Coalitia a decis: Vom avea alegeri comasate si mai putini parlamentari

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 12:12
7110 citiri
Coalitia a decis: Vom avea alegeri comasate si mai putini parlamentari

Coalitia de guvernare a decis ca alegerile parlamentare si cele locale din anul 2012 se vor desfasura in aceeasi zi, pe un sistem de vot uninominal la Senat si mixt la Camera Deputatilor.

Informatii pe surse spun ca Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru ca aceste masuri sa fie adoptate.

Surse din PDL au declarat pentru Ziare.com ca alegerile comasate vor fi organizate in ultimul weekend din noiembrie, 24 - 25 noiembrie 2012.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca in sedinta de luni a coalitiei s-a convenit comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012, reducerea numarului de parlamentari, insa cu mentinerea Parlamentului bicameral. Intelegerea ar fi fost un compromis intre PDL si UDMR, conform Mediafax.

Potrivit intelegrii din Coalitie, numarul parlamentarilor se va reduce de la 417 la 388 si vor ramane 300 de deputati si 88 de senatori. Doua treimi dintre parlamentari vor fi alesi prin vot uninominal direct, iar ceilalti vor obtine posturile prin redistribuire.

Daca va fi redus numarul parlamentarilor se va face si redesenarea colegiilor.

"Se va face o redesenare a colegiilor deoarece se va reduce si numarul de parlamentari", a declarat la Tvr Info senatorul UDMR Fekete Szabo.

Senatorul UDMR, Verestoy Attila, spune insa ca nu s-a discutat despre asumarea raspunderii pe pachetul de legi electorale.

"Coalitia a cazut de acord asupra a trei principii, respectiv: 300 de deputati, 88de senatori si un vot compensat pe liste de aproximativ o treime. Aceasta treime va depinde de rezultatul inregistrat la referendum pe care il vom avea abia in luna ianuarie. In cel mai scurt timp cu putinta, coalitia va elabora legile necesare pentru a fi promovate in Parlament", a declarat Verestoy.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, inainte de sedinta Biroului Permanent National al PDL: "S-au facut progreste importante pe comasarea alegerilor si reducerea numarului de parlamentari - cand vom avea proiecte concrete, vom discuta".

Tot seful Executivului spusese, in octombrie, ca la nivelul coalitiei ar exista un consens cu privire la comasarea alegerilor.

"Am luat decizia de a sustine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Exista si la nivelul coalitiei un punct de vedere comun asupra subiectului, ca alegerile locale sa se desfasoare in luna noiembrie.

Daca asupra acestui punct nu avem divergente, trebuie sa rezolvam problema unui punct de vedere comun cu privire la legea electorala, nu legea alegerii primarilor, care se aleg intr-un singur tur. Discutia este in privinta alegerilor parlamentare, care este foruma prin care se compenseaza posturile", a declarat premierul Emil Boc, in octombrie.

Boc vrea sa transeze comasarea alegerilor si regionalizarea

Premierul Emil Boc a cerut duminica partenerilor din coalitie un punct de vedere clar privind reducerea numarului de alesi si Parlament unicameral, regionalizare si comasarea alegerilor.

Seful Executivului a anuntat luni ca asteapta un raspuns clar si din partea lui Victor Ponta si a lui Crin Antonescu daca participa sau nu la modernizarea Parlamentului, deoarece Opozitia are un rol cheie.

"Fara votul celor din Opozitie nu putem face modernizarea politicii romanesti, pentru ca avem nevoie de majoritate de doua treimi in fiecare camera a parlamentului, pentru a reduce numarul de parlamentari. Sa il intrebati si pe domnul Ponta daca vine cu Antonescu sa sustina parlamentul unicameral, deoarece trebuie un raspuns clar si explicit din partea Opozitiei", a precizat luni premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#guvern asumare raspundere, #asumare raspundere comasare alegeri, #comasare alegeri 2012 , #asumare raspundere Guvern Boc