Deputatii au discutat despre modul cum va fi innoit parcul auto in 2010

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 18:58
945 citiri
Deputatii au discutat despre modul cum va fi innoit parcul auto in 2010
Foto: Arhiva

Deputatii au discutat luni, in Biroul Permanent, despre modul in care ar putea reduce suma alocata in bugetul pe 2011 pentru achizitia de autoturisme, ajungand la concluzia ca trebuie sa faca o analiza a parcului auto, pentru a vedea ce masini trebuie neaparat inlocuite.

Liderii grupurilor parlamentare au avut, inca de saptamana trecuta, o discutie pe marginea modului in care s-ar putea reduce bugetul Camerei pe anul urmator, in proiectul actual fiind prevazuta o crestere de peste 20% fata de bugetul pe 2010. In contextul in care presa a criticat Camera Deputatilor pentru ca isi creste bugetul in conditii de criza, in proiect fiind prevazute si achizitii de autoturisme noi, liderii acestui for au luat in dezbatere solutii pentru reducerea costurilor.

Propunerile pentru reducerea bugetului Camerei ar viza schimbarea autoturismelor foarte uzate, ale caror costuri de intretinere sunt mari. De asemenea, unii deputati s-au gandit, pentru ca imaginea Camerei Deputatilor de for care isi creste bugetul atunci cand costurile sunt reduse in institutiile statului sa fie reabilitata in fata opiniei publice, sa trasfere costurile organizarii Adunarii Parlamentare a NATO - prinse in bugetul Camerei pe 2011, catre Guvern.

In ce priveste parcul auto, liderul grupului minoritatilor a propus luni, in Biroul Permanent, sa se faca o analiza privind costurile de intretinere ale masinilor, astfel incat sa fie inlocuite doar cele foarte uzate.

"Sunt masini care au 10 ani, 12 ani si sa nu operam in bloc chiar daca aparent, daca am opera in bloc am obtine un discount probabil de la producator. Cred ca, de exemplu, masinile de teritoriu, in bloc, pot sa mai astepte, ma refer la Logan-urile din teritoriu. Critice sunt cele din zona Biroului permanent, liderilor de grup si a altor masini care sunt folosite in zona centrala - sa spunem, a Camerei Deputatilor, care sunt, unele dintre ele, nu toate, foarte, foarte vechi si pentru care, repet, costurile de intretinere sunt deja foarte mari, in plus, datorita uzurii lor, consumul de carburant si de alte consumabile sunt foarte mari", a spus Pambuccian.

Pambuccian a cerut secretarului general o situatie a parcului auto

"Adica, pentru a face cerinta dumneavoastra foarte clara, vorbim de o prezentare a parcului auto cu numar de masini, vechime, numar de kilometri, costuri asociate intretinerilor", a explicat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Democrat-liberalul Gheorghe Albu a replicat insa ca o asemenea decizie nu este "foarte fericita" pentru ca ea ar genera o discutie intre corpul parlamentarilor, sefii de comisii, liderii de grup si Biroul permanent.

"Indiferent de cat de frumos si cat de corect am explica noi lucrurile, prima reactie va fi cea pe care o stim: Vreti sa luati autoturisme noi pentru voi", a aratat el.

"Adica ajungem sa nu tratam in mod egal colegii nostri si cred ca in general generam aceasta discutie, mai ales ca pe un calcul... , adica as vrea sa rog sa nu generam aceasta discutie la acest nivel cu colegii nostri", a pledat el.

Pambuccian a subliniat, insa, ca exista un singur criteriu obiectiv dupa care se poate stabili ce masini pot fi inlocuite, si anume cel legat de costuri. "Cred ca trebuie sa gandim exact cum gandeste si mediul privat, cum optimizam costurile, (..)problema este a companiei sa-si optimizeze costurile, nu a gradului de satisfactie al salariatului respectiv vizavi de masina pe care o utilizeaza", a spus el.

Secretarul general Gheorghe Barbu a spus ca are o analiza asupra masinilor din parcul auto al Camerei si le-a propus deputatilor sa se intalneasca marti pentru a le-o prezenta.

"Ce vreau sa va spun insa este urmatorul lucru. Aici nu este problema numai de costuri, este problema si de siguranta demnitarului, adica noi nu putem spune: ai 100.000 de km, dar ea este praf, ca a lovit-o de vreo doua ori, s-a rasturnat...Cred ca trebuie tinut seama de faptul ca nu poti sa ii lasi pe unii cu masini noi si pe altii cu masini vechi, este o chestiune care cred ca trebuie avuta in vedere si pentru asta cred ca trebuie consultate grupurile", a adaugat el.

Discutiile de marti dintre liderii de grup nu au generat insa niciun rezultat, urmand a mai exista consultari cu grupurile parlamentare.

Potrivit proiectului, bugetul Camerei Deputatilor pe 2011 ar urma sa fie de 273.288.000 lei, cu peste 60.000.000 lei mai mult decat cel pe 2010, in valoare de 212.839.000 lei.

Dintre acestia, 252.105.000 lei vor fi alocati Camerei pentru activitatea proprie, iar 19.988.000 lei ar urma sa fie repartizati pentru sesiunea Adunarii Parlamentare NATO, care va avea loc la Bucuresti, in timp ce 1.195.000 lei ar reveni pentru Institutul Roman pentru Drepturile Omului (IRDO).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#inoire parc auto, #parc auto Camera Deputatilor , #camera deputatilor