Amnistia fiscala a trecut de Parlament - Functionarii raman cu sporurile incasate ilegal

Marti, 08 Mai 2012, ora 13:30
5866 citiri
Amnistia fiscala a trecut de Parlament - Functionarii raman cu sporurile incasate ilegal
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatii au adoptat, marti, Legea amnistiei fiscale, cu 234 de voturi "pentru", niciun vot impotriva si trei abtineri.

Prin urmare, aproximativ 300.000 de functionari din administratia publica locala nu mai trebuie sa returneze sporurile incasate ilegal in perioada 2008-2010, transmite Realitatea TV.

Atat USL, cat si PDL si UDMR au votat in favoarea acestei legi, considerand-o una reparatorie. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Proiectul de lege privind amnistia fiscala a fost initiat de UDMR. UDMR a depus, in 20 martie, la Parlament, proiectul de lege privind amnistia fiscala pentru circa 300.000 de functionari publici obligati sa returneze sporurile incasate in 2008-2010, anunta la acel moment Laszlo Borbely.

Borbely preciza ca, atunci cand UDMR s-a angajat sa faca parte din Guvernul Ungureanu a avut unele conditii privind programul de guvernare, aceasta lege privind exonerarea de la plata returnarii sporurilor fiind una dintre ele.

Borbely afirma ca functionarii, indeosebi cei din primarii si administratia locala, au beneficiat de acele sporuri, "conform contractelor colective de munca si a acordurilor legale din acea perioada", insa au fost obligati din cauza "schimbarii legislatiei" si unor verificari ale Curtii de Conturi sa le dea inapoi, fiindu-le retinute din salarii, la care se adauga penalitati si dobanzile.

"Sunt situatii, mai ales in primarii, dar nu numai, cand cineva se intoarce acasa cu 500 de lei lunar, sub salariul minim pe economie la momentul actual", a argumentat liderul UDMR.

In expunerea de motive a proiectului sunt invocate "buna credinta" atat a angajatorilor care au achitat sporurile in baza contractelor/acordurilor de munca, cat si a angajatilor, dar si practica neunitara a instantelor judecatoresti privind procesele cu contestatii ale deciziilor Curtii de Conturi.

Cabinetul Mihai Razvan Ungureanu se angajase, prin programul de guvernare, sa aprobe in acest an proiectul legii privind amnistia fiscala pentru functionarii publici, dupa ce UDMR a solicitat aplicarea acestei masuri pentru functionarii publici obligati de Curtea de Conturi sa restituie sporurile salariale.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Camera Deputatilor lege aministie fiscala, #lege amnistie fiscala adoptat, #deputati votat aministia fiscala, #functionari datorii serse , #camera deputatilor