Guvernul Boc si-a asumat raspunderea

Luni, 07 Iunie 2010, ora 18:54
12711 citiri
Guvernul Boc si-a asumat raspunderea
Foto: Antena 3

Guvernul Boc si-a asumat raspunderea pe Legile austeritatii, care prevad reducerea pensiilor si salariilor bugetarilor.

Emil Boc a anuntat in Parlament angajarea raspunderii asupra proiectelor de lege privind reducerea cu 25% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor si cu 15% a pensiilor, in doua sedinte consecutive.

Raspunderea pe cele doua proiecte de lege a avut loc separat pentru ca in cazul in care reducerea pensiilor este contestata la CCR si declarata neconstitutionala sa nu afecteze celelalte reglementari privind salariile.

Ziare.com ti-a prezentat, minut cu minut, asumarea raspunderii Guvernului in Parlament

19:00 - Cea de-a doua sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului a fost suspendata, luni, inainte ca ultimele doua puncte de pe ordinea de zi sa fie luate in discutie, din lipsa de cvorum.

17:45 - Senatorii si deputatii s-au reunit luni in cea de-a doua sedinta comuna in cadrul careia premierul Emil Boc a anuntat angajarea raspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

17:36 - Social-democratii au depus textul motiunii de cenzura la Parlament, iar cele doua Birouri Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului sunt convocate marti, la ora 14.00, pentru a stabili calendarul dezbaterii.

PSD a depus motiunea de cenzura

17:33 - "Guvernul isi angajeaza raspunderea pentru proiectele Legii austeritatii", si-a incheiat Emil Boc discursul in fata parlamentarilor.

17:27 - Mircea Geoana, presedintele Senatului, i-a cerut premierului sa concluzioneze, avand in vedere ca "am depasit deja timpul alocat".

17:25 - Premierul a explicat ce prevederi au acordurile cu FMI, BM si UE.

17:20 - Romania este in cea mai grava recesiune din ultimii 60 de ani, a spus Emil Boc.

17:15 - Boc a amintit ca Romania trebuie sa se imprumute cu inca trei miliarde euro chiar si dupa reducerea cheltuielilor. In lipsa masurilor de austeritate, Romania va intra in incapacitate de plata, sustine Boc.

17:00 - Cresterile de pensii si salarii nu au fost unele conjucturale, ci au fost facute in campania electorala. Numai in 2007-2008 au fost adoptate 20 de ordonante de urgenta de crestere a salariilor si pensiilor. Nicio tara din lume nu a avut o perfomanta de acte normative de cresteri economice in numai doi ani de zile.

Parlamentarii PSD l-au huiduit pe Boc in plen

16:50 - Parlamentarii PSD au arborat mesaje impotriva Guvernului Boc si a PD-L: "Romania iti cere demisia", "Jos ucigasii de pensionari", "PD-L - masina de furat" sau "Ziua angajarii saraciei".

16:40 - In momentul in care premierul Boc si-a inceputul discursul in plen parlamentarii PSD au inceput sa huiduie, in timp de democrat-liberalii au inceput sa aplaude.

Boc in Parlament: Va prezint Romania asa cum este ea!

16:35 - Premierul Emil Boc si-a inceput discursul de asumare a raspunderii printr-un citat din fostul presedinte SUA Abraham Lincoln, care afirma: "Cred cu tarie in oameni, daca le spunem adevarul, ei ne pot ajuta, cheia este sa le prezentam realitatea".

Afirmand, inca o data, ca "Romania consuma mai mult decat produce", seful Guvernului a spus ca "Romania trebuie sa se imprumute cu miliarde de euro, adevarul este ca daca nu avem acesti bani pentru a ne finanta deficitul bugetar, putem ajunge in situatia sa nu putem plati pensiile si salariile".

16:27 - Victor Ponta, presedintele PSD, a cerut Guvernului Boc sa nu-si asume raspunderea pentru Legile austeritatii "pentru ca vom depune motiune de cenzura si veti pleca".

16:20 - Mircea Geoana, presedintele Senatului, a deschis sedinta de plen reunit, anuntand ordinea de zi si a supus votului parlamentarilor ordinea de zi. Cu voturi 133 de voturi pentru, 108 voturi impotriva, ordinea de zi a fost adoptata.

14:40 - Peste 500 de sindicalisti s-au adunat luni, la ora 13.00, in fata Parlamentului pentru a protesta fata de masurile de austeritate pe care are de gand sa si le asume Guvernul Boc.

13:30 - Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca social-democratii vor initia doar o motiune de cenzura la angajarea raspunderii Guvernului, nu doua, cum anuntase.

11:30 - Liderii Coalitiei s-au reunit la Guvern, imediat dupa sedinta in care a fost adoptata forma finala a proiectelor de lege asupra carora Executivul isi va angaja raspunderea, pentru o ultima discutie inaintea dezbaterilor din Parlament.

10:57 - Vor scadea cu 25% si salariile angajatilor din cabinetele individuale ale parlamentarilor. De asemenea, vor fi reduse si salariile membrilor Academiei de Stiinte Medicale, a anuntat Emil Boc.

10:55 - Scaderea pensiilor si salariilor nu va intra in vigoare la data de 1 iunie, asa cum a promis Guvernul FMI.

10:50 - Emil Boc a anuntat ca au fost acceptate cinci amendamente pe legile austeritatii.

10:30 - Sedinta de Guvern s-a incheiat.

09:00 - Guvernul s-a reunit in sedinta de Guvern.

O luna de incertitudine

Consiliul Legislativ a avizat favorabil textele legislative, insa a atras atentia asupra unor prevederi care ar putea fi declarate neconstitutionale, precum si asupra jurisprudentei CEDO in cazul reducerii pensiilor.

O alta problema ridicata de cele doua legi a fost absenta avizului CES, parlamentarii considerand ca, desi consultativ, este obligatoriu sa fie prezentat.

Romania ar putea pierde o transa de la FMI, daca asumarea raspunderii intarzie

Atat reprezentantii PSD, cat si cei ai PNL, au anuntat ca, in situatia in care nu este adoptata motiunea de cenzura, vor ataca proiectele de lege la Curtea Constitutionala, invocand in mare parte aspectele subliniate de Consiliul Legislativ.

Motiunea anuntata de PSD si sprijinta de PNL mai are nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor Puterii pentru a fi adoptata, pentru a intruni numarul necesar de 236.

Ce le-a spus Basescu ministrilor PD-L la Snagov

Opozitia are in prezent 218 parlamentari, 217 fara Catalin Voicu care se afla in arest, - inclusiv patru deputati si un senator fara apartenenta la vreun grup parlamentar - este vorba de Mircea Irimescu, Nicolae Stan, Gabriel Tita-Nicolescu, Gheorghe Zoicas si senatorul Ion Vasile.

Din partea Puterii au anuntat ca ar putea vota motiunile deputatul PD-L Daniel Oajdea, senatorul PD-L Georgica Severin si din partea UNPR deputatii Tudor Ciuhodaru si Ioan Munteanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#asumare raspundere Guvern Boc, #Emil Boc asumare masuri austeritate , #asumare raspundere Guvern Boc