Primul roman care va conduce o agentie din cadrul Uniunii Europene

Miercuri, 06 Martie 2019, ora 14:37
6170 citiri
Primul roman care va conduce o agentie din cadrul Uniunii Europene
Foto: Arhiva Facebook/ Sorin Ducaru

Ambasadorul roman Sorin Ducaru a fost ales in functia de director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN) . Votul a avut loc in board-ul SATCEN, aflat sub coordonarea politica a Consiliului UE, prin Comitetul Politic si de Securitate (COPS), iar candidatul roman a obtinut majoritatea voturilor statelor membre, din primul tur de scrutin.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), acest vot valideaza obtinerea primei pozitii de conducere a unei agentii din cadrul Uniunii Europene de catre un reprezentant al Romaniei.

"Sustinerea statelor membre pentru obtinerea acestei pozitii de conducere a unei agentii din cadrul UE reflecta, dincolo de calitatea candidaturii, o recunoastere a rolului si contributiilor Romaniei pe linia politicii externe si de securitate comuna, precum si pe linia celei de securitate si aparare comuna ale UE, in conformitate cu Strategia Globala a UE si, de asemenea, cu prioritatile Presedintiei romane a Consiliului UE.

Romania, prin Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Apararii Nationale, este si un beneficiar al produselor si serviciilor SATCEN, sustinand nivelul crescut de ambitie privind dezvoltarea si modernizare agentiei, inclusiv a contributiilor SATCEN pentru Programul Spatial European.

De la inceputul acestui an, Romania face parte din consortiul pentru programul european de monitorizare spatiala (Space Surveillance and Tracking), program care beneficiaza de serviciile SATCEN", a transmis, miercuri, MAE.

SATCEN este o agentie interguvernamentala a UE cu atributii in domeniul sustinerii actiunilor de politica externa si de securitate comuna, inclusiv a misiunilor si operatiunilor civile si militare ale UE, prin analiza informatiilor geo-spatiale, in corelare cu alte surse de informatii relevante.

Potrivit MAE, coordonarea operationala a SATCEN este realizata prin Serviciul European de Actiune Externa (SEAE), Inaltul Reprezentat Federica Mogherini, detinand si pozitia de presedinte al Board-ului SATCEN.

Agentia colaboreaza, de asemenea, cu Comisia Europeana, avand, in acest context, atributii pe linia dimensiunii de securitate a Programului Spatial European.

Ambasadorul Sorin Ducaru este diplomat de cariera, cu experienta de peste 25 de ani, dobandita ca ambasador al Romaniei la ONU - New York, in SUA si la NATO, precum si in calitate de secretar general adjunct al NATO si sef al Diviziei pentru riscuri de securitate emergente din cadrul Aliantei Nord-Atlantice.

Este absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti (1988) si al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (1992) . Detine un titlu de master in Relatii Internationale la Universitatea Amsterdam (1993) si titlul de doctor in Relatii Economice Internationale la Academia de Studii Economice din Bucuresti (2005).

Pe parcursul carierei sale, Sorin Ducaru a obtinut distinctiile nationale Meritul Diplomatic, Serviciul Credincios si Steaua Romaniei in rang de Cavaler.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Sorin Ducaru director EU SATCEN , #ambasador