Scandal in Camera Deputatilor provocat de votarea unui nou judecator la CCR

Marti, 01 Iunie 2010, ora 19:52
2314 citiri
Scandal in Camera Deputatilor provocat de votarea unui nou judecator la CCR
Foto:Arhiva

Deputatii PSD si cei ai PD-L au avut marti o disputa prelungita pe marginea majoritatii necesare pentru validarea mandatului de judecator al CCR, PSD sustinand ca e suficienta majoritatea simpla, iar PD-L insistand ca e nevoie de majoritatea deputatilor, si nu a celor prezenti.

Membrii Camerei Deputatilor si-au exprimat, marti, prin vot secret, cu buletine, optiunea privind persoana care va indeplini mandatul de judecator al Curtii Constitutionale ce revine Camerei Deputatilor, avand de ales intre candidatul PSD Valer Dorneanu si cel al PD-L Stefan Minea.

Vicepresedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor Florin Iordache a dat citire procesului verbal aferent votului, aratand ca din 284 de voturi valabil exprimate, Valer Dorneanu a obtinut 161, iar Stefan Minea 123, drept pentru care candidatul PSD va fi noul judecator al Curtii.

Presedintele Camerei Deputatilor a intervenit intrerupandu-l pe Iordache si aratand ca, inca de la inceputul procesului de votare, a spus ca pentru validarea candidatului acesta trebuie sa obtina votul majoritatii deputatilor, adica cel putin 168 voturi "pentru".

"La inceputul sedintei, si nu a contestat absolut nimeni, juristii de la Camera mi-au introdus in punctaj tocmai pentru a aduce la cunostinta plenului faptul ca potrivit articolului 5 aliniatul 4 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale numirea judecatorilor la Curtea Constitutionala se face cu votul majoritatii deputatilor", a sustinut Anastase.

"Ca o problema de colegialitate, eu prezentam plenului un proces verbal al Comisiei pentru numararea voturilor, ma puteati lasa sa termin de prezentat acest raport. Eu invoc articolul 76 aliniatul 2 din Constitutie care spune ca hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera", a replicat deputatul PSD Florin Iordache.

"Sunt convinsa ca Parlamentul nu putea sa adopte o lege sau ar fi trebuit, pentru a intra in efectivitate, sa se opereze modificarea. Faptul ca Parlamentul nu a operat aceasta modificare este greseala Parlamentului, stiti foarte bine ca pe regulamentul acestei Camere pana nu am operat modificarile am adoptat hotararile asa cum ele erau in Regulament, desi fusese luata aceasta hotarare a Curtii", a raspuns Anastase.

Deputatul PSD Valeriu Zgonea a intervenit precizand ca ceea ce a invocat Anastase nu are legatura cu legislatia Camerei si a invocat o decizie a Curtii Constitutionale privind majoritatea cu care Camera Deputatilor adopta proiectele de hotarare.

"Decizia Curtii Constitutionale se refera la proiectele de hotarare ale Parlamentului. Proiectele de hotarare se iau cu majoritatea simpla a celor prezenti, asa ca aceasta decizie a CCR nu poate fi contestata in Romania si nici nu aveti ce sa faceti. In termen de 45 de zile de la decizia Curtii toate articolele legislative care sunt impotriva deciziei sunt nule de drept.

Patru din cinci membri ai comisiei de numarare plus cei doi secretari de sedinta au semnat procesul verbal, pe cale de consecinta dvs. nu aveti de facut decat o procedura simpla, ca presedinte al Camerei, sa semnati hartiile. Din punct de vedere juridic si al Regulamentului Camerei Deputatilor, domnul Valer Dorneanu este declarat membru al Curtii, dumneavoastra nu aveti decat sa semnati hartiile", a subliniat Zgonea.

Valer Dorneanu, in mijlocul scandalului

"Va rog sa luati act si sa publicati in Monitorul Oficial proiectul de hotarare, in rest aveti alte instrumente juridice de a contesta, va rog sa le utilizati pe acelea", a insistat el, iritand-o pe Roberta Anastase, care l-a invitat sa "lase genul acesta de lectii", ca nu o "impresioneaza".

"In ceea ce priveste ceea ce citesc eu, responsabilitatea apartine domnului Valer Dorneanu, cel care mi-a facut acest material ca secretar general adjunct reponsabil cu departamentul legislativ. Inteleg ca il contestati chiar pe dansul", a replicat Anastase.

"Din pacate, pentru noi parlamentarii nu se scrie in Regulament a cui responsabilitate o invocati dvs., va rog sa va referiti la Regulament. Cu respect pentru functia dvs., nu este un argument pe care puteti sa-l invocati juridic si procedural", a raspuns Valeriu Zgonea.

Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, democrat-liberalul Daniel Buda, a intervenit si el aratand ca Legea de functionare a Curtii, care este in vigoare, spune foarte clar ca este nevoie de o majoritate calificata pentru validarea membrilor Curtii.

"Domnul Valer Dorneanu are 161 voturi, motiv pentru care de altfel, domnule Zgonea, v-ati grabit sa iesiti afara fara sa vedeti procesul verbal. Nu am scris, asa cum a citit Florin Iordache ca domnul Valer Dorneanu ar fi confirmat pentru functia de judecator al Curtii tocmai pentru ca domnia sa a obtinut doar 161 de voturi. Daca vrem sa mergem mai departe cu aceasta decredibilizare a Parlamentului putem sa o facem, dar in fata unei legi in vigoare sa spunem ca exista o prevedere regulamentara este mult prea mult, legea trebuie sa aiba ultimul cuvant", a pledat Buda.

"Exista o hotarare a Curtii Constitutionale 989 din 2008 si aceasta precizeaza foarte clar: "hotararile Parlamentului se iau cu jumatate plus unu dintre parlamentari cu o singura conditie, sa existe cvorum. Am fost in cvorum si horaarea este luata cu votul a mai mult de jumatate dintre parlamentari.

In Constitutie se precizeaza ca daca o hotarare a Camerei nu se modifica in 45 de zile, se considera automat aborgata. Este foarte clar, nu aveti decat un singur lucru de facut, sa constatati ca Valer Dorneanu a indeplinit conditiile", a subliniat si vicepresedintele Comisiei juridice, Florin Iordache.

Presedintele Camerei a suspendat sedinta, invocand lipsa de cvorum, in protestele social-democratilor care au acuzat-o ca isi bate joc de institutia Parlamentului.

"Eu pot sa constat ca nu mai suntem in cvorum, prin urmare sedinta cred ca este cazul sa o oprim aici. Evident ca plenul va fi cel care va decide cand vom relua votul. Aceasta hotarare nu a indeplinit numarul de voturi necesare", a spus Anastase, plecand din plen.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#magistrati CCR, #desemnare magistrati Curtea Constitutionala, #regulament Camera Deputatilor , #camera deputatilor
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Valer Dorneanu este un om echilibrat . Totusi , el a fost de 20 de ani alaturi de cei care au distrus Romania !
I
ioanaiiiiii
rank 5
cum adica? in orice adunare, de la aia de bloc pana la AGA, primul lucru care se constata este daca exista sau nu cvorum!