda este de obicei raspandita prin site-uri obscure care posteaza informatii false, care isi gasesc apoi calea spre retele de socializare si spre presa de calitate, ceea ce induce confuzie in randul opiniei publice asupra a ceea ce este adevarat, iar asta duce la atingerea telurilor celor care au creat propaganda", a explicat diplomatul american.

Coruptia, o amenintare non-conventionala

In discursul sau, Hans Klemm a vorbit si despre coruptie, spunand ca este o amenintare non-conventionala, iar a cladi o rezistenta inseamna mentinerea si intarirea unui sistem de justitie capabil sa lupte impotriva coruptiei.

"Guvernul SUA si-a manifestat ingrijorarea fata de propunerile legislative care au fost prezentate de Ministerul Justitiei si se afla in dezbatere parlamentara.

Propriile institutii ale Justitiei, asociatii profesionale, societatea civila si simpli cetateni, dar si UE si cateva guverne europene si-au exprimat ingrijorarile in legatura cu aceste propuneri. Din punctul nostru de vedere, in ultima decada si mai mult, Romania a crescut credibil in lupta sa impotriva coruptiei incluzand aici si o justitie independenta.

Trebuie sa aparam valorile democratice pe care le impartasim, care inseamna forta oricarui guvern care cauta increderea cetatenilor sai. Pastrarea unei justitii independente cladita in ultimii 15 ani in Romania reasigura poporul roman si aliatii NATO de forta si rezistenta Romaniei", a explicat ambasadorul SUA.

Klemm a fost prezent la dezbaterea "Preparing for the 21st century threats" ("Pregatiri pentru amenintarile secolului al XXI-lea") de la Facultatea de Studii Europene a Universitatii Babes-Bolyai. Dezbaterea a fost organizata de Grupul de Reflectie si Analiza Internationala "Citadel", un think-tank de analiza in domeniul politicii internationale al Facultatii de Studii Europene a UBB.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ambasador Klemm propaganda Rusia Romania , #ambasador