Gandurile unui american despre Romania-stat de drept (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 14:45
3682 citiri
Gandurile unui american despre Romania-stat de drept (Opinii)
Foto: ziaruldegarda.ro

Te astepti ca spiritul democratiei sa transpire prin fiecare cuvant pe care il rosteste. Ideile sale sa devina sursa de inspiratie pentru oricine intra in contact cu ele si sfaturile lui sa fie repere pentru domnia legii si respectarea drepturilor omului. De la Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti, m-as fi asteptat sa ne incurajeze, de exemplu, mai degraba sa pierim decat sa nu facem dreptate.

Cand Guvernul Boc de inspiratie prezidentiala a hotarat sa ignore si sa sfideze deciziile Justitiei, care dadeau castig de cauza unor cetateni care isi cerusera drepturile salariale in instanta, am sperat ca Mark Gitenstein va interveni brutal si va impartasi din bogata sa cultura a democratiei cateva farame si guvernantilor nostri. Sau cand Traian Basescu sfatuia si indemna magistratii sa judece si sa faca dreptate dupa buget, afirmand ca justitia trebuie sa tina in deciziile ei de bugetul national, puteam sa jur ca in sinea lor reprezentantii SUA in Romania se revolta.

Atunci chiar am sperat pentru o secunda ca un Mark Gitenstein nu va mai suporta ca democratia sa fie intr-atat de umilita de catre mitici si va emite un semnal. N-a fost sa fie. Omul ori avea alte griji, ori nu auzise, ori impartasea cu totul si cu totul alte idei. Nu i s-a parut nimic in neregula aceste idiotenii balcanice cu iz totalitar, dar s-a laudat ca vorbeste atat de des (cand?) despre statul de drept din Romania deoarece asa a fost instruit de catre Barack Obama. Sa fie primit atunci.

Si care este viziunea maxima despre statul de drept pe care ambasadorul SUA vrea sa o implementeze in Romania? In primul rand, legile trebuie schimbate pentru ca unii sa dureze cat mai mult in fruntea unor institutii. Constitutia SUA a suferit in mai bine de 200 de ani doar cateva amendamente, iar acolo institutiile si-au impus respectul si autoritatea tocmai prin domnia si aplicarea Legii. La noi, totul trebuie sa fie pe dos, chiar si cu indemnul unui reprezentant al Statelor Unite.

Pentru Romania, Mark Gitenstein recomanda ca legile sa fie schimbate doar pentru a se pastra un om in fruntea unei institutii. "Ar fi un lucru foarte bun (prelungirea mandatului lui Daniel Morar la sefia DNA). Nu stiu daca se poate, daca nu trebuie amendata legea. Dar, cu cat il tineti pe Daniel Morar in functie mai mult timp cu atat va fi mai bine" - a afirmat oficialul american.

Daca aceasta este lectia despre statul de drept pe care Gitenstein vrea sa o predea Romaniei, mai bine tacea. De asta mai si aveam nevoie, ca sa devenim cu totul o tara bananiera - sa prelungim toate mandatele presedintilor si sefilor institutiilor, eventual pe viata, ca sa fie si mai bine. Iar de la propunerea de schimbare a legii pentru Daniel Morar pana la modificarea Constitutiei pentru Boc sau Basescu e o diferenta minora. E ca trecerea de la azi furi un ou maine un bou.

Daca ambasadorul SUA rostea o astfel de fraza in State, la el acasa, probabil ca domnul nu ar mai fi avut vreun viitor in politica. Asa a venit sa propovaduiasca statul de drept in lumea a treia, intr-o tara de mana a doua. Pentru ca daca isi permite sa vorbeasca astfel, asta trebuie sa creada despre tara noastra.

Probabil ca dupa aceste declaratii, presedintele Traian Basescu se va simti si mai motivat sa ceara procurorului general Codruta Kovesi sa prelungeasca inca sase luni mandatul lui Daniel Morar in fruntea DNA.

Din februarie pana in septembrie - adica pana fix inainte de alegeri, pentru cine mai are dubii ce inseamna aceste sase luni. Timp in care DNA va functiona ca si pana acum - filme cu incatusati plimbati prin arest fara nicio alta finalitate decat compromiterea lor pentru o anumita perioada. Daca pentru asta e absoluta nevoie de schimbarea legii, inseamna ca vorbim de fapt exact despre opusul statului de drept.

O diferenta insesizabila in Romania. Un fleac pentru romani, care si asa au cu totul si cu totul alte griji, alte prioritati si alte nevoi decat lupta pentru libertate si democratie.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Mark Gitenstein SUA, #Ambasada SUA Bucuresti, #Daniel Morar sef DNA, #prelungire mandat procuror general, #Traian Basescu presedinte , #ambasador