Deputat PNL: "Puterea iti ia mintile sau USR=PSD!". Ce replica primeste din partea celui acuzat ca e dictator

Vineri, 14 Februarie 2020, ora 19:10
17169 citiri
Deputat PNL: "Puterea iti ia mintile sau USR=PSD!". Ce replica primeste din partea celui acuzat ca e dictator
Foto: Facebook / Pavel Popescu / Cornel Zainea

Acuzat de Pavel Popescu (PNL) ca s-a transformat intr-un "dictator patruns de betia puterii" dupa ce a ajuns presedintele Comisiei IT din Camera Deputatilor, Cornel Zainea (USR) incearca sa calmeze spiritele si sa limpezeasca situatia, dupa declansarea scandalului public.

"S-au clarificat ideologic! Puterea iti ia mintile sau USR = PSD!", a scris pe Facebook deputatul PNL Pavel Popescu, dupa sedinta de marti a Comisiei IT in care s-a discutat despre OUG 4/2020, care se refera la operationalizarea Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) si trecerea unor atributii din domeniul securitatii cibernetice de la Ministerul Comunicatiilor la Secretariatul General al Guvernului.

"Unul dintre acesti oameni noi este si deputatul USR Cornel Zainea, noul presedinte al Comisiei de IT. Nici n-a ajuns bine in fruntea comisiei, ca domnul Zainea s-a transformat din omul care nu cred ca luase vreodata cuvantul in sedinte, in dictatorul patruns de betia puterii! Evident, sub atenta observatie a colegului sau, Catalin Drula. Fara a-i oferi presedintelui Autoritatii (Sabin Sarmas) posibilitatea de a se exprima, cu intreruperea brusca a sedintei, USR a votat cot la cot cu PSD (9 abtineri, pe intelegere) proiectul de OUG cu privire la atributiile/arhitectura noii Autoritati pentru Digitalizarea Romaniei.

In urma acestui vot, raportul a fost negativ. In ritmul asta, baieti, sa nu va mirati cand veti face scor cu o singura cifra. Sau poate faceti cu doua, la pachet cu PSD. #dictatura #capevremealuidragnea", a acuzat, vadit indignat, Pavel Popescu, generand numeroase comentarii, acuzatii, dar si intrebari.

De altfel, viziunea Guvernului Orban privind infiintarea si operationalizarea ADR a starnit inca de la inceput un val de critici atat dinspre reprezentantii industriei de profil, cat si dinspre zona guvernamentala.

Contactat de Ziare.com pentru mai multe detalii si explicatii, deputatul Cornel Zainea, care e preluat recent sefia Comisiei IT din Camera Deputatilor, a respins acuzatiile de blat intre USR si PSD, oferind o alta perspectiva asupra celor intamplate.

Precizam ca in Comisia IT de la Camera Deputatilor sunt 15 membri, iar componenta politica este urmatoarea: PSD (6), UDMR (1), Minoritati (2), Neafiliati (1), PMP (1), PNL (2), USR (2).

"Nu ne-au convins"

"Ei au spus ca aceasta reorganizare ar ajuta la eficientizarea activitatii. Eu nu am fost atat de convins, la fel ca si colegul meu, Catalin Drula. Am incercat sa punem niste intrebari, ca sa vedem ce vor sa faca de fapt. Nu ne-au convins, asa ca ne-am abtinut de la vot. Asta e toata povestea.

Dl Popescu m-a acuzat ca am fost un dictator, ca am cenzurat... Eu nu am cenzurat pe nimeni. Discutiile au degenerat pentru ca ei au devenit destul de agresivi in exprimare, asa ca le-am spus ca nu putem vorbi unii peste altii. La un moment dat s-a votat, iar ei voiau sa discutam in continuare. Le-am spus ca, daca s-a votat, nu mai avem ce sa discutam, acela era rezultatul. Nu va ganditi ca era o discutie super-elevata si am oprit noi dezbaterile.

Catalin a intrebat concret: 'Ce vreti sa faceti cu cartea de identitate electronica? Aveti un plan in acest sens? Avem trei initiative legislative care sunt in Parlament, probabil facem din toate trei una singura, dar aveti un punct de vedere pe acest subiect?' Pentru ca ori de cate ori au venit reprezentantii Guvernului in comisie au tot amanat subiectul, au zis ca trebuie sa se mai gandeasca (celalalt guvern, pentru ca nu am apucat sa discutam cu actualul).

Noi am vrut sa aflam de la presedintele acestei agentii, ADR, ce doreste sa faca in privinta asta. Nu am apucat sa discutam foarte mult, pentru ca cei doi deputati de la PNL au inceput sa ne acuze ca divagam de la subiect", ne-a explicat Cornel Zainea.

Mai mult, acesta a afirmat ca proiectul in cauza va fi adoptat tacit, cel mai probabil.

"Raportul este unul comun cu Comisia de Administratie. Problema e ca, probabil, proiectul o sa treaca tacit si oricum noi eram prima camera sesizata. Eu de asta am vrut sa dam un raport, ca sa nu treaca tacit. S-a dat un raport preliminar de respingere, insa conteaza ce se intampla si la Comisia de Administratie. Dar oricum, si daca am fi votat noi 'pentru', tot nu trecea, nu am fi avut raport de adoptare, pentru ca am fi fost noi 4, iar de partea cealalta 9.

Oricum, deciziile se iau pur politic in acest moment in Parlament, iar PSD are supermajoritate. De asta nu am inteles de ce atata lamentare...", a explicat deputatul USR.

Intrebat daca deputatii PNL din Comisia IT au discutat cu cei de la USR inainte de sedinta, in vederea sustinerii proiectului in discutie, Cornel Zainea a raspuns: "Nu, nu am discutat nimic inainte. Tot ce s-a discutat a fost in timpul sedintei".

Trei proiecte pe aceeasi tema

Cat despre cele trei proiecte depuse pe aceeasi tema in Parlament, la care a facut deja referire, Cornel Zainea a precizat: "Unul este al colegului meu Catalin Drula, unul este al dl Serban Nicolae si mai este un proiect al dl Varujan Pambuccian, care a trecut tacit zilele acestea de Senat si urmeaza sa vina la Camera".

"Fiecare incearca, cumva, sa reglementeze si sa defineasca un cadru legal. Dar, sincer, eu as vrea mai degraba sa facem o dezbatere cu actori relevanti in domeniu, sa primim puncte de vedere de la experti si sa ajungem, de comun acord, la o forma. Eu nu as transforma tema intr-o lupta politica de genul 'Cine vrea sa se impauneze cu proiectul asta?', pentru ca daca mergem in directia asta, nu va trece niciodata.

Ma gandesc ca, la cati experti in IT avem in Romania, am putea gasi foarte usor astfel de persoane. Pot sa va dau ca exemplu Code4Romania, care asta isi doreste: sa avansam in domeniu. Sunt sigur ca mai gasim si companii foarte mari care ar putea sa ajute", a adaugat seful Comisiei IT din Camera Deputatilor.

In ceea ce priveste cartea de identitate electronica, deputatul USR ne-a dezvaluit ca "a venit cineva de la Ministerul de Interne si ne-a spus ca nu e sigur, ca nu crede ca e o idee buna ce vrem sa facem".

"Noi am vorbit si despre votul electronic, pentru ca un asemenea card ne-ar ajuta sa avem si vot electronic, dar ni s-a spus ca nu se poate, ca nu e sigur etc", a completat Cornel Zainea.

Intrebat daca in alte tari europene exista o astfel de carte de identitate electronica, acesta a dat ca exemplu Estonia, care este cu mult inaintea Romaniei in ceea ce priveste digitalizarea.

Citeste mai multe despre "Miracolul estonian vs coruptia si lehamitea romaneasca: De ce ei au reusit si noi nu suntem in stare?" - Interviu

"La noi s-au facut pasi foarte mici. Sa va dau un exemplu: Ghiseul.ro nu incorporeaza inca toate UAT-urile din tara, unele primarii sunt, altele nu. Apoi, am citit zilele astea ceva ce m-a stupefiat! Oameni din Sectorul 6 au primit scrisoare de executare silita pentru ca si-au platit in avans impozitele si au primit o bonificatie, o deducere. Iar ANAF-ul (sau nu stiu cine) a interpretat asta ca pe o datorie si le-a trimis scrisori de executari silite. Oamenii erau siderati!

Asta e stadiul in care suntem noi - ne certam in Parlament ca de ce nu mutam o autoritate de colo dincolo. Trebuie sa avem o majoritate care sa isi doreasca, politic vorbind, sa faca aceste lucruri si apoi problemele se pot rezolva. Dar daca impingem asa proiecte scrise de azi pe maine...", a conchis Cornel Zainea.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#ordonanta digitalizare Pavel Popescu Zainea, #ordonata agentie digitalizare guvern Orban , #camera deputatilor
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza Vintage
Vintage
rank 5
@MosGerila 14.02.2020, 00:51: "Romanii sunt inteligenti!"