De ce America nu are ambasador la Bucuresti si cum ne incurca criza din Ucraina

Sambata, 08 Martie 2014, ora 22:00
8674 citiri
De ce America nu are ambasador la Bucuresti si cum ne incurca criza din Ucraina
Foto: Arhiva

Fostul ambasador american la Bucuresti, Mark Gitenstein, a vorbit despre relatia Romaniei cu Statele Unite si despre faptul ca SUA nu au momentan un ambasador oficial in tara noastra.

Statele Unite nu au mai trimis niciun ambasador in Romania dupa incheierea mandatului lui Gitenstein, fiind printre putinele tari in aceasta situatie.

"In primul rand, sunt cateva puncte care trebuie corectate. Sunt si alti aliati ai nostri care nu au ambasadori. Din nefericire, noi nu avem un ambasador aici, ceea ce mi se pare si mie putin nepotrivit si a trecut cam mult timp, sunt de acord cu dvs. Insa il avem aici pe Insarcinatul cu Afaceri al SUA, Duane Butcher, care face o treaba excelenta, iar liderii romani care au vorbit cu el au fost foarte multumiti", a declarat Mark Gitenstein, la ProTV.

Fostul ambasador SUA la Bucuresti: Rezervele de energie apartin romanilor, nu doar "baietilor destepti"

Acesta a mai spus ca procesul american de a numi ambasadori are diverse disfunctionalitati, care nu au legatura cu Romania, ci cu o decizie a Statelor Unite luata in urma cu 30-40 de ani.

"As putea vorbi ore intregi despre frustrarea mea personala in privinta numirilor pe care SUA le fac nu numai in posturile de ambasdadori, ci si de judecatori. Este un proces care are disfunctionalitatile sale si nu are nimic de-a face cu Romania, ci are legatura cu ceea ce am decis in urma cu 30 - 40 de ani, felul in care noi facem asta. Eu am lucrat in Senat 17 ani si am fost implicat in acest proces al numirii judecatorilor, care a fost foarte frustrant", a detaliat fostul ambasador.

El a mentionat ca o decize de trimitere a unui diplomat la Bucuresti va fi si mai dificila de acum incolo, in contextul crizei din Ucraina, care ar ingreuna munca unui ambasador american.

"Intr-o prima etapa, administratia prezidentiala trebuie sa faca o selectie, ceea ce nu s-a intamplat nici macar acum. Nu stiu care este problema. Am avut unele discutii cu persoane care urmau sa fie selectate pentru acest post si la un moment dat am crezut chiar ca ne apropiem de punctul final, insa, dintr-un motiv pe care inca nu-l stiu, nu a mai mers. Si cred ca de acum inainte o sa fie si mai dificil de atat, din cauza crizei din Ucraina si pentru ca a fi ambasador in Romania in timpul acestei crize este si mai dificil", a mai spus Gitenstein.

Fostul ambasador al SUA, Mark Gitenstein: Romania are probleme de stabilitate si predictibilitate

Fostul reprezentant diplomatic este de parere ca Romania va avea, totusi, un ambasador american pana la sfarsitul anului 2014, adaugand ca Statele Unite urmeaza sa isi intareasca prezenta in tara noastra, mai ales in contextul in care Romania se afla "intr-o pozitie puternica de aliat al NATO".

"Este deja o prezenta foarte robusta aici in Romania si, pe masura ce implementam proiectul de la Deveselu, aceasta se va accentua. Avem nave care vin in mod regulat in portul Constanta si sunt convins ca aveti la cunostinta faptul ca sunt trupe care tranziteaza Afganistanul prin Aeroportul International Mihail Kogalniceanu. In plus, va asistam la operatiunile efectuate cu avioanele F-16, deci sunt multe lucruri care se intampla. Cred ca Romania se afla intr-o pozitie puternica de aliat al NATO", a incheiat Gitenstein.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mark Gitenstein ambasador SUA Romania, #Mark Gitenstein Romania, #Mark Gitenstein Romania NATO , #ambasador