Noul ambasador Emil Hurezeanu face lumina: Este cetatean roman?

Vineri, 01 Mai 2015, ora 07:52
13429 citiri
Noul ambasador Emil Hurezeanu face lumina: Este cetatean roman?
Foto: Digi24

Faptul ca jurnalistul Emil Hurezeanu este cetatean german este o informatie de notorietate. Odata cu anuntul ca va fi ambasador al Romaniei la Berlin, presa a inceput sa speculeze pe tema faptului ca acesta nu mai are cetatenie romana. Hurezeanu a lamurit situatia joi seara.

"Nicio numire si nici terminarea procesului pana la acreditare nu s-ar putea face daca n-as fi cetatean roman. E adevarat, multa vreme n-am fost cetatean roman, pentru ca am renuntat la cetatenia romana in momentul in care, cu ani in urma, cetatenia locului in care traiam atunci, cea germana, nu se putea obtine decat renuntand la cetatenia originara. Ulterior, lucrurile s-au schimbat, m-am reintors in tara, dar germanii nu acceptau dubla cetatenie. Tot felul de legaturi mai vechi cu orasele si locurile in care am trait si am muncit, nu mi-am permis sa renunt la cetatenia germana. Am avut un statut de rezident german, cu pasaport german, in Romania", a spus Hurezeanu la Digi24.

Noul ambasador a precizat insa ca, ulterior, a devenit posibila dubla cetatenie si pentru germani, cand e vorba de cetateni din interiorul Uniunii Europene.

"Avand un statut legal de rezident aici, neavand functii publice - care pana in 2003 cereau insistent cetatenia romana - si mai ales dupa 2003, dupa modificarea Constitutiei, s-a acceptat principiul dublei cetatenii si pentru oamenii cu functii politice. Am pastrat aceasta stare de cetatean german rezident in Romania".

Cand s-a pus insa problema unei posibile nominalizari pentru o functie de ambasador, Hurezeanu a depus cererea de redobandire a cetateniei, la inceputul lunii martie, primind aprobarea.

"Bineinteles ca voi reprezenta interesele Romaniei, tinand cont si de locul in care ma voi afla", a spus Hurezeanu pentru postul TV citat.

"Conventional, daca ar fi existat o exigenta, fie a legii romane, fie a legii germane, care n-ar fi acceptat aceasta dualitate, as fi renuntat la cetatenia germana, ca sa pastrez numai cetatenia romana. Nici partea romana, nici partea germana nu cer acest lucru. Sunt gata oricand s-o fac, daca ar fi existat acest conflict de nationalitati", a tinut sa precizeze noul ambasador la Berlin.

George Maior, numit ambasador in SUA, Emil Hurezeanu - in Germania, Adrian Cioroianu - la UNESCO

Presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat joi pe jurnalistul Emil Hurezeanu ca ambasador al tarii noastre in Germania, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Klaus Iohannis a aprobat joi, dupa consultari cu premierul Victor Ponta si ministrul de Externe Bogdan Aurescu, mai multe propuneri facute de MAE privind rechemarea unor ambasadori si numirea altora in locul lor.

Astfel, pe langa numirea lui George Maior ca ambasador in SUA si a lui Emil Hurezeanu in Germania, seful statului a aprobat inca 12 propuneri facute de Ministerul de Externe pentru functii de ambasador, dupa cum urmeaza:

Mihnea Ioan Motoc - ambasador in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

Adrian Mihai Cioroianu - ambasador si delegat permanent pe langa UNESCO

Ion Jinga - ambasador si reprezentant permanent pe langa Oficiul ONU

Bogdan Mazuru - ambasador in Austria

Luminita Teodora Odobescu - ambasador si reprezentant permanent al Romaniei la Uniunea Europeana

Adrian Cosmin Vierita - reprezentant permanent pe langa Oficiul ONU Geneva

Carmen Liliana Podgorean - ambasador in Argentina si Paraguay

Iulian Buga - ambasador in Suedia

Mihai Constantin Coman - ambasador in Arabia Saudita

Constantin Mihail Grigorie - ambasador in Cehia

Viorel Mosanu - ambasador in Belarus

Adrian Davidoiu - ambasador in Norvegia

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Hurezeanu cetatean roman german ambasador, #Hurezeanu ambasador Berlin, #Hurezeanu ambasador Germania , #ambasador