Disponibilizarile din MAI, respinse de deputati - scandal pentru reluarea votului

Marti, 24 Mai 2011, ora 14:14
5902 citiri
Disponibilizarile din MAI, respinse de deputati - scandal pentru reluarea votului
Foto: Realitatea TV

Camera Deputatilor a respins legea privind disponibilizarile din Ministerul Administratiei si Internelor, incidentul creand iar discutii aprinse intre Putere si Opozitie.

Proiectul privind disponibilizarile din MAI, care este lege organica, nu a obtinut cele 167 de voturi pentru a trece, deci a fost respins. Legea a intrunit doar 150 de voturi favorabile, 132 impotriva si opt abtineri.

Cei de la Putere au sustinut, insa, ca procedura de vot nu a fost incheiata, deoarece trebuie intocmit un raport de respingere a legii. Odata elaborat, raportul trebuie sa fie supus din nou la vot in plen. In replica, cei din Opozitie spun ca s-a incheiat demult aceasta procedura, nefiind nevoie de niciun altfel de vot.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca se va relua dezbaterea legii pe articole, daca in sedinta de marti nu a fost intrunit numarul de voturi necesare.

"S-a dat un vot. Asta inseamna ca trebuie anuntata dezbaterea pe articole. Trebuie sa verificam de ce nu s-a indeplinit numarul de voturi necesar. Pentru o lege organica, care nu indeplineste numarul de articole necesar, se reia dezbaterea pe articole", a declarat Roberta Anastase.

Ulterior a precizat, prin intermediul unui comunicat ca proiectul de lege a fost respins.

"In Raportul comun al Comisiei pentru administratie publica si al Comisiei pentru aparare s-a propus adoptarea acestui proiect de lege. Potrivit Constitutiei Romaniei, Art.76, alin.1, legile organice se adopta cu votul majoritatii deputatilor, respectiv 167 de voturi in prezent. Neintrunind acest numar necesar pentru adoptare ( s-au inregistrat 150 de voturi pentru), proiectul de lege a fost respins", a precizat presedintele Camerei Deputatilor.

Liderul grupului deputatilor PDL, Mircea Toader, a spus ca neintelegerea de la vot a fost cauzata de deputatii de la minoritati.

"Ei au spus ca nu au inteles si nu au votat sau au votat gresit. O sa discutam in Coalitie. Solutia e problema, nu sa cautam responsabili", a declarat Toader.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean PDL, considera ca legea privind disponibilizarile din MAI este respinsa, intrucat nu a intrunit numarul necesar de voturi.

"Legea nu a intrunit numarul de voturi necesar si, potrivit Constitutiei, este respinsa", a spus Oltean.

Opozitia striga "frauda"

Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a spus insa ca nu se va relua votul.

"Nu se reia votul. Numai in cazul Ordonantelor de Urgenta se reia votul in sesiunea viitoare. Votul de respingere este definitiv, iar daca doresc sa reia votul sa vina cu alta initiativa legislativa", a precizat Dusa.

Presedintele PSD Victor Ponta a acuzat ca este vorba de frauda, Puterea incercand sa refaca scenariul de la Legea Pensiilor.

"La fel ca la Legea Pensiilor este vorba de frauda. Apare Anastase si reia votul. Nu exista niciun fel de varianta de reluare a votului. Acesta a fost asumat de Oltean, care a prezidat sedinta. Dupa asta a venit doamna Anastase, care probabil a primit un telefon de la Boc sau Igas, si a cerut staff-ului tehnic sa se reia votul", a declarat Ponta.

Deputatii minoritatilor nationale, dar si de la UNPR si PDL au defectat la votul privind MAI

O serie de deputati din partea minoritatilor nationale, dar si din partea UNPR si a PDL au defectat marti la votul pe proiectul de lege privind restructurarile MAI, fapt care a dus la respingerea actului normativ, potrivit listelor cu optiuni consultate de NewsIn.

Din partea deputatilor PDL au votat pentru proiectul restructurarilor din MAI 115 parlamentari, in timp ce alti patru fie au votat impotriva, fie s-au abtinut sau nu si-au exprimat votul (Mircea Giurgiu - proaspat demisionar din grupul PDL, n.r., Stefan Dragulescu, Blaga Iosif si Victor Boiangiu).

Toti cei 53 de liberali prezenti au votat impotriva proiectului, in timp ce 70 de parlamentari PSD au votat impotriva, iar un singur social-democrat nu si-a exprimat votul. Din partea UDMR au votat pentru proiectul de lege toti cei 20 de deputati.

Cei mai multi parlamentari ai puterii care nu au sustinut proiectul Guvernului privind restructurarile din MAI au provenit din randul minoritatilor nationale, respectiv doar 4 din cei 17 deputati prezenti au votat pentru, in timp ce trei s-au exprimat impotriva (Dusan Popov, Mihai Radan, Zisopol Gabriel), sase s-au abtinut (Buciuta Stefan, Firczak Gheorghe, Longher Ghervazen, Ana Manolescu, Merka Miroslav si Nicolae Paun) si patru nu au votat (Amet Aledin, Miron Ignat, Niculae Mircovici si Varujan Pambuccian).

Din randul grupului independentilor, membri ai UNPR, 11 din cei 14 deputati prezenti au votat pentru, fiind inregistrate doua voturi impotriva (Culita Tarata si Nicolae Stan) si o abtinere (Gabriel Tita Nicolescu).

Sindicalistii ameninta cu greva

Marin Gruia, presedinte SNPPC, care a fost prezent in sala la momentul votului, sustine ca, in cazul in care se va relua votul, politistii vor iesi "cu miile in strada".

"Legea este neconstitutionala. Inainte de a se incepe votul, presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a facut verificare de trei ori ca sa vada daca au numarul necesar pentru a vota. In aceasta situatie cerem demisia lui Oltean sau Anastase. Am vazut cum se vota la doua maini, cei de la Putere, se fura totul in tara asta. Se fura ca in codru in Parlament, iar acum, ca nu le-a iesit pasenta lor, vor sa reia votul. Daca se reia acest vot vom iesi cu miile in strada, se pune o mare presiune asupra politistilor", a declarat liderul sindical SNPPC Marian Gruia.

Plenul Senatului a respins in data de 4 aprilie proiectul de lege privind disponibilizarile din MAI, reprezentantii Puterii nereusind sa stranga cele 69 de voturi, urmand ca decizia finala sa fie luata in Camera Deputatilor.

Proiectul privind unele masuri speciale necesare pentru incadrarea in bugetul aprobat al MAI pe anul 2011 prevede ca numarul de posturi ocupate de politisti, cadre militare in activitate, soldati si gradati voluntari, preoti militari, functionari publici si personalul contractual din MAI se va reduce, la nivelul ordonatorilor de credite astfel incat sa asigure, pentru 2011, incadrarea in cheltuielile bugetare si in numarul maxim de posturi aprobate. Potrivit estimarilor, numarul de posuri ce trebuie redus este de 8.500-10.000.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#disponibilizari MAI respinse deputati, #scandal vot lege , #camera deputatilor
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Maine dimineata TELENOVELA ARESTARILOR la NIVEL INALT - va continua datorita acestui motiv.....
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5
DACA NUMARA ALMA ANASTASE VOTURILE