Fost ambasador: Procurorii nu ne-au intrebat despre alegerile din noiembrie 2014. Ma intreb de ce

Sambata, 09 Aprilie 2016, ora 18:14
6478 citiri
Fost ambasador: Procurorii nu ne-au intrebat despre alegerile din noiembrie 2014. Ma intreb de ce
Foto: Ambasada Romaniei in Spania

Catalin Avramescu, ambasador al Romaniei in Finlanda in perioada alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014, dezvaluie, dupa incheierea mandatului sau, ca niciun procuror nu i-a cerut sa dea declaratii in dosarele deschise atunci pentru impiedicarea de catre MAE a votului romanilor din diaspora.

Fost consilier al presedintelui Traian Basescu, Avramescu a fost numit numit in functia de ambasador in Finlanda si Estonia la data de 15 iunie 2011, iar mandatul sau s-a incheiat recent, cand noul presedinte Klaus Iohannis a rechemat in tara 14 ambasadori, numind alti 19 in diverse state.

Iohannis recheama 14 ambasadori din Europa si de peste Ocean

Iohannis propune 19 noi ambasadori: Dan Mihalache, trimis la Londra (Video)

Intr-o postare pe Facebook, Catalin Avramescu se intreaba "ce se mai intampla cu ancheta penala care are ca obiect restrangerea dreptului la vot a milioane de romani din strainatate, la alegerile din noiembrie 2014".

"Din cate cunosc, ambasadorii in functie in acel moment nu au fost contactati de procurori. Cel putin eu nu am fost. Ma intreb de ce. Infractiunea s-a consumat la sectiile de votare de la ambasade si consulate.

Faptul ca sute de mii de romani au fost umiliti, impiedicati sau batuti pentru ca au incercat sa voteze este o consecinta directa a ordinelor comunicate prin centrala MAE ambasadelor", subliniaza acesta.

Dezastru la votul in diaspora - episodul Munchen: "Inceputul sfarsitului democratiei" (Video)

Catalin Avramescu spune ca, personal, are "constiinta impacata", pentru ca in Finlanda, unde a fost ambasador, a cerut si a obtinut doua sectii de votare la un total de circa 2.300 de romani legal stabiliti.

"Au votat aproximativ 40% dintre acestia. Sunt, din cate imi pot da seama, cele mai bune cifre din diaspora. Pentru a va face o idee, in Suedia sunt aproximativ 20.000 de romani, care au avut doar o singura sectie de votare.

Cu toate acestea - si o spun ca fost presedinte al sectiei de votare de la Tampere - au fost momente, mai ales in primul tur, in care am fost aproape sa fim pusi la pamant de 'instructiunile' primite. Acestea erau in mod evident calculate sa impiedice cat mai multi alegatori sa isi exprime optiunea electorala", sustine el.

Votul in diaspora: In Germania puteau fi infiintate 9 sectii de votare. De ce sunt doar 5?

Votul in diaspora: Ce sustin Ponta, Corlatean si Melescanu si ce prevede, de fapt, legea

Catalin Avramescu subliniaza faptul ca indiferent de functia detinuta, ca este vorba despre ambasadori sau ministri, "nimeni nu este deasupra legii", asa ca ancheta trebuie sa se deruleze.

"Nimeni nu are dreptul sa impiedice o ancheta penala. Folosesc ocazia, la bilantul mandatului meu in Finlanda, sa ma delimitez inca o data de cei care au comis aceasta infractiune grava.

Dupa ce ma voi intoarce la Bucuresti am sa fiu in masura, daca voi fi solicitat de procurori, sa ofer informatii precise despre ce s-a petrecut atunci", mai declara fostul ambasador in Finlanda.

Votul in diaspora - Geoana: Ponta a decis deliberat sa nu faca mai multe sectii. Va raspunde legal

Macovei: A fost o panica mare si au schimbat cifrele. Ponta si Corlatean erau trimisi in judecata deja Interviu video

Zeci de mii de romani care locuiesc cu acte in regula peste hotare nu au putut vota la cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014 din cauza numarului foarte mic de sectii de votare deschise de Ministerul de Externe.

Ei au stat ore intregi la cozi fara a-si putea exprima votul, in aproape toate statele europene, dar nu numai, imaginile fiind postate pe retelele de socializare. Comentatorii politici au sustinut ca Guvernul Ponta a organizat prost alegerile intentionat, pentru a-l avantaja pe premier, care, in functie fiind, a candidat in numele PSD. Sondajele aratau ca romanii din diaspora nu il doresc presedinte pe Victor Ponta si ca vor vota masiv impotriva lui. Rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale din 2014 au confirmat acest lucru.

Din cauza scandalului imens starnit, Titus Corlatean si Teodor Melescanu au demisionat succesiv din functia de ministru de Externe.

Melescanu isi da demisia de la MAE: Nimeni nu a fost impiedicat sa voteze

Procurorii au comasat toate plangerile primite intr-un singur dosar penal, care a ajuns la Directia Nationala Anticoruptie.

In prima faza, anchetatorii au solicitat diverse acte de la institutiile implicate in organizarea alegerilor, printre care Ministerul de Externe si Autoritatea Electorala Permanenta.

Titus Corlatean a fost audiat la DNA, timp de mai multe ore, la inceputul lunii octombrie, dupa care nu s-a mai auzit nimic despre dosar.

Titus Corlatean, audiat patru ore la DNA: Ce a spus la iesire despre dosar (Video)

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Catalin Avramescu ancheta alegeri prezidentiale , #ambasador