Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Boc le-a dat parlamentarilor toate explicatiile cerute pe legile austeritatii (Video)

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 15:46
2457 citiri
Boc le-a dat parlamentarilor toate explicatiile cerute pe legile austeritatii (Video)
Foto: Realitatea TV

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, la finalul intrevederii cu parlamentarii din Birourile Permanente reunite ale Parlamentului ca a oferit toate explicatiile cerute, inclusiv cele legate de avizul consultativ al CES si cel al CSAT, solicitat de presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Premierul a explicat ca discutia cu parlamentarii din Birourile Permanente a fost "constructiva", ca a raspuns cu buna credinta timp de doua ore la toate intrebarile si si-a exprimat speranta ca acestia nu vor tergiversa procedurile legate de asumarea raspunderii Guvernului pe cele doua legi ale austeritatii, asteptandu-se la "un calendar strans".

Prin retragerea sindicatelor, CES nu mai poate reuni cvorumul necesar

In privinta avizului Consiliului Economic si Social, premierul a spus ca in raspunsul primit de la acest for consultativ in urma sedintei de saptamanile trecute se precizeaza clar ca refuzul sindicatelor de a participa la orice sedinta face imposibila intrunirea cvorumului si, in aceste conditii, "legea precizeaza ca fiecare parte, sindicate, patronate, Guvern, ramane la parerea sa" si procedura se considera indeplinita.

Articolul 53 din Constitutie se aplica cu referire la stabilitatea economica a tarii

De asemenea, premierul Emil Boc a precizat ca nu este necesar un aviz din partea CSAT deoarece articolul 53 din Constitutie a mai fost aplicat, fara acest aviz, si in 2009, in cazul legii acordarii concediului fara plata obligatoriu pentru bugetari.

In plus, restrangerea de drepturi este temporara, pana la 31 decembrie, iar masura este similara celei anterioare, cand Curtea Constitutionala si-a dat acordul si a spus ca procedura este constitutionala.

Premierul a explicat ca "in acest caz, prin conceptul de siguranta nationala se intelege stabilitatea economica a tarii", si a reamintit conditiile economice la nivel international si criza cu care se confrunta chiar si tarile dezvoltate, precizand ca Romania trebuie sa se incadreze in deficitul bugetar stabilit cu FMI.

"Avem nevoie de banii FMI, de acea, in maniera temporara, aceste drepturi sunt restranse. Nu e vorba de calamitate, sau sinistru", a punctat premierul.

Cazul Lituaniei la CEDO nu este aplicabil Romaniei

Mai mult, prim-ministrul Emil Boc a explicat ca in cazul Romaniei nu se aplica nici decizia CEDO din 2009 in cazul Lituaniei, pentru ca statul roman nu anuleaza dreptul la pensie ci reduce cuantumul acesteia.

"Dreptul la pensie este garantat, cuantumul nu este garantat, ci difera in functie de situatia economica cu care se confrunta statele", a declarat premierul ca s-a precizat in decizia CEDO in cazul Lituaniei.

Emil Boc a tinut sa precizeze ca "daca lucrurile nu se agraveaza si merg in directia actuala, avem sansa de a pregati o crestere economica (...) putem sa ne asteptam ca in 2011 sa revenim la nivelul de acum al pensiilor si sa avem si o crestere a salariilor bugetarilor. Totul depinde de implementarea acestor masuri, de succesul lor si de evolutia crizei economice internationale".

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Emil Boc asumare raspundere, #aviz CSAT asumare raspundere, #CEDO Lituania pensii , #asumare raspundere Guvern Boc