Legea preventiei a trecut de Parlament si merge la Iohannis pentru promulgare. Ce inseamna pentru romani

Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 15:57
4427 citiri
Legea preventiei a trecut de Parlament si merge la Iohannis pentru promulgare. Ce inseamna pentru romani
Foto: Facebook / Camera Deputatilor (arhiva)

Camera Deputatilor, decizionala in acest caz, a adoptat, miercuri, proiectul Legii prevenirii.

Proiectul de lege a primit 177 voturi "pentru" si 26 "impotriva", urmand sa mearga la presedintele Iohannis pentru promulgare.

Proiectul reglementeaza unele instrumente care trebuie sa asigure prevenirea savarsirii de contraventii.

"In acest sens, autoritatile/ institutiile publice cu atributii de control, constatare si sanctionare a contraventiilor au stabilite ca atributii informarea, instruirea si indrumarea publicului, precum si obligatia de a aplica, in cazul savarsirii anumitor fapte contraventionale, sanctiunea de avertisment impreuna cu stabilirea unui plan de remediere prin care se acorda contravenientului o perioada de timp pentru indeplinirea obligatiilor legale.

Proiectul de act normativ are ca scop intensificarea functiei preventive a controlului, precum si asigurarea securitatii juridice, in conditiile cresterii cantitative a legislatiei si aparitiei unor noi domenii de reglementare", se arata in expunerea de motive.

Proiectul de lege prevede ca toate autoritatile, institutiile cu atributii de control, constatare si sanctionare a contraventiilor vor avea obligatia ca in trei luni de la intrarea in vigoare a acestei legi sa elaboreze si sa difuzeze materiale documentare si ghiduri si sa aloce pe pagina de Internet sectiuni speciale dedicate informarii publice privind legislatia in vigoare, drepturile si obligatiile in desfasurarea activitatilor de constatare a contraventiilor si de aplicare a sanctiunilor.

Aceste autoritati cu atributii de control vor avea obligatia sa indrume persoanele interesate in vederea aplicarii corecte si unitare a prevederilor legale, urmand sa afiseze pe site-urile proprii spetele cu frecventa ridicata si solutiile de indrumare in aceste cazuri.

De asemenea, autoritatea administratiei publice centrale cu atributii de coordonare la nivel national a domeniului mediului de afaceri va avea obligatia ca in termen de sase luni sa creeze un portal dedicat informarii.

In cazul constatarii savarsirii uneia dintre contraventiile prevazute in dispozitiile legale, agentul constatator incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei prin care se aplica sanctiunea avertismentului si la care anexeaza un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. In aceasta situatie nu se aplica sanctiuni contraventionale complementare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#deputati votat Legea preventiei, #Dragnea legea preventiei , #camera deputatilor