Deputatii au dat Registrul Comertului pe mana Camerelor de Comert

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 18:20
1886 citiri
Deputatii au dat Registrul Comertului pe mana Camerelor de Comert
Foto: Financiarul

Deputatii au adoptat, marti, propunerea legislativa privind trecerea Oficiului Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert, intrunind 242 voturi favorabile, 36 impotriva si 8 abtineri, Camera Deputatilor este decizionala in acest caz.

Parlamentarii au avut opinii divergente la dezbaterea proiectului, ce a avut loc luni, in timp ce PDL a cerut retrimiterea la Comisie pe motiv ca proiectul e impotriva "bunului simt", PNL si PSD au pledat pentru adoptare.

Deputatul PSD-PC Bogdan Ciuca a declarat, luni, in plenul Camerei, ca initiativa legislativa vizeaza "sa puna in firesc o relatie care se birocratizase profund", subliniind ca, in istoria sa, Oficiul Registrului Comertului "nu avut nicio legatura cu Ministerul Justitiei, ci doar cu Camerele de Comert".

Ciuca a precizat ca cele doua probleme ridicate de parlamentari, din cauza carora Legea nu a trecut in sesiunea anterioara, au fost rezolvate. "O problema tinea de regimul datelor detinute de Registru. El va fi de utilitate publica, problema a fost rezolvata, iar a doua problema era ce se intampla cu banii care sunt in excedent. Acestia se vor face venit la bugetul de stat", a lamurit deputatul, solicitand parlamentarilor sa sustina raportul de adoptare elaborat de Comisia juridica.

Democrat-liberalul Daniel Oajdea a solicitat retrimiterea la Comisie a proiectului, sustinand ca adoptarea acestuia "este impotriva moralitatii si a bunului simt", acuzand faptul ca prin acest transfer "se dau bani la niste privati, care probabil sponsorizeaza anumite campanii electorale". El a mai comentat ca, prin preluarea Oficiului, Camerele de Comert vor avea acces la toata baza de date a firmelor private, fapt considerat de pedelist drept neoial.

Deputatul UDMR Marton Arpad i-a replicat ca, potrivit legii actuale, toate datele la care a facut referire Oajdea sunt publice si trimise catre Camerele de Comert, subliniind ca aceste informatii pot fi accesate si in prezent.

La randul sau, liberalul Eugen Nicolaescu a criticat pozitia PDL si a anuntat ca PNL va vota proiectul. "Nici daca am fi fost la Marea Adunare Nationala, nu s-ar fi vorbit cu atata manie impotriva sectorului privat. Ce valori are un partid de dreapta daca se opune sectorului privat?", a comentat deputatul afirmatiile lui Oajdea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Oficiului Registrului Comertului, #ONRC Camerele de Comert , #camera deputatilor