Ambasadorul SUA: Romanii trebuie sa inlocuiasca "Asta e viata" cu "Yes, we can"

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 22:18
2939 citiri
Ambasadorul SUA: Romanii trebuie sa inlocuiasca "Asta e viata" cu "Yes, we can"

Romanii trebuie sa renunte la pesimismul transmis de expresia "asta e viata", care sugereaza ca nimic nu se poate schimba, si sa adopte motto-ul presedintelui american "Yes, we can!" (Da, putem!), sustine ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.

De ziua Statelor Unite ale Americii, ambasadorul american la Bucuresti a urat romanilor sa nu mai fie niciodata nevoiti sa-si paraseasca tara si sa isi poata implini visurile chiar aici, in Romania.

Dar, pentru a transforma Romania intr-o "societate a oportunitatilor" - ideal pentru care s-au jertfit tinerii romani in urma cu 20 de ani - , este nevoie de "viziune comuna, curaj si hotarare", iar pentru atingerea acestui tel nu ar trebui sa existe divergente partinice, este de parere reprezentantul diplomatic al Washingtonului.

"Aici, in Romania, faceti eforturi de reformare si modernizare a statului si a economiei. Totul pentru a implini visul de a crea acea societate a oportunitatilor, pentru care si-au dat viata tinerii patrioti romani in urma cu 20 de ani. Nu ar trebui sa existe diferente de opinii asupra acestor subiecte si stim ca nu va fi simplu.

Realizarea unor schimbari reale, de durata, nu este niciodata simpla. Asa cum au demonstrat evenimentele recente, schimbarile pe care doriti sa le obtineti in societatea romaneasca necesita viziune comuna, curaj si hotarare. Si, asa cum s-a intamplat si in cazul Statelor Unite, acest angajament fata de idealurile noastre comune necesita o autoevaluare permanenta si o dorinta neobosita de perfectionare.

Dar va necesita si abandonarea completa si ferma a pesimismului transmis de expresia 'Asta e viata', des folosita in Romania si care sugereaza ca nimic nu se poate schimba. Ea trebuie inlocuita cu motto-ul presedintelui american 'Yes, we can' ('Da, putem!')", a recomandat ambasadorul Mark Gitenstein intr-o alocutiune rostita cu ocazia celebrarii Zilei Independentei Statelor Unite.

Romanii au luptat la revolutie pentru onoare si libertate

Ambasadorul si-a construit discursul urmarind permanent o paralela intre Razboiul de Independenta si Revolutia din 1989. A mentionat ca, precum parintii fondatori ai Americii in urma cu 234 de ani, in decembrie 1989 tinerii revolutionari romani si-au dat viata "pentru onoare si libertate" in lupta impotriva celei mai severe dictaturi comuniste a acelor timpuri.

El a asemanat ultimii 20 de ani din istoria Romaniei cu perioada "extrem de tumultoasa si plina de schimbari" a miscarii pentru drepturi civile din anii '60 din Statele Unite ale Americii, precizand ca a trait acea perioada intr-unul dintre statele sudiste, Alabama, unul dintre statele rasiste.

Reamintind cuvintele lui Martin Luther King despre Alabama - "Visez ca intr-o zi, in Alabama, acest stat in care exista rasisti impatimiti, ... baieti si fete de culoare isi vor putea da mana cu baieti albi si fete albe, ca frati si surori" - Gitenstein s-a dat personal exemplu pentru puterea implinirii visului american si a spus:

"Am vazut cu propriii mei ochi acest lucru intamplandu-se. Acel vis a inceput sa se implineasca si iata-ma aici, pe mine, un fiu alb al Sudului, numit Ambasador al Statelor Unite in Romania de catre primul presedinte afro-american al Statelor Unite ale Americii".

Diplomatul american s-a folosit si de aceasta ocazie pentru a reaminti ca are radacini romanesti.

"Asa cum stiti, anul acesta sarbatorim 130 de ani de relatii diplomatice. In 1880, anul stabilirii de relatii diplomatice, strabunicul meu, Louis Bralower, a imigrat in Statele Unite, in orasul New York, plecand din Botosani. A parasit Romania urmarindu-si visul de a beneficia de oportunitati economice si libertate religioasa. Noi, americanii, speram si ne dorim pentru Romania ceea ce ne dorim si pentru Statele Unite, a declarat ambasadorul.

Romanii trebuie sa poata sa-si implineasca visurile chiar aici, in Romania

Gitenstein a subliniat ca este nevoie ca romanii sa nu mai fie nevoiti sa emigreze in Statele Unite sau in alte tari, pentru a-si putea implini visurile.

"Ne dorim ca fiecare cetatean sa poata spune cu incredere ca acest pamant, pamantul romanesc, este si al sau. Personal, sper ca Louis Bralower al anului 2010 nu se va simti constrans sa paraseasca aceasta frumoasa tara si ca va putea sa isi implineasca visurile chiar aici, in Romania. Aceasta este promisiunea Revolutiei Romane si a Razboiului de Independenta American", a conchis ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Mark Gitenstein, #ambasador SUA, #Gitenstein asta viata, #Gitenstein romani , #ambasador