Propunerile de ambasadori, avizate pe banda rulanta. Nici o veste despre "ambasadorul-teleshopping"

Marti, 26 Mai 2015, ora 17:33
4899 citiri
Propunerile de ambasadori, avizate pe banda rulanta. Nici o veste despre "ambasadorul-teleshopping"
Foto: captura Youtube

Comisiile reunite de politica externa din Parlament au avizat favorabil, marti, inca patru propuneri de ambasadori. Nici de aceasta data nu s-a discutat despre Constantin Mihail Grigorie (foto), propus ca ambasador in Republica Ceha si vizat de o ancheta a Corpului de Control al MAE, dupa ce a aparut intr-un clip publicitar in care se foloseste de functia sa si de reputatia ministerului.

Astazi au fost audiati Adrian Cioroianu, propus ca delegat permanent pe langa UNESCO, Adrian Davidoiu, propus ca ambasador in Norvegia, Carmen-Liliana Podgorean, propusa ca ambasador in Argentina si Paraguay, si Cristian Tudor, propus ca ambasador in Qatar.

"Au primit aviz (...) Toti sunt diplomati de cariera", a declarat pentru Ziare.com Petru Filip, presedintele comisiei de politica Externa din Senat.

Intrebat daca sunt noutati cu privire la Constantin Grigorie, senatorul Petru Filip a afirmat ca nu are nici o informatie in plus pe aceasta tema.

"Nimic. Nici nu am intrebat si, pana la urma, nu era treaba noastra, era o treaba interna. Nici nu a fost subiect, daca ar fi venit ca propunere, probabil ca ar fi fost subiect de discutie. Dar nu a fost pe nicio lista de propuneri", a mai precizat Petru Filip.

In ceea ce il priveste pe Cristian Tudor, audiat pentru postul de ambasador in Qatar, al carui nume nu apare pe site-ul Administratiei Prezidentiale ca nominalizare, senatorul nu a putut oferi lamuriri suplimentare, explicand totusi care sunt procedurile.

"Sigur ca exista o discutie intre presedinte, prim-ministru si ministrul de Externe, privind propunerile, dar nu e obligatoriu sa fie toate odata, fiecare misiune are o anumita realitate, si a ambasadorului care este pe functie, si a celui care urmeaza sa se duca la post.

Daca sunt ambasadori in alta parte, ei vin in centrala si raman o perioada de timp de cateva luni de pregatire pentru noua misiune, cu specificul ei, cu problemele care sunt. In plus, cel care e la post in acest moment se duce si isi inchide misiunea, discuta cu institutiile tarii unde a fost reprezentantul Romaniei (...) De aceea, schimbul nu se face in timp real - noi l-am audiat azi si se duce la post maine", ne-a explicat acesta.

In plus, ambasadorii audiati astazi si saptamanile trecute nu mai trec prin plenul Parlamentului, avizul comisiilor fiind suficient.

"Procedura prevede audierea in comisii, avizul consultativ (...), iar cel care face numirea este presedintele, care isi asuma decizia, impreuna cu Ministerul de Externe", a completat Petru Filip, reamintind cazul actualului ambasador la Roma, Dana Constantinescu, care a fost avizata negativ in comisiile parlamentare, dar a fost totusi trimisa la post de fostul presedinte Traian Basescu.

O propunere controversata

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat public, in data de 30 aprilie, ca, in baza consultarilor cu premierul si cu ministrul Afacerilor Externe, a aprobat o serie de propuneri de rechemare/numire de ambasadori, printre care numirea fostului director SRI George Maior (ambasador in SUA) si a jurnalistului Emil Hurezeanu (in Germania).

In mass-media au aparut o serie de comentarii critice cu privire unii dintre cei aflati pe lista, cum ar fi faptul ca sotia secretarului de stat din MAE Radu Podgorean, Carmen, a fost propusa ca ambasador in Argentina si Paraguay. De asemenea, nici pe lista respectiva si nici pe site-ul Administratiei Prezidentiale nu apare numele lui Cristian Popescu, audiat astazi pentru postul de ambasador in Qatar, prin urmare nu este clar cand l-a desemnat presedintele pentru acest post si nici de ce nu a facut public acest lucru.

Cine este Cristian Tudor, propunerea neasteptata de ambasador pentru Qatar - Explicatiile MAE

Insa, cel mai controversat nume a fost cel al lui Constantin Grigorie, in legatura cu care Ministerul de Externe a anuntat ca a deschis o ancheta dupa ce presa a dezvaluit ca acesta a facut reclama unui aparat medical folosindu-se de functia sa si de numele ministerului, lucru interzis de prevederile legale in vigoare. Dupa deschiderea anchetei interne, audierea lui Grigorie in comisiile parlamentare a fost amanata pe termen neprecizat.

De ce a disparut "ambasadorul-teleshopping" de pe lista celor audiati in Senat - Explicatia de la MAE

Aparitia in clipul pentru teleshopping nu este singurul aspect care ridica semne de intrebare cu privire la aceasta propunere de ambasador. In varsta de 65 de ani, Constantin Grigorie a fost inainte de 1989 sef de comisie in Uniunea Studentilor Comunisti din Biroul pentru Turism si Tineret (BTT). In 1990 a intrat in diplomatie si din 1993 a fost consilierul fostului ministru de Externe Teodor Melescanu. Ulterior el a fost seful misiunii romanesti in Italia si Malta (1995-1999), ambasador in Bulgaria (1999-2003), ambasador in Turcia (2004-2008) si Rusia (2008-2013).

Conform Art. 19 din Legea privind statutul corpului diplomatic si consular al Romaniei, "Pentru numirea in functia de ambasador extraordinar

si plenipotentiar, ministrul afacerilor externe propune, de regula, diplomati de cariera care, la incheierea misiunii, nu depasesc varsta legala de pensionare. In mod exceptional pot fi propuse pentru numire in aceasta functie personalitati ale vietii publice care indeplinesc conditiile pentru admiterea in randul membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei".

Solicitat de Ziare.com sa enumere cateva dintre cele mai importante realizari ale lui Constantin Grigorie in posturile detinute consecutiv la Roma, Sofia, Ankara si Moscova, precum si motivul pentru care acesta a fost propus ambasador cu doar cateva luni inainte de pensionare, MAE a raspuns ca acesta "este diplomat de cariera. In ceea ce priveste mandatele sale anterioare de ambasador, conform procedurii, acestea au fost exercitate cu respectarea tuturor etapelor procedurale legale (desemnare, obtinerea avizelor consultative din partea Comisiilor reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, decret semnat de presedintele Romaniei, exercitare propriu-zisa a mandatului de ambasador). Pe parcursul exercitarii acestor functii nu au fost inregistrate abateri".

In plus, conform art. 50 din legea citata, ambasadorilor le este interzis sa "sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru altii, in considerarea functiei lor, avantaje materiale sau de alta natura care ar putea aduce atingere loialitatii, responsabilitatii si prestigiului lor", ceea ce se poate spune ca a facut Constantin Grigorie atunci cand a aparut in clipul publicitar.

"Il cunosc pe doctorul Emil Dobrea de peste 20 de ani. (...) Printr-un aparat pe care l-a inventat chiar doctorul Dobrea se pot identifica toate aceste microorganisme. Nu numai sa le identifice, dar in acelasi timp sa le si distruga. Cu aparatul doctorului Dobrea se poate realiza o detoxifiere a organismului si eliminarea metalelor grele", afirma Constantin Grigorie, sub imaginea caruia aparea titulatura "Ambasador Ministerul Afacerilor Externe".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Constantin Grigorie ambasador teleshopping, #audieri ambasadori propusi Iohannis , #ambasador