De ce nu avem, inca, un ambasador SUA si cand vom avea?

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 07:40
5832 citiri
De ce nu avem, inca, un ambasador SUA si cand vom avea?
Foto: Arhiva

Romania este singurul stat membru NATO si una dintre cele doua tari UE in care Statele Unite nu au trimis inca un ambasador dupa ce Barack Obama a preluat cel de-al doilea mandat de presedinte.

"Se cauta o persoana care sa aiba o cunoastere foarte buna a realitatilor romanesti", explica Radu Carp, secretar executiv al PDL si ministru de Externe in Guvernul Alternativa.

"Din pacate, acum nu mai suntem in momentul fericit in care sa existe o coincidenta intre inscaunarea unui presedinte si numirea unor ambasadori, pentru ca acesta este momentul culminant, in care se fac cele mai multe numiri - la 6 luni, 1 an, de la inceperea unui mandat. A fost si o situatie destul de tensionata, care s-a rezolvat oarecum partial, pe plan politic intern (acea problema controversata Obama-care), deci din punctul acesta de vedere nu ar fi o situatie neobisnuita.

Pe de alta parte insa, cred ca se cauta o persoana care sa aiba o cunoastere foarte buna a realitatilor romanesti, dar si a sistemului de justitie, a tuturor chestiunilor care tin de acest aspect", a declarat Radu Carp, fost director al Institutului Diplomatic Roman, pentru Ziare.com.

Acesta este sigur ca "este o perioada de intense cautari" pentru gasirea celui mai bun candidat de ambasador in Romania, dar subliniaza ca "adjunctul sefului de misiune (Duane Butcher - n.red), este o persoana extrem de activa si transmite foarte bine mesajele Washingtonului".

Prin urmare, din punctul sau de vedere nu este o situatie iesita din comun, insa un lucru trebuie subliniat.

"Asta inseamna ca SUA acorda o importanta mai mare Romaniei, din moment ce incearca sa gaseasca o persoana care sa aiba si un sprijin politic important, dar in acelasi timp sa cunoasca foarte bine si realitatile Europei de Est, problemele economice si problemele justitiei.

Trebuie asteptat si vazut ce va urma, insa este clar ca diplomatia americana functioneaza foarte bine chiar si in conditiile in care adjunctul sefului de misiune il inlocuieste pe acesta temporar si ii exercita prerogativele. Repet, este extrem de activ, chiar mult mai activ decat multi ambasadori acreditati la Bucuresti", a mai afirmat prof. Radu Carp.

Cat de mult conteaza situatia politica de la Bucuresti?

Intrebat daca evenimentele de anul trecut de la Bucuresti, care au culminat cu suspendarea presedintelui Basescu, dar si tensiunile actuale intre seful statului si premierul Ponta influenteaza, intr-un fel sau altul, luarea unei decizii la Washington, Radu Carp a raspuns: "Sigur ca toate acestea cantaresc foarte mult in alegerea persoanei potrivite".

"Trebuie sa existe o reflectare foarte buna a situatiei de pe teren. Statele Unite sunt foarte atente la orice semnal si e nevoie de persoane competente in cunoasterea sistemului politic si judiciar din Romania tocmai deoarece e mai greu de inteles un sistem in care exista contradictii intre un presedinte si un premier. Practic, o asemenea posibilitate nu exista in SUA, acolo este un cu totul alt sistem de raportare si simplul fapt de a intelege cum functioneaza sistemul de la noi este o grila foarte riguroasa in selectarea candidatilor.

De asemenea, sistemul judiciar este complet diferit fata de cel din SUA. Pentru a intelege sistemul judiciar din Romania, cum functioneaza, ce inseamna independenta justitiei in Romania, e nevoie de o cunoastere foarte buna nu numai a Romaniei, dar si a statelor din regiune cu experiente similare", a mai explicat acesta.

In plus, Radu Carp a sustinut ca "in general, persoanele din Departamentul de Stat care s-au ocupat de problemele Romaniei nu au facut decat sa avanseze in cariera, tocmai pentru ca Romania a fost o piatra de hotar, o incercare deosebita".

"Cel care a fost insarcinat de Departamentul de Stat sa vina in Romania in vara anului 2012, Philip Gordon, acum raspunde de intreaga problematica a Orientului Mijlociu", a exemplificat acesta, contrazicandu-l astfel pe premierul Ponta care sustinea, in timpul vizitei sale la Washington, ca Philip Gordon a fost inlaturat din Departamentul de Stat.

"Era total dezinformat, nu a avut consilieri foarte buni, sau daca ei i-au spus adevarul, atunci a mizat pe ignoranta publicului", a comentat Radu Carp.

Baconschi: Nominalizarea noului ambasador SUA intarzie si asta e o sursa de preocupare

In aceste conditii, in cat timp sa ne pregatim sa primim un nou trimis al Casei Albe la Bucuresti?

"Nu am cunostinta sa existe vreo nominalizare in acest sens. In orice caz, eu cred ca pana la inceputul anului viitor. De ce? Pentru ca anul viitor urmeaza doua randuri de alegeri, pentru Parlamentul European si pentru presedintia Romaniei, si nu cred ca SUA n-ar dori sa aiba o persoana de calibru in Romania care sa urmareasca foarte atent evolutiile de pe scena politica.

Deci, eu anticipez ca pana in ianuarie-februarie anul viitor va exista cu certitudine o persoana care sa se afle la Bucuresti la post, deci nu doar desemnata, ci care sa fi si trecut prin procedura audierilor si sa isi ia in primire atributiile", a mai declarat Radu Carp.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Radu Carp ambasador SUA Bucuresti, #Ambasador SUA Romania , #ambasador