SUA: Afganistanul e pe un drum mai bun, gratie Romaniei

Luni, 30 Iunie 2014, ora 12:53
2078 citiri
SUA: Afganistanul e pe un drum mai bun, gratie Romaniei

Insarcinatul cu Afaceri al SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a felicitat, luni, Romania, pentru misiunea din Afganistan.

Intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, diplomatul american povesteste ca tocmai s-a intors din Afganistan, unde l-a insotit pe prim-ministrul Victor Ponta, care, in 29 iunie, a felicitat trupele romane pentru incheierea misiunii lor de lupta de 12 ani. "In aceasta perioada, soldatii, jandarmii si politistii romani si-au indeplinit curajos sarcinile, ajutand la destructurarea unei retele teroriste, antrenand fortele de securitate afgane si aparand poporul afgan de brutala insurgenta talibana", arata Duane Butcher.

Reprezentantul SUA la Bucuresti arata ca, timp de mai mult de un deceniu, peste 25.000 de barbati si femei din Romania au stat umar la umar cu aliatii si partenerii NATO in Afganistan si, asa cum a aratat vicepresedintele american Joe Biden in cursul vizitei in Romania, nicio misiune nu a fost prea periculoasa pentru trupele romane si soldatii nostri au dovedit "doar curaj si nici un fel de rezerve".

"Angajamentul Romaniei fata de Afganistan nu a fost lipsit de sacrificii nationale insemnate: ii onoram pe cei 23 de soldati care si-au pierdut vietile si pe cei 129 care au fost raniti in efortul de a transforma lumea intr-un loc mai sigur pentru noi toti", continua Duane Butcher, adaugand ca "aceste sacrificii nu au fost in zadar", intrucat in aceasta perioada, in Afganistan s-au realizat progrese democratice, sociale si economice remarcabile.

"Nu exista nicio indoiala ca Afganistanul este pe un drum mai bun, gratie activitatii Romaniei acolo", se arata in comunicat.

Duane Butcher afirma ca, "in ultimii ani, natiunile noastre au consolidat NATO".

"Amplasamentul romano-american al sistemului de aparare antiracheta de la Deveselu este programat sa devina operational anul viitor. Alianta a crescut numarul de exercitii aeriene, terestre si navale comune pentru a raspunde actelor agresive ale Rusiei din Ucraina. Pilotii romani participa la zborurile NATO de avertizare timpurie si control din spatiul aerian al Romaniei, care sunt vitale pentru a intelege situatia din Ucraina.

Aplaudam de asemenea pasii luati de Romania pentru a-si creste bugetul destinat apararii la 2% din PIB - o masura pe care ar trebui sa o ia toti aliatii NATO", spune diplomatul.

Duane Bucher incheie aratand ca "SUA multumesc Romaniei pentru curajul si angajamentul de care a dat dovada in Afganistan. Barbatii si femeile din Romania au facut aceasta tara mandra de ei. Apreciem si disponibilitatea Romaniei de a-si asuma, pentru pacea si securitatea internationala, un rol de conducere in viitoarele incercari cu care se va confrunta Alianta, de la amenintarile cu rachete balistice venite din statele care incalca dreptul international, pana la interventiile militare rusesti".

A.I.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Duane Butcher Romania Afganistan, #Duane Butcher soldati romani , #ambasador