Deputatii au respins ordonanta prin care Geoana devenea vicepresedinte CSAT

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 13:58
1555 citiri
Deputatii au respins ordonanta prin care Geoana devenea vicepresedinte CSAT

Camera Deputatilor a respins, in unanimitate, Ordonanta de Urgenta prin care presedintele Senatului devine vicepresedinte al CSAT, aplicand astfel decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea actului normativ.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a amintit plenului Camerei ca liberalii au sesizat de la inceput neconstitutionalitatea proiectului de aprobare a OUG si a subliniat ca Guvernul Boc a emis cele mai multe acte normative din istoria postdecembrista declarate neconstitutionale.

"Cand s-a adoptat legea, grupul PNL a sesizat ca e neconstitutionala. Am fost taxati ca fiind cei care ne opunem unor schimbari substantiale in functionarea statului, ca nu dorim perfectionarea mecanismelor statului. Azi asistam la ceea ce am spus acum mai multe luni."

"Cred ca acest Guvern este unicul din istoria post-decembrista care a emis cele mai multe acte normative declarate neconstitutionalte. Este un lucru grav la care Guvernul trebuie sa se gandeasca, noi ca Parlament trebuie sa-l atentionam", a comentat Nicolaescu.

Acesta a amintit decizia Curtii potrivit careia CSAT este o autoritate a administratiei publice centrale cu caracter autonom, care se afla sub control parlamentar direct, iar includerea presedintelui Senatului in aceasta structura afecteaza raportul dintre cele doua autoritati fundamentale ale statului ce trebuie guvernate de principiul separatiei puterilor.

Nicolaescu a adaugat ca CCR a statuat ca viciul de neconstitutionaitate al unei OUG emise de Guvern nu poate fi acoperit prin aprobarea de Parlament a ordonantei.

CCR a admis, pe 7 iulie 2009, sesizarea PNL din 12 mai, declarand neconstitutionala legea de adoptare a ordonantei de urgenta prin care presedintele Senatului devine vicepresedinte al CSAT.

In urma deliberarii, Curtea Constitutionala a constatat, cu majoritate de voturi, ca legea este neconstitutionala, ca urmare a incalcarii normelor constitutionale privitoare la adoptarea ordonantei de urgenta..

Prin Ordonanta 224/2008, presedintele Senatului a obtinut functia de vicepresedinte al CSAT. Intre timp, insa, Geoana a anuntat ca se retrage din CSAT, acuzand ca presedintele Basescu politizeaza armata.

Seful PSD a cerut si modificarea protocolului coalitiei de guvernamant, care prevede obtinerea functiei de vicepresedinte al CSAT de catre presedintele Senatului.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Geoana vicepresedinte CSAT, #Geoana CSAT neconstitutionalitate, #Geoana vicepresedinte CSAT neconstitutional , #camera deputatilor