Deputatii decid azi daca vor face comisie de ancheta pentru votul din diaspora

Luni, 03 Iunie 2019, ora 15:51
2192 citiri
Deputatii decid azi daca vor face comisie de ancheta pentru votul din diaspora
Foto: Ruxandra Boga

Solicitarea PNL, USR si PMP de constituire a unei comisii de ancheta privind ingradirea dreptului la vot al cetatenilor romani din diaspora a fost inscrisa pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor.

"Am avut pe ordinea de zi si un proiect de hotarare privind constituirea unei comisii de ancheta privind ingradirea dreptului de vot al cetatenilor din diaspora. Este depus de grupurile USR, PNL si PMP. S-a inscris pe ordinea de zi a plenului.

Exista insa o solicitare din partea unor grupuri si de la Senat si este posibil sa fie pusa si pe ordinea de zi a unui Birou Permanent reunit in viitor, astfel incat sa se decida daca aceasta comisie va fi doar la Camera Deputatilor sau va fi in plenul Parlamentului aprobata", a anuntat, luni, secretarul Camerei, Olguta Vasilescu, dupa sedinta Biroului Permanent.

Ea a adaugat ca BP a aprobat ca acest proiect de hotarare privind constituirea comisiei de ancheta sa fie pe ordinea de zi a plenului de azi.

In 30 mai, PNL, USR si PMP au depus la conducerea Camerei Deputatilor o solicitare de infiintare a unei comisii de ancheta cu privire la ingradirea dreptului la vot al cetatenilor romani din diaspora la alegerile din 26 mai.

Conform proiectului de hotarare, comisia parlamentara de ancheta cu privire la ingradirea dreptului la vot a cetatenilor din diaspora va avea ca obiective verificarea circumstantelor in care a fost stabilit un numar de sectii de votare ce s-a dovedit a fi insuficient, cine au fost responsabilii pentru organizarea defectuoasa a alegerilor din diaspora, in ce masura observatorii de la sectii au acordat asistenta necesara alegatorilor pentru a fi indrumati spre alte sectii de votare si de ce nu s-a prelungit programul de votare la sectiile cu probleme din afara tarii.

Aceasta comisie parlamentara de ancheta va fi compusa din 15 membri si, in vederea audierii, poate cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul altor organe ale administratiei publice, servicii sau institutii publice si care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei.

Comisia parlamentara de ancheta dispune efectuarea de expertize si poate solicita Guvernului sau altor organe ale administratiei publice, servicii sau institutii publice inscrisuri care pot servi la aflarea adevarului, mai precizeaza proiectul de hotarare.

Constatarile, concluziile si propunerile comisiei parlamentare de ancheta vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor in termen de 60 de zile de la data constituirii comisiei.

Dupa primirea raportului, BP il va pune la dispozitia grupurilor parlamentare si il va inscrie pe ordinea de zi, pentru a fi supus dezbaterii plenului, prevede proiectul.

Citeste si Scuzele lui Melescanu - Ipocrizia unui sistem muribund

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#comisie ancheta deputati vot diaspora , #camera deputatilor