Presa de azi: Boc isi asuma istoria in maghiara

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 08:34
3472 citiri
Presa de azi: Boc isi asuma istoria in maghiara
Foto: Irina Ursu/ Ziare.com

Romania este o tara saraca, ce a ajuns la mana FMI, o tara unde istoria isi pierde din insemnatate, o tara unde se face troc cu Educatia si o tara unde politicienii scriu motiuni dupa motiuni.

Gandul scrie in editia de vineri ca FMI nu ne mai da bani daca Guvernul nu modifica Ordonanta Creditelor, iar in cazul in care nu o face, Romania Libera explica cat ne-ar costa sa renuntam la FMI. Din pacate, nu doar banii sunt o problema. Boc isi asuma istoria in maghiara, anunta Adevarul in editia de vineri, in timp ce Jurnalul National atrage atentia ca tot premierul face troc cu Educatia.

In tot acest timp liderii Opozitiei isi incearca norocul cu o noua motiune de cenzura, scrie Puterea in editia de vineri. Ciudat este insa faptul ca pe de alta parte PNL n-ar spune nu avansurilor PD-L, dezvaluie Evenimentul Zilei.

Gandul: FMI nu ne mai da bani daca Guvernul nu modifica Ordonanta Creditelor

Premierul are zile agitate. Dupa ce a scapat de motiune si si-a asumat raspunderea pe Legea Educatiei, reprezentantii FMI i-au spus ca urmatoarea transa de bani nu o va mai primi daca nu modifica Ordonanta Creditelor, scrie Gandul in editia de miercuri.

In cazul in care Executivul cedeaza presiunii Fondului si modifica OUG 50 astfel incat aceasta sa nu se mai aplice creditelor vechi, clientii ar putea fi chemati din nou la ghisee pentru a semna noi acte aditionale, care sa le anuleze pe cele vechi.

Reprezentantii legali sustin ca nu doar clientii vor avea batai de cap, ci si bancherii. Daca se vor modifica contractele bancile ar putea fi nevoite sa trimita, din nou, peste cinci milioane de notificari, prin mesaje telefonice, mail sau posta, clientilor.

Intrebat care sunt costurile pe care bancile le vor avea ca urmare a aplicarii ordonantei in forma actuala, Franks a afirmat ca BNR colecteaza in prezent datele, insa o estimare preliminara arata ca pierderile ar putea fi de ordinul a cateva sute de milioane de euro.

Romania Libera: Cat ne-ar costa sa renuntam la FMI

In cazul in care Guvernul nu va indeplini cererile FMI si ar vrea sa scape de "ajutor", Romania ar trebui sa plateasca - in plus - dobanzi de 1-2 miliarde euro pe an, dezvaluie Romania Libera in editia de vineri.

La anul expira acordul actual cu FMI, insa nu se stie daca tara noastra va fi capabila sa ramana pe propriile picioare dupa asta. Cert este ca Romania va trebui sa achite anul viitor 57,1 miliarde lei (13,2 miliarde euro), din care 48,5 miliarde lei le reprezinta ratele de capital, iar restul de 8,6 miliarde lei le reprezinta dobanzile. Sumelor li se adauga deficitul bugetar de anul viitor care va trebui si el finantat.

Analistul Aurelian Dochia considera ca nu ar trebui tratat cu dramatism neincheierea unui nou acord, dar analiza consecintelor indica ca ar fi favorabil din mai multe puncte de vedere.

Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu a precizat ca "nu suntem in situatia in care sa ne punem problema unui nou acord", iar deficitul din 2011 trebuie cumva acoperit.

"Anul viitor, statul trebuie sa aiba 20 miliarde euro. Aproape 13 miliarde de euro este serviciul datoriei publice plus dobanzi, la care se mai adauga sase miliarde de euro pentru deficitul bugetar. Vrem deficit de 4,4%, trebuie sa ne imprumutam de sase miliarde de euro", a declarat Serbanescu.

Semnarea unui acord de precautie cu FMI este necesar daca Guvernul va reusi prin aceasta sa impuna "mai multa disciplina si austeritate la nivelul macroeconomic", mai spune si analistul financiar Bogdan Baltazar.

Adevarul: Boc isi asuma istoria in maghiara

Desi aveam probleme cu banii, noi, romanii ne mandream cu istoria. Insa, Adevarul scrie in editia de vineri ca lucrurile nu vor mai sta chiar asa, deoarece Boc isi asuma istoria in maghiara.

Noua lege a Educatiei, pe care si-a asumat guvernul raspunderea joi, prevede ca Istoria Romanilor si Geografia Romaniei se vor preda si in limbile minoritatilor nationale.

Daca legea intra in vigoare copiii din comunitatile de maghiari, sasi si rromi vor putea sa invete in limba materna toate materiile, istoria si geografia Romaniei.

Aceasta prevedere a starnit dezbateri aprinse in Parlament, iar opozantii ideii spun ca elevii maghiari ar fi defavorizati daca la clasa li se va povesti despre Nagy Istvan (Stefan cel Mare) sau despre Boros Pista (Burebista).

Jurnalul National: Boc - troc cu Educatia

Si Jurnalul National trage un semnal de alarma in editia de vineri si scrie ca Boc face un troc cu Educatia.

Dupa ce parlamentarii UDMR nu au votat motiunea de cenzura, premierul Emil Boc le-a multumit prin intermediul Legii Educatiei. Multe dintre prevederile noii legi sunt o concesie facuta in favoarea UDMR. Astfel ca vor exista directori maghiari in scolile romanesti din Ardeal, manuale importate din Ungaria si sedinte cu parintii in limba maghiara.

Jurnalul National mai scrie ca elevii maghiari vor studia limba si literatura materna, Istoria si traditiile minoritatii lor, precum si muzica minoritatii, "pe baza programelor si a metodologiilor specifice elaborate de colective de experti cunoscatori ai limbii si ai culturii minoritatii respective si aprobate potrivit legii".

Puterea: Liderii Opozitiei isi incearca norocul cu o noua motiune de cenzura

Revoltati de forma pe care o are Legea Educatiei si de concesiile facute, liderii Opozitiie isi incearca norocul cu o noua motiune de cenzura, scrie Puterea in editia de vineri.

Imediat dupa ce Emil Boc si-a asumat raspunderea, PNL a anuntat ca va depune o noua motiune de cenzura.

"Dupa asumarea raspunderii de catre primul-ministru si o consultare rapida a parlamentarilor nostri, dar si a conducerii partidului, am decis ca impreuna cu PNL sa depunem motiune de cenzura pe Legea invatamantului. Textul va fi unul comun", a anuntat Mircea Dusa, liderul deputatilor PSD. Victor Ponta a declarat ca nu da mari sanse acestei motiuni, dar nu se va opune.

Evenimentul Zilei: PNL n-ar spune nu avansurilor PD-L

Desi PNL a fost cu initiativa unei noi motiunii de cenzura, se pare ca pe de alta parte n-ar spune nu avansurilor PD-L, dezvaluie Evenimentul Zilei in editia de vineri.

O noua alianta intre PD-L si PNL nu pare o utopie, iar unii liberali sunt atrasi de aceasta idee, luand in considerare ca nu au gasit nicio formula de guvernare cu PSD inaintea motiunii de cenzura, care a si fost un esec.

Daca PSD va continua sa castige procente in sondaje, iar dupa alegerile parlamentare sa nu mai aiba nevoie de o alianta in formarea unei viitoare majoritati, parteneriatul dintre PNL si PD-L este luat in calcul de ambele partide.

Daca se va intampla acest lucru, un lucru e cert, negocierile vor fi dure. Pe langa vechile pretentii legate de disparitia politica a lui Traian Basescu si a indepartarii "tradatorilor" liberali, una dintre conditii ar fi ca PD-L sa fie absorbit de PNL.

Ideea unei impacari intre PD-L si PNL a adus-o in discutie Vasile Blaga, dupa esecul motiunii de cenzura.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#asumare Guvern Legea Educatiei, #conditii impuse imprumut FMI, #PNL PSD motiune cenzura , #asumare raspundere Guvern Boc
Comentarii
Poza out_base
out_base
rank 5
URA! Prin predarea istoriei si geografiei in limba maghiara Boc-Basescu si PDL si-au recastigat popularitatea in Ardeal!