Parlamentul stabileste calendarul asumarii raspunderii pe legile austeritatii

Marti, 01 Iunie 2010, ora 10:28
2268 citiri
Parlamentul stabileste calendarul asumarii raspunderii pe legile austeritatii
Foto: Arhiva

Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor se vor reuni in sedinta, marti, la ora 13.30, pentru a stabili programul urmat in Parlament de cele doua legi care vor implementa masurile de austeritate.

Legea de reducere a cheltuielilor bugetare si cea de reglementare a pensiilor au fost adoptate in sedinta de guvern de duminica seara iar luni au fost trimise la Parlament in vederea declansarii procedurii de asumare a raspunderii Guvernului.

Premierul Emil Boc si-a exprimat luni dorinta ca parlamentarii sa stabileasca un calendar cat mai scurt de angajare a raspunderii, in conditiile in care se doreste ca cele doua legi sa intre in vigoare incepand de la 1 iunie ceea ce presupune ca ele sa fie publicate in Monitorul Oficial inainte de sfarsitul acestei luni.

"Din acest moment, calendarul asumarii este decis de catre Parlament. (...) Dorinta noastra este sa fie un calendar cat mai scurt, in limitele cadrului constitutional existent, pentru a putea veni in fata Parlamentului cu prezentarea acestor masuri si cu asumarea lor. (...) Ne vom supune oricarei decizii pe care o ia Parlamentul si cu cat mai repede cu atat mai bine, cu respectarea termenelor constitutionale", a spus Boc, la finalul unei intalniri avute luni cu deputatii PD-L.

Guvernul a aprobat proiectele de lege cu masurile de austeritate (Video)

Guvernantii au avansat ca data posibila pentru angajarea raspunderii in fata plenului Parlamentului ziua de 7 iunie, urmand ca pana in jurul datei de 20 iunie toate procedurile sa fie indeplinite.

Sanse mici pentru ca cele doua legi sa intre in vigoare de la 1 iunie

Este greu de crezut insa ca cele doua legi vor putea intra in vigoare de la 1 iunie, chiar daca acest lucru este prevazut in Scrisoarea de intentie adresata FMI iar de respectarea acestei conditii depinde eliberarea unei noi transe de bani din imprumutul contractat cu institutiile internationale.

Seitan: Declaratiile mele au fost interpretate gresit

Vladescu: Din pacate, suntem locuitorii unei tari cu foarte multe probleme

Si asta pentru ca pasii legali ce urmeaza nu sunt foarte strict reglementati, depinzand de vointa conducatorilor institutiilor implicate: Camera Deputatilor, Senat, Curtea Constitutionala, Presedintie. Astfel, in primul rand Birourile permanente ale celor doua camere parlamentare ar trebui sa stabileasca o data cat mai apropiata pentru prezentarea celor doua legi in plen de catre premierul Emil Boc. Apoi, parlamentarii urmeaza sa depuna amendamente la cele doua legi, care vor fi sau nu acceptate de guvern in vederea redactarii variantelor finale.

De asemenea, PSD si PNL au anuntat introducerea unei motiuni de cenzura, care urmeaza sa fie votata de plenul Parlamentului. Pentru ca motiunea sa fie adoptata este nevoie de 236 de voturi, cu 24 mai multe decat are Opozitia.

Ponta: Motiunea PSD nu include masurile alternative ca sa fie votata si de PNL

Daca motiunea pica si Guvernul ramane in functie, urmeaza un nou termen, de trei zile, in care legile pot fi contestate la Curtea Constitutionala. In cazul in care Curtea constata elemente de neconstitutionalitate, legile se intorc la Guvern, care trebuie sa le puna rapid in acord cu decizia judecatorilor.

Urmeaza promulgarea legilor de catre presedintele Traian Basescu si publicarea lor in Monitorul Oficial.

Abia din acel moment ele intra in vigoare, dar nu retroactiv. Din acest motiv, nu se poate spune cu exactitate daca reducerile salariilor bugetarilor si pensiilor vor fi pe luna iunie chiar de 25% respectiv 15%.

Astfel, dupa cum a explicat ministrul Muncii, Mihai Seitan, daca legea privind reducerile de pensii va fi publicata in Monitorul Oficial dupa 15 sau 20 iunie, pensiile pe luna iunie se vor plati pe actualul sistem, adica nu vor fi reduse incepand cu 1 iunie, deoarece plata pensiilor se face, lunar, incepand cu data de 16, pentru intreaga luna.

"In cazul salariilor, lucrurile sunt mai complicate, deoarece este vorba de plata cu ora si cu ziua, iar reducerea cu 25% s-ar putea aplica doar de la data intrarii in vigoare a legii cu masurile de austeritate. In acest caz este posibil ca legea sa nu se poata aplica retroactiv", a declarat Mihai Seitan, dupa sedinta de guvern de duminica, in care au fost avizate proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare si cel al pensiilor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#angajare raspundere Guvern Boc, #calendar asumare raspudere , #asumare raspundere Guvern Boc
Comentarii
Poza Dumi10
Dumi10
rank 5
E momentul sa plece acest guvern condus de Emil Basescu!