Cum am putea depasi criza, dar nu o vom face

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 04 Mai 2010, ora 18:23
5568 citiri
Cum am putea depasi criza, dar nu o vom face

Solutia pentru iesirea din criza a fost pasata mai ceva ca o minge de rugby de catre politicienii nostri, de la americani si UE pana la Dumnezeu si inapoi.

Cand cele mai firave semne ale unei reveniri cat de cat din haosul crizei incepeau sa apara, cei aflati la putere se buluceau in fata camerelor de luat vederi pentru a spune ca este meritul lor si numai al lor.

Cand insa criza dadea semne ca nu va trece asa usor, precum o raceala, asa cum isi inchipuiau guvernantii, atunci incepand de la presedinte pana la premier cu totii se lepadau de rolul mesianic si se jurau ca ei, doar ei, nu au cum sa ne salveze de coltii recesiunii economice.

Si Traian Basescu, si Emil Boc, si Vladescu, ba chiar si Videanu si Berceanu, au aparut dupa alegeri si au invocat divinitatea, ajutorul destinului, al americanilor, al Uniunii Europene ca unica solutie pentru a depasi criza.

Traian Basescu a spus-o cel mai bine - "Guvernul nu si-a propus sa scoata tara din criza!" In sinceritatea sa dura si brutala, presedintele a spus un adevar, insa doar jumatate din adevarul complet.

Adevarul din spusele presedintelui este doar acela ca nu guvernantii nostri ne vor scoate din criza, dar nu doar pentru ca nu si-ar fi propus, ci pentru, chiar daca si-ar fi propus, ei nici nu pot si nici nu stiu cum sa faca acest lucru.

Din acest punct, avem libertatea totala de a intelege ceea ce este de inteles. Fie ca si-a propus sau nu, fie ca este sa nu treaba lui, Guvernul nu va reusi sa scoata tara din criza prin propriile puteri, si nu doar pentru ca nicio tara din lume nu poate depasi criza economica de una singura, ci pentru ca Executivul lui Boc a dovedit ca nu poate nici macar localiza criza economica, nu o poate determina, nu ii poate vizualiza cauzele si, in mod logic, cu atat mai putin ii pot descoperi remediile.

Toate masurile anti-criza s-au dovedit a fi mai haotice decat criza in sine. Au fost formulate fara a fi gandite, au fost puse in practica fara a fi testate si au sfarsit, absolut toate, prin a fi ori retrase, ori modificate, ori murind singure fara nicio eficacitate si fara niciun rezultat vizibil.

Sinceritatea lui Basescu ar fi fost si aici infinit mai corecta si mai onesta, in comparatie cu sargul si demagogia fara limite a lui Emil Boc. Preocupat cu prostirea de sine si cu cea a populatiei, guvernantii nu au puterea sa spuna unicul adevar: Romania nu are nimic functional, nu are care economie sa mearga, pentru ca nu exista o economie in adevaratul sens al cuvantului.

Iar din acest punct poate, poate, am reusi cu totii sa ne dam seama mai bine unde suntem, cine suntem si ce asteptari sa avem. Asa cum nu mai avem nici invatamant, nici sanatate, nici justitie, in Romania au murit si ultimele sectoare ale economiei care functionau cat de cat.

Printre ele, cea mai mare iluzie bazata in intregime pe nebunia imprumuturilor la banci - domeniul constructiilor, in stransa legatura cu piata imobiliara. Cand si acesta s-a prabusit, ne-am dat seama ca nimic nu se mai leaga.

In jurul acestui mecanism se invarteau singurele rotite ale economiei noastre care functionau cat de cat corect si potrivit unei piete libere si normale.

Din acest punct, intr-adevar, putem sa ne rugam lui Dumnezeu, in primul rand, iar apoi marilor puteri ale lumii, intru revenirea lor cat mai grabnica pentru ca investitiile acestora in tara noastra sa ne scoata si pe noi la linia de plutire.

Pana cand economia lumii nu isi va reveni, sa ne rugam divinitatii sa nu ne imprumutam prea mult la FMI, banci si alti repede datatori de bani cu dobanda crescuta (singura solutie pentru a ne tine in viata si a nu intra in colaps total).

Pentru ca doar dupa revenirea lor, putem spera sa ne revenim si noi si sa speram ca intr-un viitor rezonabil vom fi in stare sa ne achitam datoria.

Si poate atunci vom putea sa speram ca vom reusi sa ne punem cu adevarat bazele unei economii functionale, normale si adevarate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#iesire criza Romania 2010, #criza economica Guvern Boc, #romania imprumut FMI , #camera deputatilor