Camera Deputatilor explica de ce e absolut necesar sa dea un milion de euro pe limuzine de lux

Joi, 25 Mai 2017, ora 12:54
6443 citiri
Camera Deputatilor explica de ce e absolut necesar sa dea un milion de euro pe limuzine de lux
Foto: Salonul Auto Bucuresti

Acuzata ca da o avere pe limuzine de lux invocand un eveniment care va avea loc in toamna si va dura doar doua zile, conducerea Camerei Deputatilor ofera cateva explicatii pentru decizia deja luata.

Scandalul a fost declansat de directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru, care a atras atentia public asupra faptului ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis in unanimitate achizitionarea a 3 limuzine de lux, de circa 120.000 de euro fiecare, in vederea reuniunii Adunarii Parlamentare a NATO (APNATO) de la Bucuresti, care va dura 2 zile, precum si a altor 19 masini de 37.000 euro fiecare. Suma totala depaseste 1 milion de euro.

"S-ar cheltui de 120 de ori mai putini bani publici daca masinile ar fi doar inchiriate pentru cele 2-3 zile cat dureaza evenimentul", a subliniat Moraru.

Citeste mai multe aici: Aberatia zilei: Deputatii isi cumpara limuzine de lux pentru un eveniment care tine doar 2 zile

Ziare.com a cerut oficial Camerei Deputatilor sa informeze public care au fost argumentele in baza carora s-a stabilit suma totala pentru achizitia autovehiculelor (peste 1 milion de euro), dar si daca s-a luat in considerare si varianta inchirierii de automobile pentru evenimentul din octombrie.

In raspunsul primit la redactie de la Biroul de Presa al Camerei Deputatilor se precizeaza de la bun inceput ca parcul auto al Camerei Deputatilor este "invechit", mai exact aproape doua treimi dintre autovehicule au atins sau chiar depasit durata de viata calculata pentru ele.

"Achizitionarea celor 25 de masini pentru protocol si transportul delegatiilor care vor participa la Adunarea Parlamentara a NATO se face prin licitatie publica transparenta, iar pretul estimat este de 4.745.378 lei (1.043.045 euro - n.red.), acesta putand sa scada semnificativ in urma derularii licitatiei, ca in orice procedura transparenta de acest tip", se mai arata in raspunsul primit la solicitarea Ziare.com, fara a se da mai multe detalii cu privire la modul in care a fost stabilita suma pusa la dispozitie pentru aceasta achizitie.

De asemenea, se precizeaza ca masinile din parcul auto al Camerei Deputatilor pentru activitati de protocol sunt invechite, bugetul institutiei "neavand disponibila suma necesara pentru repararea acestora".

Asadar, rezulta ca deputatii vor gasi in buget un milion de euro pentru achizitia de limuzine noi de lux, dar nu aveau suma necesara pentru reparatia masinilor deja existente.

"In urma analizelor facute de catre compartimentele de specialitate ale Camerei Deputatilor a reiesit ca prin inchirierea unor autovehicule se cheltuiesc sume de bani care duc doar la rezolvarea sarcinilor de transport generate de acest eveniment, pe cand prin achizitia unor autovehicule noi se rezolva sarcinile de transport pentru AP NATO 2017, iar ulterior masinile vor ramane in parcul auto al Camerei Deputatilor, fiind utilizate in continuare tot in activitatile curente si de protocol ale Camerei Deputatilor pana la indeplinirea duratei normale de viata", se mai arata in raspunsul primit la redactie.

La final, sunt mentionate mai multe evenimente publice la care vor fi utilizate noile masini de protocol si care vor urma in urmatorii ani, cum ar fi Conferinta Mondiala a Femeilor Francofone, Sesiunea Anuala a Adunarii Parlamentare a Mediteranei (2018), Centenarul Unirii (2019) sau activitatile pe care Parlamentul le va desfasura in 2019, cand Romania va detine Presedintia Consiliului UE.

Redam integral raspunsul primit de la Biroul de Presa al Camerei Deputatilor, la solicitarea Ziare.com:

"Camera Deputatilor detine, in prezent, un parc auto invechit, astfel incat 64% din autovehicule au cel putin o durata normata de viata indeplinita.

Avand in vedere ca in luna octombrie a acestui an, la Bucuresti, se desfasoara Sesiunea AP NATO 2017, sarcinile de transport care revin organizatorilor nu pot fi realizate cu autovehiculele din parcul auto actual al Camerei Deputatilor.

Achizitionarea celor 25 de masini pentru protocol si transportul delegatiilor care vor participa la Adunarea Parlamentara a NATO se face prin licitatie publica transparenta, iar pretul estimat este de 4.745.378 lei, acesta putand sa scada semnificativ in urma derularii licitatiei, ca in orice procedura transparenta de acest tip. Reamintim ca procedura este de tip licitatie deschisa, criteriul de atribuire fiind pretul cel mai scazut.

In acest moment, activitatea de protocol are la dispozitie pentru transportul inaltilor demnitari care participa la delegatii externe, doua masini Mercedes S 280, fabricate in anul 1994 si un Mercedes C 180, fabricat in anul 1997, iar in anul 2017 au fost retrase din circulatie un numar de 13 autovehicule Mercedes E 200K din cauza faptului ca nu corespundeau din punct de vedere tehnic si nu prezinta siguranta pentru circulatia pe drumurile publice, bugetul Camerei Deputatilor neavand disponibila suma necesara pentru repararea acestora.

Respectiva achizitie face parte din principalele dotari pe care Camera Deputatilor le are in vedere pentru a asigura buna desfasurare a evenimentului, asa cum au fost identificate in urma rapoartelor realizate de Secretariatul international al AP NATO, dupa vizita de lucru efectuata anul trecut.

In urma analizelor facute de catre compartimentele de specialitate ale Camerei Deputatilor a reiesit ca, prin inchirierea unor autovehicule se cheltuiesc sume de bani care duc doar la rezolvarea sarcinilor de transport generate de acest eveniment, pe cand prin achizitia unor autovehicule noi se rezolva sarcinile de transport pentru AP NATO 2017, iar ulterior masinile vor ramane in parcul auto al Camerei Deputatilor, fiind utilizate in continuare tot in activitatile curente si de protocol ale Camerei Deputatilor pana la indeplinirea duratei normale de viata.

Sumele cheltuite pentru inchirierea autovehiculelor reprezinta o cheltuiala nejustificata intrucat innoirea parcului auto al Camerei Deputatilor reprezinta o necesitate care dateaza de cativa ani.

De la infiintare si pana in prezent, Camera Deputatilor a scos din circulatie doar autovehicule cu durata normala de utilizare indeplinita, cele care nu mai corespundeau circulatiei pe drumurile publice fiind valorificate prin Programul Rabla.

Autoturismele achizitionate vor fi folosite si pentru alte reuniuni de amploare pe care Camera Deputatilor le va organiza ulterior. Dintre acestea, amintim, in noiembrie 2017, Conferinta Mondiala a Femeilor Francofone, iar in anul 2018, Sesiunea Anuala a Adunarii Parlamentare a Mediteranei, Centenarul Unirii, Forumul Economic Francofon Regional, precum si unele reuniuni de comisii ale adunarilor parlamentare internationale, obligatie ce decurge din statutul Parlamentului Romaniei de membru al acestora.

Pentru anul 2019, mentionam ca Presedintia Consiliului UE are si o dimensiune parlamentara, in cadrul careia se vor organiza de catre Parlamentul Romaniei reuniuni ale Conferintei organelor parlamentare specializate in afaceri comunitare si europene, reuniunea Conferintei interparlamentare a politicii externe si de securitate comuna si politicii de securitate si aparare comuna, precum si alte reuniuni specializate pe teme prioritare ale Presedintiei Consiliului UE".

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Camera Deputatilor achizitie limuzine lux , #camera deputatilor