Fost presedinte al CCR, despre legile Justitiei: E urat ca nu vor sa consulte Comisia de la Venetia. Probabil se gandesc ca opinia va fi nefavorabila

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:30
6208 citiri
Fost presedinte al CCR, despre legile Justitiei: E urat ca nu vor sa consulte Comisia de la Venetia. Probabil se gandesc ca opinia va fi nefavorabila
Foto: Arhiva Hepta

Ar fi bine ca Parlamentul Romaniei sa consulte Comisia de la Venetia in privinta legilor Justitiei si sa tina cont de opinia ei, spune Augustin Zegrean, fost parlamentar si presedinte al Curtii Constitutionale, recunoscand insa ca ar "suna rau" daca opinia expertilor europeni ar fi una nefavorabila, acesta fiind probabil si motivul pentru care Parlamentul a abandonat ideea.

Augustin Zegrean este de parere ca modificarea legilor Justitiei in comisia speciala condusa de Florin Iordache (foto dreapta), constituita si din senatori, si din deputati, nu ar fi neconstitutionala, raul fiind in alta parte.

"In mod normal trebuia ca fiecare comisie juridica de la ambele camere sa rezolve problema, dar pentru ca s-a mers pe o ideee de propunere legislativa formulata de parlamentari, nu este nimic rau sa se faca intr-o comisie speciala. Au mai fost situatii, de exemplu legea Fondului Funciar, pe vremuri, a fost facuta tot asa de o comisie mixta si s-a intocmit un singur raport, cu care au fost sesizate cele doua camere (si in 2013 a existat o comisie comuna pentru Rosia Montana, n.red.).

Precedentul exista, regulamentele nu interzic, se pot face si comisii mixte pe diverse domenii, acest lucru e posibil, se practica.

Dar nu asta e rau aici, rau este ca cei care au facut proiectul nu si l-au asumat si nu s-au dus cu el mai departe. De ce ascund ei lucrurile, ca lumea oricum stie ca este un proiect venit de la Guvern? De ce l-au preluat ei sa il prelucreze nu stiu, probabil ca nu au fost de acord cu ce a venit de la Guvern, iar cei de la Guvern s-au suparat", ne-a declarat miercuri dimineata Augustin Zegrean, inainte ca CCR sa anunte decizia pe sesizarile facute de Opozitie cu privire la constituirea comisiei speciale conduse de Florin Iordache.

Citeste mai multe despre: Unda verde de la CCR pentru Comisia Iordache.

"Articolele trebuie dezbatute in plen, asta inseamna parlamentarism"

Intrebat despre modificarea neasteptata a Regulamentului Camerei Deputatilor prin care amendamentele nu se mai dezbat in plen (votata miercuri si publicata rapid in Monitorul Oficial), Augustin Zegrean a spus ca acest lucru este contrar spiritului Constitutiei.

"Dar povestea e veche. Am fost in primul Parlament, senator, in 1990. Chiar am scris regulamentul sedintelor comune, cam dupa acelasi regulament functioneaza ele si acum. Cand am revenit in Parlament in 2004 in Camera Deputatilor, am fost uimit de faptul ca nu se mai dezbate in plen nimic. Doar citesc raportul comisiei si se merge mai departe, la vot final, desi Constitutia spune altfel. In mod normal ar trebui dezbatuta in plen, pe articole, orice propunere legislativa.

Constitutia asta spune si regulamentele ar trebui sa fie in directia asta. Nu numai amendamentele, ci si articolele ar trebui dezbatute si votate in plen, asta inseamna parlamentarism", a subliniat fostul presedinte al Curtii Constitutinale.

Ar trebui consultata Comisia de la Venetia, dar sa nu fie un dialog al surzilor

Pe de alta parte, Augustin Zegrean a sustinut ideea ca Parlamentul sa consulte Comisia de la Venetia privind modificarea legilor Justitiei, chiar daca forul european nu poate emite decat opinii.

"Eu am fost in echipa care a scris Constitutia in 1990. Ne-am consultat cu ei foarte intens si foarte frecvent. Practic, toate textele au fost verificate si de ei, cei din Comisia de la Venetia, pentru ca erau mari experti in drept constitutional.

Si astazi sunt (nu toti, pentru ca ea e formata din oameni trimisi de guvernele din tarile membre ale Consiliului Europei si nu totdeauna se trimite un specialist, se trimite un om politic de cele mai multe ori). Boardul Comisiei este format din oameni foarte, foarte invatati, specializati in drept constitutional.

E bine sa se consulte Comisia de la Venetia, dar e bine sa tii si seama de ce spune ea, daca tot o consulti, pentru ca altfel o faci formal. Dar noi suntem obisnuiti cu asta. Stiti ca prin 2012-2013 a fost o comisie USL in Parlament care s-a ocupat de modificarea Constitutiei si au trimis la Comisia de la Venetia ca sa le dea un aviz. Va spun, si asta stiu de la unul dintre cei care a venit din partea Comisiei de la Venetia la Bucuresti sa discute cu ei, ca le-au trimis alta varianta de raport decat cea care se dezbatea.

Daca si de data asta fac la fel, atunci putem sa tot trimitem la Comisia de la Venetia, pentru ca facem dialogul surzilor. Noi spunem una, ei spun alta", a comentat Augustin Zegrean.

Intrebat ce parere are despre faptul ca Florin Iordache, presedintele comisiei speciale care modifica legile Justitiei, a anuntat ca nu va mai consulta Comisia de la Venetia, Augustin Zegrean a raspuns: "Destul de urat ca nu vor, pentru ca Romania are o relatie buna cu Comisia de la Venetia, noi la CCR am avut o relatie foarte buna cu ei, tocmai pentru ca ne consultam".

"E bine sa colaborezi cu ei, pentru ca foarte multi sunt foarte buni specialisti in drept si toate tarile ii consulta, si marile democratii se consulta cu ei. Dar ei nu dau dispozitii, ei dau doar opinii. Si probabil ca Parlamentul tocmai de aceea nu ii consulta, ca se gandesc ca vor da o opinie nefavorabila si ar suna destul de rau sa se spuna 'Contrar opiniei Comisiei de la Venetia ei au adoptat legile asa'", a concluzionat fostul presedinte al CCR.

Romania, unica pe scena internationala

Mai mult, in context, acesta a subliniat ca Romania e unica prin faptul ca CCR a fost nevoita sa dea o decizie prin care sa opreasca Parlamentul sa reintroduca in legi prevederi deja declarate ca neconstitutionale.

"Sunt alesi si vad ca ei intre ei acolo fac ce vor. Exact ca in povestea 'cainii latra caravana trece'. Noi dezbatem degeaba. Pai, noi, la CCR, nu am dat de-atatea ori decizii si ei au revenit cu aceleasi solutii, respingandu-le noi inca o data?

Cred ca suntem singura Curte Constitutionala din lume care are o decizie care spune ca o solutie declarata neconstitutionala nu mai poate fi adusa in alta lege. Nicaieri nu se mai intampla asa ceva", a subliniat Augustin Zegrean.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#legile Justitiei Comisia Venetia, #modificare regulament Camera Deputatilor , #camera deputatilor