Mandru ca sunt roman: Ambasadorul SUA: O demonstratie a caldurii romanilor

Autor: Ana Ilie
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 11:17
5127 citiri
Mandru ca sunt roman: Ambasadorul SUA: O demonstratie a caldurii romanilor

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, considera ca cei trei ani petrecuti la postul din Romania sunt dintre cei mai buni din viata sa. Aici a avut ocazia sa cunoasca o tara frumoasa si un popor interesant, ale carui traditii ii amintesc de propria familie.

Tot aici, Mark Gitenstein a observat schimbari extraordinare si s-a intalnit cu oameni "inteligenti, creativi si captivanti si un pic temperamentali cateodata".

Diplomatul le marturiseste cititorilor Ziare.com ce ii place si ce nu la Romania si care este cea mai placuta amintire cu care se desparte de tara noastra, la final de mandat.

Va redam mai jos interventia diplomatului american in campania noastra "Mandru ca sunt roman":

Cum apreciati "experienta romaneasca" de pana acum?

Au fost trei din cei mai buni ani ai vietii mele, cu siguranta cea mai buna slujba pe care am avut-o; nu este numai o slujba buna din punct de vedere al substantei, sa lucrez in numele Guvernului SUA si poporului american pentru a intari parteneriatul nostru aici, ci mi-a si permis sa aflu mai multe despre mostenirea mea si sa descopar poporul roman si sa calatoresc si sa cunosc Romania, ceea ce a fost o experienta extraordinara.

Ce va place si ce nu in Romania?

Ce imi place cel mai mult la Romania este poporul sau si cu siguranta zona rurala, una dintre cele mai frumoase din lume. Oamenii imi amintesc de tatal meu si familia sa, adica sunt inteligenti, creativi si captivanti si un pic temperamentali cateodata, la fel ca tatal meu. Sunt oameni minunati si cu toate ca tatal meu a murit in timp ce se afla aici simt ca ajungand sa cunosc multi romani intru in contact cu el si stramosii lui.

Ceea ce mi se pare cateodata descurajant la Romania este genul de pesimism si cinism pe care il vad aici uneori. Nu il gasesc la tineri, il gasesc la persoanele de varsta mea si este de inteles, in lumina a ceea ce s-a petrecut cu aceasta tara in ultimii 60 de ani.

Ce opinie aveti despre dezvoltarea poporului roman?

Am vazut schimbari extraordinare in Romania, in doar trei ani, cat m-am aflat aici. Economia incepe sa prinda viteza, Guvernul se reformeaza si in special am vazut progrese in felul in care sistemul legal opereaza, de la o eficienta crescuta a sistemului judiciar, la curajul si tenacitatea demonstrata de procurorii vostri si politie pentru a dezradacina incalcarea legii si in unele cazuri coruptia.

Ce locuri si traditii va plac in Romania?

Sunt atat de multe. Am petrecut mult timp in Delta Dunarii, in sudul Transilvaniei, in munti. Am fost in Oltenia si am fost la locuinta mea stramoseasca din Botosani de doua ori. Toate au calitatile lor; nu cred ca e vreunul care-mi place mai mult decat celelalte. Daca as putea alege, as fi in toate cele cinci locuri in acelasi timp.

Cred ca traditia care imi place cel mai mult in Romania si care imi aminteste de traditiile propriei mele familii este iubirea romanilor pentru mese indelungate, relaxate, incredibil de gustoase. Nu este numai despre mancare. Este camaraderia, tovarasia, bucuria - si uneori durerea - care este exprimata in timpul meselor. Este o traditie minunata, o demonstratie a caldurii romanilor si a calitatii mancarurilor.

Care este cea mai placuta amintire din Romania?

Cred ca cea mai placuta amintire din Romania este anticiparea pe care o traiam imediat dupa ce am aterizat, nestiind cum va fi aici, si primele impresii si intalniri cu romanii - la aeroport, in Guvern, angajatii de la resedinta mea. Imi amintesc cat de mult isi doreau sa ma cunoasca si interesul profund pe care il aveau in ceea ce priveste America. Cred ca asta a fost cea mai buna parte, daca stau sa ma gandesc la cei trei ani petrecuti aici.

Au fost mai multe momente individuale, care sunt prea numeroase pentru a fi povestite, insa asta imi ramane in minte. Fie ca aterizezi la Otopeni sau te deplasezi la un eveniment in tara, caldura cu care te imbratiseaza imediat romanii este fara asemanare.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Mark Gitenstein Romania, #Mark Gitenstein romani, #Ambasador SUA Romania, #mandru ca sunt roman , #ambasador
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
Ba,tu nu mai pleci?Lasa-ma ba nene in pace,mie nu-mi place de tine !
Poza NumeUtilizator
NumeUtilizator
rank 2