Guvernul a incercat, sambata, sa evite scaderea pensiilor

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 21:36
4959 citiri
Guvernul a incercat, sambata, sa evite scaderea pensiilor
Foto: Daylife

Premierul Emil Boc a avut sambata o intalnire cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si cel al Muncii, Mihai Seitan, in care au fost dezbatute amendamentele partidelor la cele doua legi de austeritate, nefiind acceptat niciunul care sa modifice "pe fond" principiile acestora.

"Au fost discutate amendamentele, insa nu a fost acceptat niciunul care sa modifice pe fond cele doua legi pe care Guvernul isi va angaja raspunderea", a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Aceasta nu a dorit sa precizeze daca a fost acceptat vreun alt amendament depus de partide.

Partidele parlamentare au depus peste 60 de amendamente la cele doua legi de austeritate pe care Guvernul isi va angaja raspunderea luni, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Camerei Deputatilor si Senatului.

Astfel, potrivit secretarului general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, la nivelul acestui for au fost depuse 43 de amendamente, dintre care 25 la legea privind masurile de restabilire a echilibrului bugetar, iar 18 la legea privind domeniul pensiilor.

La nivelul Senatului, secretarul general Ion Moraru a precizat ca numarul amendamentelor depuse este "undeva in jur de 20", pe ambele legi pe care Guvernul si le va asuma.

Printre amendamentele propuse de democrat-liberali, se numara unul cu privire la legea privind pensiile prin care pensionarii ar putea primi in 2011 compensatii pentru pensiile reduse in 2010, cu conditia ca bugetul general consolidat pe 2010 sa fie sub tinta previzionata de catre Executiv.

Amendamentul la legea prin care pensiile vor fi reduse, elaborat de un grup de deputati PD-L, are urmatoarea formulare: "Valoarea punctului de pensie ce va fi stabilita prin bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2011 va include compensarea partiala sau totala a diminuarii de pensii efectuata prin prezenta lege". "Daca deficitul bugetar consolidat in 2010 va fi sub tinta avuta in vedere de catre guvern, compensatiile partiale sau totale vor fi acordate in 2011. Daca deficitul va fi sub tinta propusa cu 1%, vom avea 1,3 miliarde de euro pentru aceste compensatii", a declarat deputatul PD-L Vasile Gherasim pentru NewsIn.

Democrat-liberalul a adaugat ca grupul sau nu putea sa sustina o alta forma de ajutorare a pensionarilor, in conditiile in care nu exista fondurile necesare pentru acest lucru. Amendamentul urmeaza sa intre in discutia guvernului in sedinta de luni urmand ca acest sa decida daca si-l insuseste.

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca exista o sansa, pe care nu a dorit sa o estimeze in procente, ca Guvernul sa renunte la reducerea pensiilor.

Conducerea PD-L se intalneste duminica seara cu liderii locali ai partidului, cu doar cateva ore inainte de ziua de luni in care Guvernul Boc isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului pe legile austeritatii.

Conform Realitatea TV, la sedinta care va avea loc duminica la ora 19.00, la Palatul Snagov, ar urma sa participe si presedintele Traian Basescu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#reducere pensii, #asumare raspundere Guvern Boc , #asumare raspundere Guvern Boc