Hans Klemm, decorat de Iohannis la final de mandat: Indoiala privind angajamentul fata de statul de drept, spulberata la alegeri

Marti, 10 Decembrie 2019, ora 13:50
8272 citiri
Hans Klemm, decorat de Iohannis la final de mandat: Indoiala privind angajamentul fata de statul de drept, spulberata la alegeri
Foto: captura video

Presedintele Klaus Iohannis l-a decorat, marti, pe Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce. Hans Klemm si-a inceput mandatul la Bucuresti in septembrie 2015 si urmeaza sa fie inlocuit de Adrian Zuckerman pana la finalul anului.

Atat Iohannis, cat si Klemm au sustinut cate un discurs la ceremonia ce a avut loc marti la Palatul Cotroceni. Cei doi au vorbit despre intarirea Parteneriatului Strategic Romania-SUA, dar si a valorilor comune, printre care si statul de drept.

Klemm chiar a spus ca, daca a avut unele indoieli in ce priveste angajamentul Romaniei de a respecta statul de drept, ele au fost risipite cand a vazut rezultatul votului romanilor la alegerile prezidentiale din noiembrie, dar si in mai, la scrutinul european si referendumul pentru justitie.

Ziare.com v-a prezentat declaratiile presedintelui Iohannis si ale ambasadorului Hans Klemm:

Discursul presedintelui Klaus Iohannis:

- Imi face o deosebita placere sa ne intalnim pentru a recunoaste meritele unui profesionist, cu o contributie extraordinara la dezvoltarea relatiilor dintre Romania si SUA.

- E o ocazie solemna dar si o ceremonie dedicata prieteniei.

- La acest moment in care misiunea dvs la Bucuresti se apropie de sfarsit, parteneriatul Strategic Romania-SUA e mai dinamic decat in orice moment din istoria sa.

- In dialogul pe care l-am avut cu presedintele Trump la Washington si la Londra am remarcat angajamentul ferm al SUA pentru consolidarea si aprofundarea relatiilor cu Romania. Aportul dvs a fost substantial.

- Intr-o relatie bilaterala bazata pe valori comune precum stat de drept, democratie si drepturile omului, ati stiut sa dati un exemplu personal consecvent.

- Romania si-a reconfirmat statutul de cel mai predictibil si ferm aliat regional al SUA.

- De-a lungul istoriei, Romania a beneficiat de sprijinul partenerilor si aliatilor.

- Avand in vedere rezultatele deosebite ale misiunii dvs la Bucuresti pentru reconfirmarea si aprofundarea angajamentelor reciproce dintre tarile noastre imi face o deosebita placere sa va acord Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce. Va felicit!

Discursul ambasadorului Hans Klemm:

- Va multumesc cu modestie pentru aceasta onoare. Am rugat echipa de la ambasada sa mi se alature pentru ca doar prin munca lor si inovarea lor a fost facuta posibila aceasta recunoastere a meritelor noastre.

- Am avut 3 prioritati: sa promovam securitatea nationala a SUA in colaborare cu partenerul strategic Romania si am avut realizari deosebite in acest domeniu si pe partea de colaborare militara, informativa si de aplicare a legii.

- Am cautat sa promovam democratia, valorie democratice, sa contribuim atat cat am putut la consolidarea valorilor democratice ale Romaniei, a statului de drept in Romania si a luptei impotriva coruptiei.

- Daca a existat vreo indoiala a mea personala in ceea ce priveste angajamentul Romaniei in ce priveste statul de drept, aceste indoieli au fost spulberate in alegerile de anul acesta din noiembrie si de mai devreme.

- Va multumesc pentru accesul generos pe care l-ati acordat americanilor care au venit in Romania si s-au intalnit cu dvs

- Va multumesc pentru sustinutul si constantul sprijin pentru Parteneriatul Strategic.

- Angajamentul dvs personal fata de acest parteneriat inseamna foarte mult pentru tara mea, pentru ambasada mea si pentru mine. Va multumesc!

Cine e noul ambasador al SUA in Romania

Adrian Zuckerman este un avocat in industria imobiliarelor, care a imigrat in copilarie din Romania catre Statele Unite. El a fost confirmat de Senatul american pentru functia de ambasador al SUA in Romania la finalul lunii noiembrie.

La audierea sa din luna iunie, Zuckerman a afirmat ca intentioneaza sa se revanseze fata de ospitalitatea pe care americanii i-au oferit-o prin promovarea intereselor Washingtonului la Bucuresti.

"Daca voi fi confirmat, voi continua oferirea sprijinului pentru eforturile notabile (intreprinse - n.red.) impotriva coruptiei din Romania", a declarat acesta in luna iunie.

"Lupta impotriva coruptiei si sprijinirea independentei judiciare sunt vitale pentru prosperiatatea si siguranta Romaniei pe termen lung", a adaugat Zuckerman.

Pe parcursul mandadtului sau, Hans Klemm a dat numeroase mesaje de sustinere a luptei anti-coruptiei in momente cheie, cand justitia a fost amenintata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Iohannis decorat Klemm ambasador SUA , #ambasador