Guvernul si-a angajat raspunderea pe Legea Educatiei

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 13:14
4741 citiri
Guvernul si-a angajat raspunderea pe Legea Educatiei

Premierul Emil Boc a prezentat, joi, in plenul reunit al Parlamentului forma finala a Legii Educatiei pe care Executivul si-a angajat raspunderea.

Discursul premierului a fost tinut in lipsa senatorilor si deputatilor Opozitiei care au parasit sala in semn de protest fata de faptul ca procedura angajarii raspunderii continua cu toate ca la Curtea Constitutionala exista o contestatie in aceasta privinta, iar o decizie va fi luata abia saptamana viitoare.

Emil Boc a declarat de la tribuna Parlamentului ca nu exista nicio prevedere constitutionala care sa impiedice continuarea procedurii de angajare a raspunderii si le-a reamintit partidelor de Opozitie ca exista o dubla posibilitate de actiune a celor care sunt nemultumiti de actiunea Guvernului, si anume depunerea unei motiuni de cenzura sau contestarea Legii Educatiei la Curtea Constitutionala.

In ceea ce priveste forma finala a noii legi, Emil Boc a declarat ca aceasta schimba din temelii educatia romaneasca si ca "reprezinta o mutatie radicala de conceptie cu privire la modul in care este vazuta din interior educatia".

Premierul a adus si cateva argumente in acest sens, vorbind despre faptul ca noua lege face transferul de la un invatamant centrat si fundamentat pe informatii, la unul bazat pe competenta si ca ea produce mutatii profunde atat in invatamantul preuniversitar cat si in cel universitar, atat in modul de transmitere a cunostintelor cat si al evaluarii elevilor.

Emil Boc a vorbit si despre "mutatia radicala in ceea ce priveste descentralizarea invatamantului si actului educational pana la nivelul scolii", in conditiile in care consiliile de administratie ale scolii vor fi formate din cadre didactice, parinti si reprezentanti ai comunitatii locale.

"Aducem astfel invatamantul aproape de nivelul societatii. Elevii trebuie sa invete lucruri care au legatura cu realitatea lor imediata, ei pot sa isi gaseasca mai usor de lucru", a comentat premierul.

Acesta s-a referit si la faptul ca noua lege are prevederi clare cu privire la elaborarea unei mai bune programe de invatamant si ca evaluarea elevilor se va face diferit fata de forma actuala, ea urmand sa puna accent pe evaluarea competentelor si mai putin pe capacitatea de memorare a copiilor.

Premierul si-a incheiat discursul in jurul orei 12, 35, in aplauzele colegilor din coalitia de guvernare si in lipsa oricarui reprezentant al Opozitiei.

Funeriu: Interesele ilegitime au blocat Legea Educatiei la Senat

Prezent alaturi de ceilalti membri ai Guvernului la sedinta de plen a Parlamentului, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a explicat, la insistentele jurnalistilor, de ce Executivul a ales aceasta forma speciala de adoptare a Legii Educatiei.

"Mi-am dorit foarte mult ca legea sa treaca prin Parlament, am participat la discutiile din comisia de la Senat, dar, din pacate, interesele ilegitime din invatamantul superior care se regasesc in Parlament au blocat legea la Senat, unde multe termene au fost depasite", a declarat Daniel Funeriu.

Mai mult, el a spus ca "unul dintre cele mai mari conflicte din interiorul sistemului de educatie care au facut rau a fost amestecul politic".

"O persoana care detine o demnitate atat de importanta ca cea de ales si o functie la fel de importanta ca cea de rector trebuie sa separe aceste lucruri", a adaugat ministrul, referindu-se la faptul ca mai multi senatori sunt si cadre didactice universitare cu functii in invatamantul universitar si lasand sa se inteleaga faptul ca acesta ar fi unul dintre motivele pentru care Legea ar fi fost blocata atat de mult timp la Senat.

Ministrul Educatiei a mai afirmat ca prin forma finala adoptata miercuri noaptea, tarziu, de Guvern s-a incercat se se intinda o mana Opozitiei, dar aceasta nu a apreciat acest gest si a decis sa boicoteze joi procedura de angajare a raspunderii.

Guvernul si-a angajat joi raspunderea pe Legea Educatiei, in lipsa parlamentarilor PSD, PC si PNL care au parasit sala in semn de protest.

Guvernul isi angajeaza raspunderea pe Legea Educatiei - Opozitia a parasit plenul

Opozitia a fost nemultumita de faptul ca procedura angajarii raspunderii a fost contestata saptamana trecuta la Curtea Constitutionala iar aceasta a amanat raspunsul pe saptamana viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#asumare raspundere legea Educatiei, #Boc asumare raspundere educatie , #asumare raspundere Guvern Boc
Comentarii