Guvernul si-a angajat raspunderea pe Legile salarizarii profesorilor si Dialogului Social

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 17:12
2788 citiri
Guvernul si-a angajat raspunderea pe Legile salarizarii profesorilor si Dialogului Social
Foto: Realitatea TV

Guvernul condus de Emil Boc si-a anagajat raspunderea, luni, pe doua pachete de legi, primul privind salarizarea cadrelor didactice pe 2011 si cel de-al doilea privind Dialogul Social.

In sala au fost prezenti doar parlamentarii PD-L, UDMR, UNPR si ai minoritatilor, precum si membrii Guvernului, in frunte cu Emil Boc si vicepremierul Marko Bela. Sedinta a fost condusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor Ioan Oltean (PD-L), in timp ce Opozitia, in frunte cu presedintele Senatului Mircea Geoana, a ales sa boicoteze lucrarile plenului Parlamentului.

Premierul Emil Boc a indeplinit procedura formala de a anunta Parlamentul ca isi angajeaza raspunderea pe legea privind ncadrarea si salarizarea cadrelor didactice pe 2011, explicand, in discursul tinut de la tribuna ca proiectul de lege este necesar intrucat "astazi Romania nu are posibilitatea sa majoreze salariile profesorilor cu 50%".

Prim-ministrul a reamintit ca profesorii din doua judete, Suceava si Botosani, au obtinut in instanta majorarea salariilor cu 50%, in timp ce in alte judete nu s-a intamplat la fel. "Doi profesori din doua judete diferete au salarii diferite, unul majorat cu 50%, altul nemajorat", a explicat Emil Boc de ce a fost necesar ca Guvernul sa adopte prezenta lege.

"Salariile profesorilor sunt mici, insa orice crestere salariala nu trebuie facuta din pix, ci cu acoperire in economie, altfel ajungem la situatia din 2008", a spus premierul.

Acesta a respins acuzatiile potrivit carora legea ar plafona salariile cadrelor didactice. "Legea nu este de plafonare a salariilor, care sa uniformizeze, sau sa inghete salariile(...) E o lege care spune simplu ca in 2011 salariile profesorilor nu pot fi majorate cu 50%", a mai spus Emil Boc, subliniind inca o data ca salariile nu vor fi diminuate, in schimb Romania se va incadra in tintele de deficit asumate.

"Pe de alta parte, daca nu facem niciun pas in afara cadrului bugetar care s-a stabilizat, avem toate sansele ca in 2012 sa recuperam in integralitate pierderile din 2010, cu conditia sa nu facem pasi inapoi pe drumul reformelor, iar cresterea economica usoara, care se anunta, sa fie sustinuta cu masuri credibile", a mai anuntat premierul.

Prin urmare, salariile profesorilor in 2011 sunt prezentate in anexele proiectului de lege pe care Executivul isi asuma raspunderea.

Boc: Ponta sa depuna plangere penala impotriva sa

Emil Boc a tinut sa dea si doua replici Opozitiei, respingand acuzatia ca Guvernul nu respecta sentintele judecatoresti si cerandu-i lui Victor Ponta sa depuna plangere penala mai intai pe numele sau, in calitate de fost ministru pentru Relatia cu Parlamentul in perioada 2009, si abia apoi la adresa actualului Executiv.

"Sentintele se vor respecta, legea vizeaza viitorul si nu trecutul. Drepturile salariale vor fi achitate in anii urmatori, conform legii. Sentintele se respecta, aceste drepturi restante vor fi platite in anii urmatori(...)

Am auzit din partea liderului PSD Victor Ponta ca va depune plangere penala. As vrea sa ii reamintesc domnului Ponta, poate se uita la televizor acum, ca prima plangere penala pe care ar trebui sa o depuna ar fi impotriva sa (...) a semnat si a dat aviz de oportunitate Ordonantei 1 si Ordonantei 41 prin care a fost blocata majorarea salariilor profesorilor cu 50%, iar ministrul Educatiei la acea vreme era tot ministru PSD.

Romanii sa intelega acest joc dublu al PSD, cand am fost impreuna la guvernare au sustinut acelasi lucru, acum in Opozitie si-a schimbat discursul", a mai acuzat Emil Boc.

Legile Dialogului Social armonizeaza acte normative diferite

Premierul a prezentat pe scurt si principalele prevederi ale Legii Dialogului Social, al doilea pachet pe care Guvernul si-a angajat luni raspunderea.

Emil Boc a precizat ca aceasta lege integreaza intr-un mod unitar acte normative din perioade diferite de timp si isi propune revizuirea acelor acte normative in cazul carora, in decursul timpul, s-au constatat disfunctionalizati si care au necesitat modificari din cauza deciziilor Curtii Constitutionale.

Premierul a prezentat principalele prevederi ale legii, printre care instituirea comisiilor de dialog social atat la nivel national cat si judetean, inlocuirea reprezentantilor guvernului cu cei ai societatii civile in cadrul CES, dupa model european, sau infiintarea Consiliului National Tripartid pentru dialog social, din care vor face parte reprezentanti ai guvernului, sindicatelor si patronatelor.

Emil Boc a explicat ca noua lege "aduna la masa dialogului cei mai importanti parteneri ai societatii" si a subliniat ca CNT va fi un organism consultativ care va fi prezidat de primul ministru.

O alta prevedere foarte importanta prevazuta in noua lege a Dialogului Social este desfiintarea contractelor colective de munca la nivel national, negocierile urmand sa se poarte la nivel de sector definit de codul CAEN, pentru a se asigura o flexibilitate cat mai mare si pentru a se elimina pe cat posibil riscul dezechilibrelor economice.

Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#angajare raspundere Boc, #angajare raspundere dialog social, #lege salarii profesori , #asumare raspundere Guvern Boc