Testamentul lui Gitenstein pentru o tara mica si saraca (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 21:50
8421 citiri
Testamentul lui Gitenstein pentru o tara mica si saraca (Opinii)

In Statele Unite nu exista discutii despre politizare, fiecare administratie vine cu oamenii sai.

Este un lucru stiut si acceptat, iar incheierea mandatului ambasadorului SUA are legatura directa cu alegerile care urmeaza peste cateva zile in America. Lupta fiind stransa si nestiind nimeni cine o va castiga, plecarea lui Gitenstein e cu atat mai explicabila.

Tragand linie la final de mandat, daca ambasadorul Statelor Unite ale Americii ar fi facut declaratiile pe care le-a facut in Romania, mai cu seama cele din ultimele luni, omul si-ar fi pus cruce profesiei de politician.

In Romania, insa, tara saraca si fara nicio putere in fata Washingtonului, opiniile lui Gitenstein trec drept declaratii de independenta si fragmente de democratie pura. Si cum vin din partea SUA, ele nu mai trebuie sa fie nici analizate, nici comentate si nici puse sub semnul intrebarii.

Procedeul e vechi de cand lumea civilizata si este cunoscut a fi unul dintre cele mai des intalnite sofisme: apelul la autoritate, pentru a demonstra, implicit sau explicit, adevarul unei afirmatii care altfel nu are nicio legatura cu realitatea, cu adevarul sau logica.

Or, cum strategia cea mai comoda a unei tari mici in fata unei mari puteri este - cel putin la nivel oficial - sa isi plece fata si sa nu puna la indoiala declaratiile celui mai mare, tabara politicienilor asupra carora a cazut pleasca sustinerii americanilor a asezat ideile lui Gitenstein dincolo de orice critica, in lumea Binelui si a Democratiei.

La incheierea mandatului de ambasador al SUA in Romania, Mark Gitenstein revine cu noi precizari. Dupa ce ne-a lasat cu limba de moarte grija sa profunda fata de rezultatul alegerilor din 9 decembrie, care ar putea sa dezbine poporul roman - de ca si cum pana acum am dat pe afara de uniti ce am fost, americanul avertizeaza asupra unui alt posibil pericol care ne pandeste din negura viitorului apropiat: blocajul institutional.

Incercand sa isi nuanteze spaimele legate de rezultatul unor alegeri libere, garantate in orice democratie prin Constitutie, declaratie care daca ar fi fost facuta acasa la el ar fi produs un scandal monstru, Mark Gitenstein adauga la lista conditiilor pe care trebuie sa le ducem la bun sfarsit si o atmosfera de pace, dragoste si infratire cu care sa traversam alegerile si perioada post-electorala.

Ca nimeni nu isi doreste un nou blocaj constitutional si institutional cum a fost cel din vara e limpede.

La fel de bine intelegem si stim si noi, cred, ca instabilitatea, imprevizibilitatea legislativa si, mai ales, coruptia nu fac altceva decat sa alunge orice investitor, nu doar pe cei de peste Ocean.

Ca stabilitatea institutiilor si functionarea lor eficienta, in conformitate cu principiile si valorile democratiei, predictibilitatea politicilor publice si o economie care sa trezeasca increderea investitorilor sunt (toate) necesare pentru a avea un stat puternic - este iarasi un lucru pe care in teorie il stiu, il recunosc si il doresc, macar la nivel declarativ, toti factorii politici si sociali din Romania.

Imi imaginez, totusi, ca romanii isi vor intr-o mai mare masura si mult mai sincer binele decat am fi tentati sa credem ca ni-l vor altii, fie ei chiar si americani. De asta cred ca ar fi bine sa fie bine si ma indoiesc profund ca exista vreun politician care sa isi doreasca sa fie rau.

Depasind platitudinile pline de patetism la care americanii sunt adevarati profesori planetari, sa luam ca studiu de caz o propozitie reprezentativa a ipocriziei de fond a politicii pe care ambasadorul american se mandreste ca doar o implementeaza si nu o face la Bucuresti.

"N-am idee ce se va intampla dupa alegerile parlamentare. Spun numai ca o noua perioada de criza constitutionala si de nesiguranta privind Guvernul nu ar fi un lucru bun. Nu iau pozitie in privinta suspendarii, nici in privinta alegerii lui Ponta de catre presedinte" - Mark Gitenstein.

Or, problema e ca a luat deja pozitie in privinta suspendarii, sustinandu-l direct si aproape fatis pe Traian Basescu in timpul procedurilor de suspendare si demitere din vara.

In ciuda votului celor 7,4 milioane de romani, in ciuda recomandarilor Comisiei de la Venetia - daca vorbim de introducerea cvorumului si "schimbarea regulilor in timpului jocului" - in ciuda prevederilor din Constitutia Romaniei si, mai ales, in ciuda spiritului legilor, democratiei si vointei unei natiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Mark Gitenstein ambasador SUA, #suspendare demitere Traian Basescu, #alegerile parlmantare , #ambasador