Guvernul a decis sa-si asume raspunderea pe Legea Educatiei

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 19:09
4108 citiri
Guvernul a decis sa-si asume raspunderea pe Legea Educatiei
Foto: gov.ro

Guvernul a anuntat, marti, ca a demarat procedura de asumare a raspunderii pe Legea Educatiei. Decizia a fost luata in sedinta de guvern, dupa ce, cu o seara inainte, Coalitia s-a reunit pentru a discuta necesitatea acestei legi pentru Romania.

"Guvernul a decis sa-si asume raspunderea pe Legea educatiei nationale. (...) Aceasta lege fie este acceptata de catre Parlament si isi urmeaza parcursul legislativ, fie, daca se depune motiune de cenzura si este adoptata motiunea de cenzura, Guvernul pleaca acasa", a spus Boc, la finalul unei sedinte de Guvern pe tema Legii educatiei.

Premierul Emil Boc a explicat ca legea a fost dezbatuta suficient timp si este blocata la Senat inca din luna mai, motiv pentru care Guvernul nu mai poate astepta.

"Legea a fost respinsa de Curtea Constitutionala pe motivul ca nu a existat destula dezbatere publica. In 17 martie, la Iasi, am decis promovarea proiectului. Pana in 12 aprilie a fost dezbatut pe toate palierele. Pe 12 aprilie a intrat in dezbatere la Camera si apoi a mers la Senat. Din luna mai e blocat la Senat. In aceste conditii am luat decizia asumarii raspunderii pentru ca orice zi care trece afecteaza sansele unui tanar din Romania sa beneficieze de un sistem performant. Orice tergiversare a acestui demers nu este benefica sistemului de educatie din Romania", a declarat premierul.

"Programele de invatamant vor fi astfel altcatuite incat copiii nostri sa invete lucruri pe care sa le foloseasca in viata si nu sa reproduca mecanic informatii din manuale care nu corespund cerintelor europene", a adaugat Emil Boc.

Despre asmuarea raspunderii s-a discutat si la consultarile cu presedintele Traian Basescu care au avut loc luni la Palatul Cotroceni. Printre legile care ar trebui adoptate cu prioritate se afla Legea Pensiilor, Legea Educatiei, Legea Salarizarii unitare si Legea care vizeaza accelerarea proceselor in justitie.

"Legea Educatiei trebuie promulgata rapid, pentru ca se vorbeste de foarte multa vreme despre ea. Se afla in dezbatere de prea multa vreme. Trebuie adoptate de urgenta Legile Educatiei si Salarizarii", a subliniat Boc dupa intalnirea de la Cotroceni.

Surse care au participat la intalnirea de luni seara a Coalitiei au apreciat ca Guvernul ofera Opozitiei posibilitatea sa vina cu doua motiuni de cenzura pe Legea Educatiei si Legea Salarizarii si mai da dreptul la o a treia motiune de cenzura, lucru ce arata ca Guvernul are mare incredere in majoritatea Parlamentara.

Opozitia si sindicatele au criticat deja decizia de asumare a raspunderii pe Legea Educatiei. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, considera ca acest lucru este o "jignire la adresa muncii serioase pe care senatorii au facut-o in cadrul comisiei de invatamant". In acelasi timp, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, a acuzat Guvernul ca "amaneteaza viitorul Romaniei".

"Guvernul uita faptul ca prin asumarea raspunderii transforma acest document intr-o simpla bucata de hartie, care va fi modificat ori de cate ori un partid politic aflat la guvernare, va dori acest lucru. Deznodamantul va fi unul singur: generatiile de elevi vor fi doar simpli cobai, pe care fiecare ministru al Educatiei va face in continuare experimente", a declarat Aurel Cornea.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#asumare raspundere legea Educatiei, #Guvern Boc asumare raspundere , #asumare raspundere Guvern Boc
Comentarii