Opozitia unita il sustine pe Peter Eckstein Kovacs ca Avocat al Poporului

Miercuri, 29 Mai 2019, ora 10:17
11466 citiri
Opozitia unita il sustine pe Peter Eckstein Kovacs ca Avocat al Poporului
Foto: Facebook/Peter Eckstein-Kovacs

PNL, USR si PMP au decis sa sustina impreuna mai multe demersuri in Parlament, printre care si preluarea functiei de Avocat al Poporului de catre Peter Eckstein Kovacs, fost parlamentar UDMR si fost consilier prezidential pentru minoritati.

Informatia a fost lansata in spatiul public marti seara, iar ulterior a fost confirmata de mai multe voci din USR.

Avocatul Poporului este numit in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, are un mandat de 5 ani si poate fi reinnoit o singura data. Victor Ciorbea, actualul detinator al functiei, a preluat sefia institutiei in mai 2014, iar mandatul sau a expirat la inceputul acestei luni.

Absolvent de drept, de patru ori parlamentar, senator sau deputat, fost consilier prezidential pe probleme ale minoritatilor si avocat, Peter Eckstein Kovacs a starnit un val de reactii pozitive in iunie anul trecut, cand a anuntat la Cluj Napoca, in timpul unui protest fata de modificarea Codurilor Penale, ca demisioneaza din UDMR, uniune la fondarea careia a participat in urma cu 28 de ani, deoarece "cardasia cu PSD este un lucru inacceptabil".

Citeste mai multe despre: Eckstein Kovacs: Nici daca i se ofera coroana Romaniei, UDMR nu trebuie sa puna botul la niste lucruri necurate - Interviu.

Unul dintre cei care au confirmat decizia USR de a-l sustine pe Peter Eckstein Kovacs a fost deputatul Stelian Ion, care a subliniat ca acum "este mult mai important sa dam un semnal clar ca actuala opozitie se poate coordona si ca putem gasi solutii pentru problemele romanilor", acesta fiind si motivul pentru care partidul sau si-a retras candidatura la sefia Camerei Deputatilor, urmand sa o sustina pe Raluca Turcan (PNL).

"Propunerea USR de nominalizare a viitorului candidat pentru functia de Avocat al Poporului a fost acceptata de colegii din PNL, ceea ce reprezinta o alta veste buna pe care o putem da astazi.

La fel, ne-am coordonat actiunile pentru sustinerea proiectul 'Fara penali in functii publice' sprijinit masiv de romani, pentru cel referitor la votul primarilor in doua tururi si pentru eliminarea pensiilor speciale", a scris Stelian Ion pe Facebook.

Si senatorul USR Mihai Gotiu a anuntat marti seara: "Da, il sustinem pe Eckstein-Kovacs Peter pentru Avocatul Poporului!".

"Da, e adevarat. Ideea ca Opozitia sa sustina un candidat unic pentru Avocatul Poporului, prima optiune fiind Eckstein-Kovacs Peter, nu ne apartine, a fost lansata in mediul online, in timpul campaniei electorale, de catre reprezentanti ai societatii civile. Am discutat acest lucru cu colegii din USR si am ajuns la concluzia ca este o idee cat se poate de binevenita, urmand sa reluam discutia pe tema asta, dupa alegeri. (...)

Mi s-a confirmat ca si cei de la PNL, si cei de la PMP au considerat benefica si viabila propunerea. Cele mai importante argumente in favoarea candidaturii lui Eckstein-Kovacs Peter nu sunt, insa, functiile de ministru delegat pentru minoritatile nationale si de consilier prezidential (...), ci principialitatea lui extraordinara. De fiecare data, cand a avut de ales intre o functie publica si principii, a optat pentru principii", a scris pe Facebook Mihai Gotiu.

Peter Eckstein Kovacs a multumit pentru sustinerea aratata de Opozitie.

"Sunt coplesit de comentarii pozitive. Multumesc. Koszonom szepen. E important ca sa fie solidaritate in partea mai buna a politicii. Ossze kene fogni egy jo iranyba", a postat acesta, marti seara, pe Facebook.

Ramane de vazut daca si fostii colegi din UDMR il vor sustine prin vot in Parlament.

Sefia Camerei Deputatilor va fi disputata astazi intre Marcel Ciolacu (PSD) si Raluca Turcan (PNL), dupa ce deputatii vacanteaza locul detinut de Liviu Dragnea, incarcerat luni la Rahova.

Citeste mai multe despre: Azi se alege succesorul lui Dragnea la sefia Camerei. Va reusi Opozitia s-o impuna pe Turcan?

Ciorbea, interimar

Victor Ciorbea spunea in luna aprilie ca mandatul sau in fruntea institutiei expira pe 6 mai si ca, potrivit legii, el ramane in functie, ca interimar, pana in momentul in care depune jurnamantul noul Avocat al Poporului.

"Deocamdata nu am luat nicio decizie daca voi candida pentru un nou mandat", declara atunci Victor Ciobea pentru Ziare.com.

Precizarile erau facute in contextul in care Europa libera scrisese ca judecatorul CCR Petre Lazaroiu ar fi primit oferta de la PSD de a deveni Avocatul Poporului dupa ce expira mandatul lui Victor Ciorbea.

Lazaroiu este cel care a redactat raportul in cazul completurilor specializate de la Inalta Curte, sesizare depusa de Florin Iordache in beneficiului lui Liviu Dragnea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Peter Eckstein Kovacs Avocatul Poporului, #Ciorbea Avocatul Poporului , #Avocatul Poporului