Ziare.com

Deputatii s-au certat pe indemnizatia pentru persoanele cu handicap

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 21:37

   

Deputatii s-au certat pe indemnizatia pentru persoanele cu handicap
Deputatii din opozitie si cei din arcul guvernamental s-au acuzat reciproc de populism in timpul dezbaterilor unui proiect de lege ce viza cresterea indemnizatiei pentru persoanele cu handicap pana la nivelul pensiei sociale minim garantate.

Un grup de 32 de parlamentari din toate partidele parlamentare au semnat un proiect de lege prin care nivelul prestatiilor sociale pentru persoanele cu handicap creste de la 202 la 350 lei pentru persoanele cu handicap grav si de la 166 lei la 300 lei pentru cei cu handicap accentuat.

Totodata, cei cu handicap mediu ar urma sa primeasca 100 de lei lunar, iar cei cu handicap usor 50 de lei. Aceste indemnizatii se acorda indiferent de veniturile obtinute de catre persoanele vizate.

"E o lege care nu are culoare si nici miza politica. E o lege care pleaca de la o initiativa a lui Emil Boc, legea privind instituirea pensiei minime. Noi initiatorii acestei legi spunem ca nu trebuie sa nu existe nicio persoana cu handicap in Romania care sa traiasca cu un venit mai mic de 350 de lei. (...) Fac un apel in special la PDL si la UDMR sa ne gandim la acesti oameni inainte de a ne gandi la ce ne spune Guvernul si domnul Boc", a spus unul dinte initiatori, deputatul PNL Cristina Pocora.

Dezbaterile s-au prelungit, multi dintre vorbitori adresandu-se direct persoanelor cu handicap care asistau din loja salii la dezbateri.

"Desi in perioada adoptarii bugetului asigurarilor sociale grupul meu a aratat ca problemele care sunt ridicate ca argumente nu sunt corecte, ca problema adevarata e reducerea veniturilor atat la pensionari, cat si la cei care au handicap, cei de la guvernare au venit si au venit sa ne prezinte poporului, de la acest microfon, cat de bine ne va fi", a spus viceliderul grupului PSD, Aura Vasile intr-un discurs ce a contestat intreaga politica de protectie sociala a guvernului Boc.

In linii mari, teza a fost reluata si de viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu.

"In Romania se traieste greu. Numai guvernul Boc si grupul PDL nu stie ca se traieste greu in Romania. Proiectul de lege este oricum unul minimal pentru aceasta categorie de oameni. Nu le asiguram locuri de munca, desi vor sa munceasca pentru ca exista o anumita mentalitate prin care angajarea lor este dificila (...) Uitati pentru un moment ca sunteti politruci si fiti reprezentantii oamenilor", s-a adresat Nicolaescu deputatilor din arcul guvernamental.

Deputatul PD-L Petru Movila a cerut retrimiterea la comisie a proiectului de lege invocand faptul ca mai exista un proiect de modificare a Legii 448 din 2006 privind protectia si pomovarea drepturilor persoanelor cu handicap, al deputatului Sulfina Barbu, cele doua proiecte trebuind sa primeasca raport comun. In replica, deputatul PNL Victor Paul Dobre a sustinut ca nu este necesar acest lucru, deoarece cele doua proiecte modifica articole diferite ale legii.

In fata acuzelor venite din partea opozitiei, liderul de grup al pedelistilor, Mircea Toader le-a imputat celor doua partide faptul ca nu au promovat un asemenea proiect pe vremea cand erau la putere si ca o fac acum din considerente exclusiv populiste.

"Cred ca nu e nimeni in aceasta sala care sa nu sustina cresterea alocatiilor. Vrem sa-i asiguram pe acesti oameni ca-si vor primi drepturile", s-a adresat Toader celor veniti sa asiste la lucrari adaugand ca este necesara retrimiterea la comisie pentru o diferentiere mai clara a indemnizatiei in functie de gravitatea handicapului.

Valul de critici la adresa puterii nu a contenit. "Imi amintesc ce discursuri frumoase au tinut unii dintre dumneavoastra in ziua in care in Parlament ne aduceam respectul nostru pentru persoanele cu handicap. Cred ca mai am si acum doua batiste ude de lacrimi in urma discursurilor tinute de colegii mei din PD-L. Sa respingi o asemenea propunere nu credeam sa se intample in Parlamentul Romaniei", a spus liberalul Octavian Popa.

Finalmente, plenul a decis retrimiterea la comisie cu 76 de voturi pentru, 57 impotriva si sapte abtineri.

Sursa: rNews

Articol citit de 3285 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor