Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Deputatii ii ajuta pe plagiatori: Au scos din OUG unele sanctiuni gandite de Guvern

Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 17:23
2425 citiri
Deputatii ii ajuta pe plagiatori: Au scos din OUG unele sanctiuni gandite de Guvern
Foto: Arhiva (B1 TV)

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, OUG 4/2016 privind sanctiunile in cazurile de plagiat in lucrarile de doctorat, dar au eliminat mai multe sanctiuni, proiectul fiind trimis la Senat, care este for decizional in acest caz.

Proiectul de adoptare a OUG nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011 a fost adoptat cu 216 voturi "pentru" si niciun vot impotriva, informeaza News.ro.

Potrivit OUG 4/2016, pentru abaterile personalului din cadrul institutiilor de invatamant, constatate si dovedite de catre Consiliul National de Etica, acest organism poate aplica mai multe sanctiuni printre care retragerea calitatii de coordonator de doctorate, retragerea titlului de doctor, retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradare, destituirea din functia de conducere din institutia de invatamant superior, precum si desfacerea disciplinara a contractului de munca.

Comisia de invatamant din Camera Deputatilor a scos aceste sanctiuni, dar a lasat avertismentul scris, retragerea si/sau corectarea tuturor lucrarilor publicate prin incalcarea regulilor de buna conduita sau interzicerea pentru o perioada determinata a accesului la finantarea din fonduri publice destinata cercetarii si dezvoltarii.

"Se interzice ocuparea posturilor didactice si de cercetare de catre persoane cu privire la care s-a dovedit ca au realizat abateri grave de la buna conduita in cercetarea stiintifica si activitatea universitara, stabilite conform legii.

Se anuleaza concursul pentru un post didactic sau de cercetare ocupat, iar contractul de munca cu universitatea inceteaza de drept, indiferent de momentul de la care s-a dovedit ca o persoana a realizat abateri grave de la buna conduita in cercetarea stiintifica si activitatea universitara", mai prevede un amendament.

Aberatia zilei: Parlamentul nu mai e la fel de intelept ca anul trecut. Ciolos il ajuta pe Ponta sa scape

Potrivit proiectului, titlul de doctor se acorda de catre institutia organizatoare de doctorat prin dispozitia rectorului sau, dupa caz, a presedintelui Academiei Romane, iar dupa acordarea acestui titlu institutia elibereaza diploma.

"Titularul unui titlu stiintific poate solicita Ministerului Educatiei renuntarea la acesta, iar in acest caz ministerul ia act printr-un ordin de revocare", se mai arata in proiect.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ordonanta Ciolos plagiat demnitari , #camera deputatilor