Seful ICR explica de ce a demisionat si ce va face in continuare

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 14:51
3764 citiri
Seful ICR explica de ce a demisionat si ce va face in continuare
Foto: ICR

Lilian Zamfiroiu, care a demisionat din functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR), a declarat, luni, ca si-a atins toate obiectivele asumate si ca ICR este acum o institutie "eliberata de tensiuni, aflata astazi in afara scandalurilor publice si a disputelor politice".

"Decizia de a demisiona vine ca urmare a unei analize pe care am efectuat-o asupra situatiei actuale a ICR, in urma careia am constatat ca obiectivele pe care le-am asumat la preluarea mandatului - in urma cu aproape doi ani - au fost deja atinse. Institutia se plaseaza astazi echidistant atat in raport cu partidele existente pe esichierul nostru politic, cat si cu diversele curente artistice din lumea culturala romaneasca.

ICR a ramas fara sef: Presedintele a demisionat ca sa plece ambasador la Vatican?

Principalele programe au fost puse in acord cu standardele europene din domeniu si functioneaza atat de bine pe cat le permit alocarile bugetare; a fost reluata finantarea revistelor romanesti de peste Prut, in timp ce programele dedicate romanilor din afara granitelor se concentreaza mai mult pe zonele unde exista o nevoie reala de pastrare a identitatii, de cultivare a traditiilor si de pastrare a limbii romane.

Principalul public tinta al ICR a redevenit cel strain - fara a neglija, insa, aportul comunitatilor romanesti din strainatate la procesul de transmitere a mesajelor noastre catre acest public tinta; in sfarsit, dar nu in ultimul rand, ICR se bucura in prezent de participarea la programele sale a majoritatii oamenilor de cultura importanti din Romania, care au revenit alaturi de o institutie eliberata de tensiuni, aflata astazi in afara scandalurilor publice si a disputelor politice", spune Lilian Zamfiroiu, intr-o declaratie de presa.

Lilian Zamfiroiu si-a dat demisia din functia de presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR), aceasta fiind inregistrata vineri la cabinetul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, deoarece ICR este o institutie aflata in subordinea Senatului Romaniei. Demisia va fi efectiva in momentul publicarii sale in Monitorul Oficial.

"Prin urmare, consider ca misiunea pe care mi-a incredintat-o Senatul Romaniei la 25 iunie 2013 poate sa ia sfarsit acum, eu urmand a ma intoarce la cariera diplomatica si fiind pregatit sa fac fata unor noi provocari profesionale", se arata in cererea de demisie a lui Lilian Zamfiroiu.

In legatura cu specificul activitatii desfasurate de Institutul Cultural Roman pe parcursul celor aproape doi ani de mandat al sau la conducerea institutiei, Lilian Zamfiroiu apreciaza ca acesta s-a caracterizat ca "o tranzitie spre normalitate, cu suisuri si coborasuri, asa cum este si viata insasi".

"Normalitatea si excelenta sunt obiective firesti intr-un parcurs managerial serios, insa lungimea drumului de la una la cealalta depinde in mod direct de resursele alocate. Imi doresc din tot sufletul ca, sub conducerea viitorului presedinte, Institutul Cultural Roman sa poata atinge excelenta", a afirmat Lilian Zamfiroiu, la despartirea de personalul din Centrala ICR.

Cine ii va lua locul lui Zamfiroiu

Pana la numirea, de Senatul Romaniei, a unui nou presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR), interimatul la conducerea institutiei va fi asigurat de Liviu Sebastian Jicman, vicepresedinte ICR.

Diplomatul Lilian Zamfiroiu a fost votat, pe 26 iunie 2013, in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, la propunerea grupului parlamentar PSD.

Lilian Zamfiroiu ar urma sa fie numit ambasador la Vatican, dupa cum au declarat, pe 9 aprilie, surse parlamentare pentru Mediafax. In prezent, ambasadorul Romaniei la Vatican este Bogdan Tataru-Cazaban.

Surse parlamentare au declarat pentru sursa citata ca Radu Boroianu, fost secretar de stat in Ministerul Culturii, ar fi in discutii sa preia conducerea Institutului Cultural Roman.

Pe de alta parte, prin plecarea lui Lilian Zamfiroiu de la conducerea ICR, PSD ramane fara reprezentant in institutia culturala, avand in vedere ca Liviu Jicman a fost numit in functia de vicepresedinte la propunerea PNL, iar Nagy Zoltan, la propunerea UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#demisie sef Institutul Cultural Roman, #Lilian Zamfiroiu demisie ICR , #ambasador
Comentarii