Ambasadorul SUA, la final de mandat: Incercati sa faceti in 20 de ani cat a facut SUA in 100

Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 12:51
4744 citiri
Ambasadorul SUA, la final de mandat: Incercati sa faceti in 20 de ani cat a facut SUA in 100
Foto: Arhiva

Stabilitatea politica si continuarea reformelor sunt cele mai importante conditii pentru ca Romania sa devina interesanta pentru investitorii americani, a declarat ambasadorul american Mark Gitenstein, in ultimul sau interviu in aceasta calitate, adaugand ca Romania incearca sa faca in 20 de ani ceea ce Statelor Unite le-a luat 100 de ani.

Potrivit ambasadorului, aflat la sfarsit de mandat, problema este credibilitatea si stabilitatea institutiilor.

"Stabilitatea Romaniei este importanta din doua motive: sunteti aliati si vrem sa fiti stabili, iar companiile americane care vin aici nu pot fi implicate in acte de coruptie. Vrem sa fim pe picior de egalitate, vrem ca firmele noastre sa fie tratate la fel ca orice alta companie de aici", a spus Gitenstein, in emisiunea "Dupa 20 de ani", la Pro TV.

Ambasadorul a precizat ca au existat companii americane ce s-au gandit la investitiile in Romania, dar, din cauza impredictibilitatii politicii fiscale si a coruptiei au hotarat sa se duca in Turcia sau Slovenia.

De asemenea, problemele politice din aceasta vara au fost un semnal de alarma pentru unii investitori. "In cele din urma, romanii au luat decizia de a respecta statul de drept. Problema de asta vara a fost desfasurarea referendumului, s-au facut modificari de ultim moment. Este important sa va conformati propriilor reguli. Daca nu le respectati, nu sunteti un aliat de incredere. Este o conditie esentiala. Cand cheltuie banii altor oameni, companiile vor sa stie ca pot sa faca decizii intr-un mediu predictibil, altfel banii nu sunt in siguranta", a comentat ambasadorul.

2013, an dificil pentru Romania

Mark Gitenstein a precizat ca 2013 va fi un an foarte dificil pentru tara noastra, nu neaparat din motive interne, ci din cauza crizei economice din Europa in general, aceasta fiind pricipala destinatie pentru exporturile romanesti.

In plus, in acest moment exista o divizare puternica a populatiei din motive politice, un lucru similar Statelor Unite.

"In SUA, votul popular este foarte divizat, iar asta va crea probleme in guvernarea tarii. Si cred ca veti avea probleme similare si in Romania. Crearea unei intelegeri intre partide dupa alegeri va fi foarte dificila. Vrem un aliat stabil. Iar investitorii americani vor predictibilitate. Nu le pasa foarte mult care este politica de taxe si impozite, dar vor ca aceasta sa fie stabila. Aici se schimba la fiecare ministru, pentru ca exista instabilitate politica", a spus ambasadorul.

"O noua criza constitutionala nu este buna pentru Romania. Vrem sa vedem stabilitate si vrem sa treceti la decizii. 2013 va fi un an dificil pentru Romania, din cauza a ceea ce se intampla in Europa. Piata voastra de export este Europa", a precizat el.

Potrivit spuselor sale, Romania se afla intr-o pozitie mult mai buna decat statele vecine, dar trebuie efectuate reformele din acordul cu Fondul Monetar International.

"Incercati sa faceti in 20 de ani ceea ce ne-a luat in SUA 100 de ani. Va miscati foarte repede. Unele din tarile fost-comuniste aveau deja o piata democratica, Polonia de exemplu. Deci drumul vostru este si mai greu", a comentat Gitenstein.

Romania plateste de doua ori mai mult pentru gaze naturale decat SUA

Referitor la una din cele mai "spinoase" probleme de ordin economic din Romania, gazele de sist, ambasadorul a precizat ca, mai intai, ar trebui sa se afle daca tara noastra are gaze de sist la un nivel si calitate potrivite pentru exploatarea comerciala.

"Tehnologia pentru a afla este traditionala. Daca aveti, la un nivel si calitate care poate fi exploatata, trebui sa vada cum poate fi facut acest lucur. Si noi am avut probleme de mediu. SUA poate fi un model pentru cum sa rezolvati aceste probleme", a spus ambasadorul.

De asemenea, el a subliniat ca, din informatiile pe care le detine, 90 la suta din licentele pentru exploatare energetica existente in Romania sunt deja pentru fractionare hidraulica, acesta fiind unul din motivele principale pentru care nu se fac cercetari in privinta gazelor de sist.

"Aici nici macar sa nu vreti sa aflati, cand platiti de doua ori mai mult decat noi pentru gaze naturale", a conchis oficialul american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Mark Gitenstein ambasador SUA, #final mandat Mark Gitenstein, #investitii companii americane Romania , #ambasador