Mandru ca sunt roman: Ambasadorul rus: Romania si Rusia sunt legate prin mii de fire

Autor: Ana Ilie
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 11:48
5230 citiri
Mandru ca sunt roman: Ambasadorul rus: Romania si Rusia sunt legate prin mii de fire

Ambasadorul rus la Bucuresti, Oleg Malghinov, considera ca Romania si Rusia sunt legate prin mii de fire, vizibile si invizibile, si da asigurari ca Rusia priveste cu intelegere viziunea Romaniei asupra viitorului sau.

Diplomatul impartaseste cititorilor Ziare.com impresiile sale, dupa un an de mandat la Bucuresti, si apreciaza ca Romania "este o tara cu un trecut glorios, cu un prezent interesant si cu un mare viitor".

Va redam mai jos interventia ambasadorului rus in campania noastra "Mandru ca sunt roman":

"Sunt convins ca pentru orice diplomat strain oportunitatea de a se adresa dumneavoastra la proiectul 'Mandru ca sunt roman' in ajunul sarbatorii nationale a Romaniei ar reprezenta o onoare si o provocare.

Voi incepe cu evocarea unei amintiri personale. In vara indepartatului an 1976, fiind student in anul II de facultate, trebuia, ca orice tanar din perioada aceea, sa parcurg si cursul de pregatire premilitara. Grupa noastra a ajuns la Divizia sovietica 'Cantemir'. Acolo ni s-a spus ca aceasta a primit numele in onoarea uneia dintre primele victorii ale Armatei Rosii, repurtate in anul 1942 in satul Cantemirovca. Ulterior, lucrand cu documente de arhiva, am aflat ca acest pamant a fost daruit candva de imparatul rus Petru cel Mare lui Dimitrie si lui Constantin Cantemir.

Pe atunci nici prin gand nu-mi trecea ca prin voia sortii voi ajunge la Bucuresti, unde aveam sa ma conving ca pana in ziua de azi se cinsteste memoria acelor personalitati. Astfel, dintr-odata, s-a intamplat ca perioada de pregatire premilitara din studentie sa coincida cu primul contact cu istoria relatiilor bilaterale dintre tarile noastre.

Ca ambasador, astazi, as dori in primul rand sa subliniez ca Rusia si Romania sunt legate prin mii de fire vizibile, sau ascunse privirii lumii. Aici am in vedere si apartenenta la regiunea Marii Negre, si istoria comuna a eliberarii Balcanilor de sub jugul otoman, si victoriile comune de pe campurile de lupta din cele doua razboaie mondiale.

Majoritatea credinciosilor din statele noastre sunt crestini ortodocsi. In Romania traieste o comunitate impresionanta de credinciosi de rit vechi - rusii lipoveni. Sa nu uitam nici de contributia specialistilor rusi la dezvoltarea economiei nationale a tarii. Sunt convins ca este necesar ca prin eforturi comune sa pastram si sa consolidam aceasta baza solida a relatiilor ruso-romane, verificata in timp.

Romania de astazi se dezvolta dinamic, insa, uneori, in strainatate statul este prezentat oarecum dupa un sablon. Cred ca apropiata data memorabila de 1 Decembrie, ofera o buna oportunitate de a aprecia asa cum se cuvine frumusetea si diversitatea minunatei dumneavoastra tari si de scapa de unele dintre stereotipurile cu care este perceputa. Totusi, fiecare dintre cei care au vizitat Romania isi va face propria parere despre ea.

Romania dispune in prezent de un vast potential politic, economic, dar mai presus de toate de un bogat potential uman. Tara a facut o alegere fundamentala in favoarea integrarii europene, este un promotor activ al ideii de unitate transatlantica.

Nu toate abordarile partenerilor nostri romani fata de diferitele probleme internationale sunt impartasite de Rusia. Cu toate acestea, pot sa-i asigur pe cititorii site-ului Ziare.com, ca privim cu intelegere viziunea Romaniei asupra viitorului sau, ii respectam politica sa pe linia asigurarii unei guvernari democratice, de respectare a drepturilor omului si a unei dezvoltari durabile.

Ca om, sunt foarte impresionat de faptul ca in Romania este pastrata cu grija memoria istoriei glorioase a stramosilor sai, ca se acorda o atentie tot mai mare educatiei patriotice si spirituale a tinerei generatii, se acorda tot sprijinul compatriotilor din strainatate.

Fiecare roman poate fi mandru ca apartine natiunii care i-a dat lumii pe compozitorii G.Enescu, C.Porumbescu, pe dramaturgii Eugen Ionescu si M.Eliade, pe talentatul regizor C.Mungiu si alte personalitati din domeniul culturii si artei. Nu exagerez deloc, daca remarc faptul ca timp de multi ani, 'cartea de vizita' a Romaniei pentru o gama larga de cetateni straini era reprezentata de figurile unor sportivi celebri, cum ar fi N.Comaneci si G.Hagi.

Lucrand in Bucuresti de mai putin de un an, din pacate, nu ma pot lauda ca am studiat in detaliu minunata dumneavoastra tara. Cu toate acestea, am avut ocazia sa apreciez splendoarea peisajului carpatin, eleganta arhitecturii romanesti, am vizitat cu mare interes mai multe orase vechi, am cunoscut viata culturala a Capitalei, am cunoscut traditiile si obiceiurile locale.

Impresia mea generala asupra celor vazute este ca Romania, unde am avut norocul sa lucrez, este o tara cu un trecut glorios cu un prezent interesant si cu un mare viitor.

Cu ocazia apropiatei sarbatori nationale, le urez sincer cititorilor portalului Ziare.com si locuitorilor Romaniei pace, fericire si prosperitate."

Oleg Malghinov, Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#ambasador Rusia relatii Romania, #ambasador Rusia Romania, #mandru ca sunt roman ambasador Rusia, #romanians are smart , #ambasador