De ce isi iau deputatii masini de teren: De la "se anunta iarna grea", la "nu de asta se darama tara"

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 14:45
2870 citiri

Conducerea Camerei Deputatilor a decis sa inceapa procedura de achizitionare a 50 de masini Dacia Duster care sa inlocuiasca autoturismele vechi.

Cele 50 de autoturisme de teren noi pe care le cumpara Camera Deputatilor vor fi platite din bugetul anului 2013, din suma totala scazandu-se 221.000 lei, adica voucherele obtinute pe 34 de masini vechi.

Inca din luna iunie, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, anunta ca masinile uzate din parcul auto vor fi inlocuite, argumentand ca presupun costuri prea mari de intretinere.

De ce au nevoie insa deputatii de masini de teren ar putea fi insa o intrebare pe care multi si-o pun. Ziare.com a incercat sa afle cateva raspunsuri.

"Masini pentru iarna"

In randurile deputatilor insa, parerile sunt impartite. De exemplu, Dan Motreanu, vicepresedinte PNL al Biroului Permanent din Camera Deputatilor, a explicat pentru Ziare.com, de ce se face aceasta achizitie care costa, potrivit presei, trei milioane de lei. In ceea ce priveste alegerea masinilor de teren, aceasta ar fi fost motivata de conditiile grele de iarna.

"Este o hotarare mai veche care s-a derulat pe parcursul unui an intreg. Din cate stiu eu, aceasta achizitie de masini a fost prevazuta in buget de anul trecut. Este vorba de doar 50 de masini. S-a renuntat la autoturismul pentru parlamentar. Parlamentarul nu mai primeste in teritoriu autoturism. De unde trebuiau sa se se cumpere peste 400 de masini, au ramas doar cele 50", a declarat Dan Motreanu pentru Ziare.com.

Parlamentarul a atentionat ca este vorba despre masini folosite la comun si ca, de fapt, prin achizitionarea lor, costurile se diminueaza.

"S-a hotarat inlocuirea de la comisii, de la grupurile parlamentare, a unor masini vechi de 12-13 ani. Costurile intretinerii unei asmenea masini este undeva, pe an, la 30-40% din costul unei masini noi. Achizitii de autoturisme nu cred ca s-au mai facut la Parlament de vreo sase ani.

Era normal sa se intample pentru a avea costuri mai putine. Ni s-a explicat ca sunt costuri foarte mari cu intretinerea actualelor autoturisme si, prin urmare, se face o reducere semnificativa. Prin noul statut al parlamentarului nu se mai asigura masina de teritoriu. Raman doar msinile care vor deservi grupurilor parlamentare, comisiilor parlamentare si Biroului Permanent", a constinuat liberalul Dan Motreanu.

In ceea ce priveste preferinta pentru Dacia Duster fata de Logan, avantajul masinii de teren este acela ca este mai usor de manevrat iarna.

"Masini pentru iarna. De aceasta s-a preferat masina de teren, pentru iarna in principal. Se anunta o iarna foarte grea. O sa ramana toata lumea in Parlament sau nu o sa mai vina deloc (daca nu sunt cumparate aceste masini - n.red.). Asa ni s-a explicat si noua. Am sustinut acest lucru", a mai spus polticianul.

Roberta Anastase crede ca achizitionarea masinilor nu este "oportuna"

Fosta sefa a Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat pentru Ziare.com ca inca din vremea mandatului sau se dorea innoirea parcului auto, insa ea nu a fost de acord pentru ca situatia economica indeamna la cumpatare.

"Din punctul meu de vedere, poate fi justificata o necesitate pentru achizitionarea unor masini din cauza epuizarii lor din punct de vedere fizic. Textul acesta l-am auzit si eu ca sef al Camerei, dar nu am agreat ideea achizitiei masinilor pentru ca am considerat ca, intr-o perioada dificila din punct de vedere economic, nu este oportun acest lucru. Acum vad ca se face si o discriminare intre parlamentarul simplu si cel cu functii. Eu cand am vazut ca sunt mai putine masini decat parlamentari am renuntat la masina ce mi-ar fi revenit mie, fara nicio problema. Mai ales ca sunt deputat de oras si imi este mai usor", a declarat Roberta Anastase.

Alina Gorghiu: Nu ma afecteaza si nici nu ma priveste

Deputatul PNL Alina Gorghiu ne-a declarat ca este convinsa ca decizia de achizitionare a acestor masini este una justificata.

"Nu este o decizie care imi apartine. Nu ma afecteaza si nici nu ma priveste. Eu nu am masina de la Parlament. Daca conducerea a considerat ca flota este veche mi se pare o masura fireasca. Sunt absolut convinsa ca o justificare exista", a declarat Alina Gorghiu.

"As fi gasit solutii cu banii astia sa fac altceva"

Deputatul PDL Tinel Gheorghe a declarat pentru Ziare.com ca banii dati pe innoirea flotei de masini ar fi putut fi folositi in alte scopuri.

"Sincer, nu stiu daca ei si-au facut socoteala acolo si au bani sa reinnoiasca parcul. As fi gasit solutii cu banii astia sa fac altceva. Ca si principiu, daca ai avea un Parlament de 250-300 de parlamentari... dar cand ai 600 de parlamentari nu iti permiti sa le dai masina. E o perioada atat de grea pentru tara. Hai sa nu ne gandim sa facem asa.

Ca pret un Duster e cam 15.000 de euro. Un Logan e 8.000. Eu nu stiu daca decizia e a conducerii Camerei sau a Biroului Permanent, dar eu unul nu m-as fi grabit acum. Asa cum am asteptat in 2009-2010 as mai fi asteptat si acum. M-as fi dus pe alte urgente, dar nu pe innoirea parcului", a declarat deputatul PDL Tinel Gheorghe.

"Cata vreme se cumpara din tara inseamna ca banii se intorc"

Deputatul UDMR, Antal Istvan, considera ca parlamentarii sunt indreptatiti sa primeasca si sa foloseasca aceste masini pentru ca este vorba despre functionarea unei institutii importante.

"Dar care e problema? Sunt masini facute in tara. Daca are nevoie Camera sa le cumpere. Dupa cate stiu, cei care vor beneficia de aceste autoturisme sunt membrii birourilor, liderii grupurilor, care au autoturisme de acum 15 ani, care sunt vechituri de fapt. Si cata vreme iau tot din tara, inseamna ca banii se intorc. Nu cautati acul in carul cu fan. Ar fi de dorit sa considerati aceasta institutie ca o institutie. Nu cred ca este o stire.

Nu se pot tine masini vechi de 15 ani cu care sa se faca accidente sau sa se cheltuiasca pentru reparatii sume mari de bani. Este o decizie a celor care sunt pusi sa decida si atat. Cred ca sunt evenimente si probleme mai importante in tara. Va place, nu va place, au fost alesi. Este singura institutie democratica, pentru ca sunt alesi. Nu din cauza asta se darama tara", a declarat deputatul UDMR.

Remus Cernea vrea masini electrice

Deputatul Remus Cernea nu este de acord cu achizitionarea masinilor Dacia Duster. Dar din cu totul alte motive decat vad colegii sai. Politicianul ar dori achizitia unor masini prietenoase cu mediul.

"Atunci cand vorbim de achizitii publice ar trebui sa avem in vedere achizitii de produse prietenoase cu mediul. Asadar, cred ca in locul celor 50 de masini Duster ar trebui sa fie achizitionate masini hibrid sau electrice. Cred ca legislatia din Romania ar trebui sa devina una la nivel european care sa incurajeze achizitionarea de masini hibride sau electrice", a declarat Remus Cernea pentru Ziare.com.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#parlamentari Dacia Duster, #Camera Deputatilor innoirea parcului auto, #masini achizitionate Duster , #camera deputatilor