Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

USL cere Parlamentului revocarea Avocatului Poporului

Marti, 03 Iulie 2012, ora 09:58
4715 citiri
USL cere Parlamentului revocarea Avocatului Poporului

USL va cere marti in plenul Parlamentului revocarea din functie a prof. dr. Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, a anuntat vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD).

Avocatul Poporului poate fi revocat pentru incalcarea Constitutiei sau legilor statului, cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti la sedinta in care se voteaza. USL a depus o cerere in acest sens la Birourile Permanente ale celor doua camere ale parlamentului.

Conform Digi24, cei de la USL sunt deranjati de faptul ca Gheorghe Iancu ar fi atacat la Curtea Constitutionala ordonanta Guvernului de trecere a ICR in subordinea Parlamentului.

Contactat de Digi24, Gheorghe Iancu a precizat ca nu a discutat pana acum cu nimeni de la USL pe aceasta tema si nu stie ce i se poate reprosa.

"Avocatul Poporului poate fi revocat ca urmare a incalcarii Constitutiei si legilor. Ar trebui sa se vada in ce consta incalcarea. Eu nu stiu sa fie asa ceva", a comentat Gheorghe Iancu, spunand ca pana acum activitatea sa s-a incadrat in limitele competentelor pe care le are.

Gheorghe Iancu a mai spus ca nu o sa conteste el revocare sa din functie, ci cei care au acest drept potrivit Constitutiei.

"E opinia dumnealor de la USL, probabil va fi discutata la Curtea Constitutionala. Are legatura cu toata activitatea pe care o depune USL in toata perioada aceasta, nu numai cu suspendarea(presedintelui - n.red). Vor sa faca o anumita reorganizare a statului, a institutiilor. E problema lor, e o problema politica", a mai spus Gheorghe Iancu.

Conform Digi24, cererea de revocare va trece mai intai pe la comisiile juridice, urmand ca raportul sa fie trimis in plen si votat in cadrul unei alte sesiuni extraordinare a Parlamentului, convocata pentru ora 14.

Liderul PDL Vasile Blaga, presedintele Senatului, a declarat ca nu este vorba despre vreo incalcare a Constitutiei. "Nu despre asta e vorba. USL nu guverneaza, scopul lor este de acaparare a statului. Vom ataca hotararea la Curtea Constitutionala", a spus liderul PDL.

Gheorghe Iancu a intrat in vizorul premierului Victor Ponta la finalul lunii mai. Ponta l-a acuzat atunci pe Gheorghe Iancu ca, prin sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ordonanta de urgenta 15/2012 prin care Guvernul a blocat banii acordati primariilor de catre fosta guvernare, a dorit sa isi plateasca datoriile politice fata de PDL.

"Vad ca Avocatul Poporului este cel care a sesizat Curtea Constitutionala (pe OUG 15/2012, n.r.). Nu stiu daca exista o confuzie intre poporul roman si primarii PDL. Daca in optiunea Avocatului Poporului aceste doua notiuni se confunda cred ca este o greseala pe care trebuie sa si-o asume", a declarat primul ministru.

"Iau declaratiile premierului drept o gluma", a comentat atunci Gheorghe Iancu.

De asemenea, pe 22 iunie, Avocatul Poporului a hotarat sa sesizeze Curtea Constitutionala, acuzand Guvernul ca a incalcat "dreptul la transparenta decizionala" al comunitatii cultural-artistice atunci cand a decis, prin ordonanta de urgenta, sa treaca Institutul Cultural Roman in subordinea Senatului.

Avocatul Poporului a raspuns astfel sesizarii pe care Alianta pentru o Romanie Curata a depus-o luni, 18 iunie 2012, si in care i se solicita sa demareze de urgenta procedurile pentru atacarea, la Curtea Constitutionala, a OUG Nr.27 din 13.06.2012 privind unele masuri in domeniul cultural, act emis de Guvernul Romaniei si publicat in Monitorul Oficial nr. 400 din 14 iunie 2012 prin care Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului Romaniei, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

In schimb, saptamana trecuta Avocatul Poporului a intervenit public spunand ca unul dintre judecatorii implicati in condamnarea lui Adrian Nastase nu a avut decret prezidential. Cum CSM a acuzat aceasta interventie, apreciind-o ca imixtiune in justitie, si a cerut sanctionarea sa, Gheorghe Iancu a declarat ca va cere revocarea tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#USL revocare Avocatul Poporului, #USL revoca Gheorghe Iancu , #Avocatul Poporului