Wall Street Journal: Sansa unei schimbari de durata in Romania

Autor: Ana Ilie
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 11:50
4746 citiri
Wall Street Journal: Sansa unei schimbari de durata in Romania

Victoria surprinzatoare a lui Klaus Iohannis in alegerile prezidentiale din 16 noiembrie reprezinta o schimbare fundamentala de directie a politicii romanesti si, se spera, un punct de cotituta catre Occident, democratie, stat de drept si transparenta.

Fostul ambasador SUA in Romania Mark Gitenstein, actualmente consilier juridic la Mayer Brown LLP, scrie, intr-un articol de opinie publicat de Wall Street Journal, ca in Romania, dupa revolutia din 1989, a avut loc o lupta titanica.

De o parte, fortele schimbarii si reformei, incurajate de UE, FMI, BM si diplomatii occidentali, de cealalta - oligarhii si baronii politici, cu mize mari in pastrarea status quo-ului partial reformat.

Poate ca Romania a aderat la NATO in 2004 si UE in 2007, insa reformele necesare intrarii in aceste organizatii nu au fost implementate cu adevarat, scrie fostul ambasador.

Un exemplu al acestei lupte, continua acesta, a aparut in 2012, cand eforturile anticoruptie au dus la o criza constitutionala cu privire la controlul tribunalelor. Procurorii anticoruptie au reusit sa obtina condamnarea fostului premier Adrian Nastase. Cand partidul sau a preluat puterea in primavara acelui an, cu un program de revenire asupra masurilor de austeritate, a incercat sa suspende presedintele si sa convinga noul presedinte sa inlature procurorii si sa emita gratieri pentru politicienii recent condamnati, probabil si pentru Nastase.

SUA, UE si cancelarul german Angela Merkel si-au exprimat la unison sprijinul pentru statul de drept si regimul anticoruptie, intr-o miscare ce a culminat cu o lista de cereri specifice pentru Romania de la Uniune, inclusiv interzicerea interferentei asupra procurorilor anticoruptie si gratierea celor condamnati pentru coruptie.

Ponta, proaspat ales la acel moment, a urmat "diktatele", spune Gitenstein, si a adus tara inapoi pe calea cea dreapta. A fost insa ingrijorator ca reforma in Romania depinde atat de mult de presiunile externe. Reformele, o democratie functionala si o piata libera vor fi durabile doar daca sunt pe deplin imbratisare de romani.

Alegerile de luna aceasta sugereaza ca a venit, probabil, acest moment, continua textul. Iohaniss a candidat cu o agenda centrata pe statul de drept si anticoruptie, a imbratisat pe deplin agenda Monicai Macovei, care include angajamente specifice de neinterferenta in operatiunile agentiei anticoruptie si altele.

Mesajul lui Iohaniss si efortul Ministerului de Externe de a suprima votul diasporei pro-occidentale au energizat electoratul frustrat de status quo. Participarea la vot a sarit la 64% in aceste alegeri de la 58% la anterioarele si multi tineri, inclusiv din diaspora, le-au cerut familiilor sa il voteze pe Iohannis.

Din cauza scandalului privind votul din diaspora, scandalului din toamna cu legea amnistiei si altor chestiuni ridicate de Iohannis si Macovei, sustinatorii lui Iohannis par ca nu au avut incredere ca Ponta va rezista elementului antireforma din partidul sau, explica fostul ambasador.

Si alti politicieni au primit mesajul si, la doua zile dupa alegeri, Parlamentul, inca controlat de partidul lui Ponta, a votat sa retraga controversata lege a gratierii pentru cei condamnati de acte de coruptie.

"Nu Occidentul a produs aceasta schimbare, ci romanii. Multi dintre ei mi-au spus in timpul saptamanii alegerilor ca sunt in fine mandri ca sunt romani", scrie Gitenstein.

Pentru fostul ambasador, votul din Romania are implicatii semnificative in contextul actiunilor Rusiei in regiune si ingrijorarilor ca Ungaria pare pregatita sa ajunga la diverse intelegeri cu Kremlinul cu privire la influenta ruseasca.

Una dintre cele mai bune paveze impotriva agresiunii ruse este ca guvernele de la Bucuresti, Kiev, Tbilisi si din alte parti sa isi asculte cetatenii care doresc sa se alinieze Occidentului, sa lupte cu coruptia si sa construiasca institutii puternice si transparente.

Democratia liberala e bine sanatoasa in Romania. Insa este esential ca electoratul romanesc sa ramana angajat si ca Iohannis si Ponta sa lucreze impreuna pentru a continua sa intareasca statul de drept. Romania mai poate deveni un model in regiune, incheie fostul ambasador SUA in Romania.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#ambasador SUA alegeri Iohannis, #Gitenstein Iohannis alegeri , #ambasador