Crisu Anastasiu: Nu voi apara USL

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 11:45
2976 citiri
Crisu Anastasiu: Nu voi apara USL

Candidatul USL pentru functia de Avocat al Poporului, fostul procuror Crisu Anastasiu, a declarat marti la audierea din comisiile juridice reunite ca nu va abuza de prerogativele sale in sensul in care va ataca Ordonantele de Urgenta la CCR "cat trebuie si cum trebuie".

"Este un angajament total din partea mea. Fara a face aprecieri strict tehnice, privesc Avocatul Poporului ca o institutie cu menirea de a inlatura disfunctionalitatile intre administratia publica si cetatean. Misiunea Avocatului Poporului este de a media conflictul ce apare intre cetatean si autoritatile statului.

Precizez ca perceptia pe care o are Avocatul Poporului este una deosebita, e o institutie care vine direct in contact cu publicul. Raportul din 2012 al Avocatului Poporului arata ca in 2011 au fost primite 16.000 de petitii, fata de 99 persoane angajate, eu cred ca este o activitate deosebita", a declarat Anastasiu.

Intrebat de reprezentantii PDL daca sustinerea politica a USL se va reflecta si in activitatea sa, fostul procuror a raspuns: "Stiti cum se mai zice, omul se mai schimba, sper sa nu fie si cazul meu si sunt convins ca nu o sa fie asa. M-am uitat in cuprinsul juramantului pe care Avocatul Poporului il depune, cred ca ar fi bine sa se precizeze si aceasta chestiune, anume ca nu va fac demersuri in acest fel. Imi iau angajamaentul in fata dumneavoastra ca nu voi proceda sa apar un punct sau un altul din punct de vedere politic".

Chestionat cu privire la atacarea la CCR a OUG in care constata elemente de neconstitutionalitate, Anastasiu a precizat: "Da, voi uza, insa cumpatat. Voi uza la momentul potrivit, cat trebuie si cum trebuie".

Comisiile juridice reunite l-au avizat marti cu 20 de voturi "pentru" pe candidatul USL la functia de Avocat al Poporului, Crisu Anastasiu. PDL l-a sustinut pe fostul titular Gheorghe Iancu, care a intrunit 3 voturi, iar candidatul UDMR, fostul consilier prezidential Peter Ekstein Kovacs, a primit 5 voturi.

Initial, PNL a avut propunere separata de PSD, in persoana Lenutei Cobuz - specialist in justitie militara, care lucreaza in sectorul privat in calitate de consilier juridic - dar liberalii si-au retras in ultimul moment candidatul si au sustinut candidatul PSD.

Candidatul USL urmeaza sa fie votat in plenul reunit.

Crisu Anastasiu (56 de ani) este doctor in Drept procesual penal si cadru didactic al Universitatii Bucuresti, Facultatea de Drept. Intre 1981-1990 a fost judecator si procuror, intre 1995-2002 a fost consilier la Curtea de Conturi, intre 2002 - 2005 a fost procuror general financiar pe langa Curtea de Conturi, intre august 2005 - iunie 2009 a fost procuror la PICCJ. In 2002, Crisu Anastasiu, pe atunci procurorul general financiar al Curtii de Conturi, a sesizat Colegiul Jurisdictional al Municipiului Bucuresti pe motiv ca, in calitatea de ordonator de credite, Traian Basescu nu a avut aprobarea CGMB pentru o serie de plati facute unei firme aferente lucrarilor la Pasajul Basarab.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Crisu Anastasiu avocat Poporului, #Crisu Anastasiu , #Avocatul Poporului