Desfiintarea Consiliului pentru Combaterea Discriminarii a trecut de Camera Deputatilor. Ce spune seful institutiei

Marti, 28 Februarie 2017, ora 15:43
4703 citiri
Desfiintarea Consiliului pentru Combaterea Discriminarii a trecut de Camera Deputatilor. Ce spune seful institutiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat tacit, marti, un proiect de lege prin care se desfiinteaza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Proiectul initiat de fostul deputat independent Bogdan Diaconu abroga Legea 48/2002 cu modificarile si completarile ulterioare. Prin Legea 48/2002 s-a infiintat CNCD, iar abrogarea acestei legi inseamna practic desfiintarea institutiei, arata Agerpres.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament pe 26 septembrie 2016.

Initiatorul explica, in expunerea de motive, ca abrogarea Legii 48/2002 are ca scop desfiintarea CNCD, "institutie bugetara, care a facut dovada, in decursul anilor, ca functioneaza ca o institutie antiromaneasca si antinationala, fiind un instrument in mana UDMR si a altor grupuri de interese, de a anula valorile romanesti, valorile traditionale crestine si drepturile romanilor in propria lor tara".

Termenul legal de dezbatere si vot final pentru aceasta initiativa a expirat pe 25 noiembrie 2016. Camera Deputatilor este primul for sesizat, iar Senatul este Camera decizionala.

Reactia presedintelui CNCD

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat, marti dupa-amiaza, ca nici macar o parte din motivarea lui Diaconu nu este adevarata si ca nu doreste sa comenteze opinia acestuia, pentru ca ar fi "pierdere de vreme".

"Lucrurile se misca, sunt convins ca in Senat se va respinge acest proiect de lege", a spus Csaba Asztalos la Antena 3.

Asztalos a comentat informatia si la RFI, unde a declarat ca priveste aceasta veste "Trist si cu ingrijorare. Sper sa fie o reminiscenta a vechiului Legislativ. Romania da semnale proaste prin adoptarea aceasta tacita. Este o institutie care are rezultate rezonabile, bune, din punctul meu de vedere, dar rapoartele de tara arata acest lucru".

"Eu sper ca este o scapare legislativa. Nu vad in Parlament vreo forta politica in acest moment care sa aiba ceva de obiectat fata de existenta CNCD-ului, mai ales ca noi avem obligatii cu privire la acquis-ul comunitar. O desfiintare a institutiei si o abrogare a legislatiei ar insemna automat intrarea intr-o procedura de infringement foarte aspra", a adaugat presedintele CNCD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#deputati desfiintare consiliu combatere discriminare, #deputati proiect desfiintare CNCD , #camera deputatilor