Comisiile juridice din Parlament au votat revocarea Avocatului Poporului

Marti, 03 Iulie 2012, ora 13:05
2270 citiri
Comisiile juridice din Parlament au votat revocarea Avocatului Poporului

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au votat, marti, revocarea lui Gheorghe Iancu de la conducerea institutiei Avocatului Poporului cu 14 voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri.

Valer Dorneanu va fi interimar Avocat al Poporului, au decis Comisiile Juridice. Deputatul PDL Daniel Buda a avertizat ca, daca Gheorghe Iancu este revocat, el isi pastreaza atributiile.

"Mandatul dureaza pana la depunerea juramantului de catre noul Avocat al Poporului", a spus Buda, marti, in plentul Parlamentului.

Senatorul PSD Toni Grebla i-a cerut lui Gheorghe Iancu sa spuna daca vreunul dintre adjunctii sai ii poate tine locul, adica are atributii delegate. Raspunsul a fost negativ.

Zi de nebunie in Parlament: Ponta da raportul. PDL nu e in sala

Avocatul Poporului poate fi revocat pentru incalcarea Constitutiei sau legilor statului, cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti la sedinta in care se voteaza.

Conform Digi24, cei de la USL sunt deranjati de faptul ca Gheorghe Iancu ar fi atacat la Curtea Constitutionala ordonanta Guvernului de trecere a ICR in subordinea Parlamentului.

USL cere Parlamentului revocarea Avocatului Poporului

Gheorghe Iancu a precizat anterior ca nu a discutat pana acum cu nimeni de la USL pe aceasta tema si nu stie ce i se poate reprosa.

"Avocatul Poporului poate fi revocat ca urmare a incalcarii Constitutiei si legilor. Ar trebui sa se vada in ce consta incalcarea. Eu nu stiu sa fie asa ceva", a comentat Gheorghe Iancu, spunand ca pana acum activitatea sa s-a incadrat in limitele competentelor pe care le are.

Gheorghe Iancu a mai spus ca nu o sa conteste el revocare sa din functie, ci cei care au acest drept potrivit Constitutiei.

"E opinia dumnealor de la USL, probabil va fi discutata la Curtea Constitutionala. Are legatura cu toata activitatea pe care o depune USL in toata perioada aceasta, nu numai cu suspendarea(presedintelui - n.red). Vor sa faca o anumita reorganizare a statului, a institutiilor. E problema lor, e o problema politica", a mai spus Gheorghe Iancu.

Gheorghe Iancu a intrat in vizorul premierului Victor Ponta la finalul lunii mai. Ponta l-a acuzat atunci pe Gheorghe Iancu ca, prin sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ordonanta de urgenta 15/2012 prin care Guvernul a blocat banii acordati primariilor de catre fosta guvernare, a dorit sa isi plateasca datoriile politice fata de PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#revocare Avocatul Poporului, #Gheorghe Iancu revocat, #Parlament revocat Avocatul Poporului, #Ponta revocat Avocatul Poporului , #Avocatul Poporului