Circ la votul pe prima dintre Legile Justitiei. Votul final s-a amanat din lipsa de cvorum

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 22:51
28016 citiri
Circ la votul pe prima dintre Legile Justitiei. Votul final s-a amanat din lipsa de cvorum
Foto: Digi 24 TV

Coalitia PSD-ALDE a fortat, miercuri, votul pe legea 303 privind Statutul magistratilor, prima din pachetul privind Legile Justitiei. USR s-a opus din rasputeri, cerand respectarea procedurilor si dreptul deputatilor sai de a-si sustine amendamentele.

Sedinta, condusa de vicepresedintele Gabriel Vlase (PSD) si apoi de Florin Iordache, s-a intins pana aproape de ora 23:00.

Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata pe articole intr-o sedinta maraton care a durat peste 12 ore, dar votul final a fost amanat din lipsa de cvorum. Era nevoie de prezenta a 165 de parlamentari, iar in sala au fost prezenti 146.

Sedinta a debutat cu un intreg scandal legat de proceduri si au existat si insulte si un schimb dur de replici intre deputatul USR Cosette Chicirau si senatorul PSD Serban Nicolae.

In timpul sedintei, in fata Parlamentului peste 1.000 de persoane au venit sa protesteze. Astfel de manifestatii au avut loc si in mai multe orase din tara, dar si in diaspora.

Ziare.com v-a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

22:51 - Parlamentarii au terminat de votat amendamentele, dar din lipsa de cvorum votul final a fost amanat. In urmatoarea sedinta se va decide cand va avea acesta loc.

22:30 - Creste numarul parlamentarilor prezenti. In sala sunt la aceasta ora 146 de deputati, insa numarul lor este insuficient pentru a asigura cvorumul.

22:20 - In sala sunt prezenti 128 de parlamentari.

22:18 - Sedinta a fost reluata.

22:10 - Sedinta a fost intrerupta cateva minute. S-a anuntat ca se ia o pauza tehnica. A fost depasit numarul de 700 de voturi si sistemul trebuie resetat.

22:00 - Deputatii au adoptat propunerea de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor potrivit careia sttaul va fi obligat sa se indrepte cu o actiune in despagubiri impotriva magistratului care a savarsit o eroare cu rea-credinta sau din grava neglijenta.

"Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se indreapta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii", se arata in amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputatilor.

Initial, comisia speciala privind legile justitiei, a respins aceasta propunere in favoarea unui amendament formulat de Uniunea Nationala a Judecatorilor si Asociatia Magistratilor, potrivit caruia statul "are dreptul" de a se indrepta impotriva judecatorului sau procurorului care a savarsit o eroare judiciara din neglijenta sau cu rea-credinta.

Presedintele comisiei parlamentare speciale privind legile Justitiei, Florin Iordache, a declarat luni ca PSD va sustine in plenul Camerei Deputatilor propunerea respinsa saptamana trecuta ca, in cazul savarsii unei erori de catre un judecator, statul sa aiba obligatia de a se indrepta cu actiune in regres impotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului, confor News.ro.

21:45 - La aceasta ora in sala mai sunt prezenti 137 de parlamentari.

21:05 - Deputatul USR Ionut Mosteanu a postat pe Facebook un mesaj prin care transmite ca deputatul PSD Catalin Radulescu s-a folosit de momentul in care colegii sai au iesit sa salute protestatarii pentru a evidentia faptul ca acestia nu sunt in sala.

21:20 - "Ai nostri au iesit sa salute manifestantii din fata Parlamentului. Radulescu - mitraliera a speculat momentul sa arate ca nu suntem in plen.

Doar atat poate. O manipulare ieftina", a notat Mosteanu pe Facebook.

21:05 - Parlamentarii USR au salutat protestatarii. Deputatul USR Claudiu Nasui a scandat "DNA sa vina sa va ia!".

21:00 - Aproape toti parlamentarii USR au parasit sala si merg pe o terasa a Casei Poporului pentru a saluta protestatarii.

20:43 - Numarul parlamentarilor din sala este de 130. Pentru a fi cvorum trebuie sa fie 165.

20:40 - Vicepresedintele Gabriel Vlase (PSD) a fost inlocuit la conducerea sedintei de catre Florin Iordache.

20:36 - "Ne bucuram ca s-au retras proiectele de pe site-ul Senatului. Arata ca Opozitia si presa produc roade", a transmis deputatul USR Iulian Bulai.

20:25 - In Camera Deputatilor au mai ramas foarte putini parlamentari, doar 115.

20:12 - Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Raluca Turcan, a acuzat, miercuri, majoritatea PSD-ALDE din Parlament de faptul ca ar fi actionat cu premeditare inregistrand la Senat propunerea de lege privind Statului magistratilor, desi aceasta se afla inca in dezbatere la Camera.

"Este o actiune cu premeditare. Urmareati ca astazi, cu paravanul de comemorare a majestatii sale Regele Mihai, sa dati o lovitura la adresa justitiei, sa votati aceasta lege. V-ati grabit sa o si inregistrati la Senat, crezand ca v-a iesit acest joc. Inca mai sunt sanse sa fiti opriti din aceasta destructurare a institutiilor statului", a spus Turcan, la tribuna Camerei, citata de Mediafax.

20:05 - Sute de persoane s-au adunat in fata Parlamentului si striga "Demisia! Demisia!". "Noaptea hoti, ziua patrioti", au mai scandat protestatarii.

20:00 - Cele doua proiecte de lege care apareau pe site-ul Senatului ca fiind adoptate de Camera Deputatilor au fost sterse.

19:55 - Votul pe amendamente continua, dar numarul parlamentarilor este sub cel necesar pentru cvorum, ceea ce inseamna ca este putin probabil ca votul final pe lege sa poate fi dat.

19:20 - Deputatul USR Ionut Mosteanu a anuntat la ora 19:10 ca mai au de trecut jumtatate dintre amendamente si ca apoi urmeaza votul final. "#buturugamica USR a reusit sa incurce #ciumarosie. Ei cu hotii, noi cu totii!", a adaugat acesta pe Facebook.

19:05 - De la tribuna s-a sesizat faptul ca pe site-ul Senatului Legea privind Statutul magistratilor apare ca fiind adoptata, desi inca se voteaza in Camera Deputatilor. Vlase a transmis "multumesc" si a continuat votul fara niciun alt comentariu.

18:40 - Deputatul USR Claudiu Nasui sesizeaza faptul ca pe site-ul Senatului Legile Justitiei apar ca fiind deja adoptate, desi la aceasta ora inca se voteaza la Camera Deputatilor.

"Proiectele de lege pentru subjugarea justitiei apar deja pe site-ul senatului ca fiind aprobate. PSD-ALDE se astepta sa treaca prin camera deputatilor ca prin branza. Din fericire, nu a fost asa. USR a fost azi buturuga mica. Suntem aici de la ora 10. Sedinta inca continua", a transmis acesta pe Facebook.

18:33 - "A fost o continuare as zice asteptata, dar mai dificila decat imi imiginam a celor din comisia speciala. Acolo se poarta un dialog al surzilor. Magistratii invitati nu sunt ascultati, sunt pusi la punct de acesti politicieni cum ar fi Nicolicea, Iordache, Serban Nicolae. Se pune in pricol democratia in Romania. Asta e primul pas. Nu mai avem de-a face cu un stat de drept", a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru al comisiei speciale pentru modificarea Legilor Justitiei.

18:15 - Acuzati de coalitia PSD-ALDE ca au facut haos in Parlament, deputatii USR raspund. "Nu am facut haos, am incercat sa aparam dezbaterea parlamentara", a declarat deputatul USR Tudor Pop.

18:11 - Diaspora se mobilizeaza si iese in strada. Romanii din Zurich au anuntat ca vor protesta miercuri seara, transmitand ca "Vrem stat de drept, nu dictatura penalilor".

18:08 - Intre timp, oamenii au inceput sa se stranga in fata Parlamentului. Pe grupurile comunitatii #rezist se transmite ca protestatarii sunt asteptati chiar si mai tarziu, avand in vedere ca sedinta de la Parlament va mai dura multe ore.

18:02 - Parlamentarii USR cheama oamenii sa le fie alaturi.

"Am venit din strada. Suntem cosmarul PSD si al vechilor partide. Avem alte valori, alte principii, nu intelegem smecheria, furtul, ciocoiala.

Am si gresit, am facut stangacii, am invatat din ele. Am crescut in acest an. Ii deranjam. Zilnic. Va asteptam pe cat mai multi alaturi de noi", a scris pe Facebook deputatul Catalin Drula.

17:38 - Deputatul USR Iulian Bulai transmite live din plen. "Fara dezbatere. Pe repede inainte", scrie acesta pe Facebook.

17:24 - Deputatul USR Matei Dobrovie transmite live sedinta de plen pe Facebook si inregistreaza declaratii din sala.

"Nu exista niciun fel de dezbatere, e doar un for decorativ, o anexa a dlui Drganea, o majoritate care nu are nicio jena continua sa isi vada de treaba in acelasi mod iresponsabil si anormal. Noi nu ne lasam, dar nu suntem lasati sa functionam normal, suntem agresati tot timpul.

Azi dimineata un deputat PSD m-a injurat si nu a fost sanctionat. Presedintele de sedinta nu a luat niciun fel de atitudine, e reprobabil ce se intampla. (...)

Independenta justitiei este esentiala intr-o democratie si faptul ca procurorii nu vor mai fi independenti, iar o comisie parlamentara va putea sa decida cariera magistratilor este de neacceptat", spune Dobrovie.

17:19 - Votul este electronic, rezultatele fiind inregistrate oficial. Cu cateva ore inainte au existat probleme la sistemul de vot electronic. Ramane de vazut daca si votul pe lege in ansamblu va fi inregistrat ca vot electronic sau se va recurge, ca in alte momente controversate, la vot prin ridicare de maini.

17:18 - Sedinta plenului nu este transmisa live pe site-ul Camerei Deputatilor, dar este transmisa pe Facebook de Rezistenta TV.

17:07 - "Tot ceea ce am cerut este ca acest proiect extrem de controversat sa urmeze un parcurs legislativ corect, si anume sa se duca la comisiile de fond. Noi am contestat comisia speciala pentru 'anihilarea' legilor justitiei la CCR", a explicat pe Facebook deputatul USR Tudor Benga.

16:58 - Pe Facebook se anunta organizarea unui protest in aceasta seara, in fata Parlamentului.

"HAI La Parlament! ACUM! #faraviolenta" incepe la ora 17:00.

"Hai in strada! Aparam democratia! In acest moment legile Justitiei sunt votate in plen. Dezbaterea a fost boicotata si procedurile nu sunt respectate. Suntem in situatia in care o gasca de infractori vrea sa treaca pe repede inainte legalizarea furtului.

Urmariti liveurile din timpul dezbaterii si daca considerati ca trebuie sa iesiti in strada ca sa aparati statul de drept acum este momentul. Ne vedem la parlament!

P.S.: Facem apel catre toti cetatenii: FARA VIOLENTA!!! Fiecare persoana este raspunzatoare de faptele sale si va raspunde in fata legii", precizeaza organizatorii.

16:50 - Deputatii USR au revenit in banci. Amendamentele sunt votate la foc automat.

16:38 - Pe Facebook a aparut un video cu insultele adresate de senatorul PSD Serban Nicolae deputatului USR Cosette Chichirau, care a transmis live de la sedinta Camerei Deputatilor

CC: In ce calitate sunteti aici? (Serban Nicolae e senator PSD - n.red.)

SN: E buna leafa marita de PSD. Nu va e rusine sa luati bani nemunciti? (...) Nu va ranjiti fasolea inutil la mine, nu v-ati spalat pe dinti.

CC: Dl senator insulta. Insulta tot poporul roman si fura.

SN: Eu n-am furat nimic. Faceti o plangere penala, cautati un coleg alfabetizat si faceti o plangere penala la adresa mea.

CC: Dvs sunteti sofer la grupul infractional organizat (Serban Nicolae a fost avocatul lui Catalin Voicu, condamnat la inchisoare pentru coruptie, si a condus masina cu care a fost scos din inchisoare - n.red.). Eu mi-am facut doctoratul in Finante.

SN: Sunteti atat de proasta! Incredibil ce spuneti, ia demonstrati ca am fost sofer!

CC: Avem poze

SN: CV-ul e in poze? Eu am o poza in care dvs faceti sex anal. Ce sa facem?

CC: Aveti CV? Care sunt calificarile dvs? Ca distrugeti Justitia din Romania, ca furati bucata cu bucata?

16:16 - Dan Barna, presedintele USR: "Este o urgenta pe care nu o intelege nimeni din societate in afara de dl Dragnea. E o lege adoptata pe genunchi, fara ca Opozitia sa aiba ocazia sa spuna de la tribuna Parlamentului grozaviile si aberatiile care sunt in ea.

E un abuz fara precedent, posibil pentru ca majoritatea functioneaza ca si casa de avocatura pentru Liviu Dragnea. A fost un simulacru de sedinta".

In sala, amendamentele la legea care modifica Statutul magistratilor sunt votate pe banda rulanta.

16:11 - Deputatii USR au iesit din sala, in schimb cei ai PNL au ramas si participa la votul pe amendamente.

Cosette Chichirau comenteaza LIVE pe Facebook: "Facem si noi ce putem, va rog sa veniti si voi diseara, sa aparam Justitia in Romania (...) Ei voteaza in continuare ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. S-a facut liniste. Sper sa nu se faca si bezna peste Romania".

16:08 - Parlamentarii USR pleaca de la tribuna.

15:58 - Sedinta continua, deputatii Puterii votand amendamentele anuntate de presedintele de sedinta la microfon. Deputatii PSD voteaza dupa cum ridica degetul liderul de grup, Ioan Munteanu.

15:57 - Pentru ca legea sa fie votata de catre plen in aceasta dupa amiaza, PSD-ALDE are nevoie de foarte multe voturi (2/3 din numarul total) legea fiind una organica. In sala au venit si deputatii Rovana Plumb si Lia Olguta Vasilescu.

15:55 - In sala este prezent si sta intr-o banca senatorul PSD Serban Nicolae, un lucru neobisnuit. El a insultat-o pe Cosette Chichirau, deputat USR, numind-o "proasta". Chichirau transmite live pe Facebook.

15:30 - Deputatii USR s-au reunit langa microfonul oficial, purtand in maini afise pe care scrie "Hotii!".

15:25 - Deputatul USR Stelian Ion, membru al comisiei speciale pentru modificarea legilor Justitiei, citeste amendamentele pe care le sustine partidul sau de la o portavoce. El protesteaza astfel fata de faptul ca presedintele de sedinta i-a taiat microfonul, sustinand ca timpul alocat formatiunii ar fi expirat.

USR si PNL au cerut amanarea dezbaterilor pe Legile Justitiei pana dupa inmormantarea regelui Mihai, dar majoritatea PSD-ALDE a respins solicitarea. Intentia Puterii este ca proiectele de modificare a Legilor Justitiei sa fie votate pana la Craciun.

Citeste mai multe despre Scandal, injuraturi si amenintari cu bataia in Camera Deputatilor - USR a blocat sedinta

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#USR protest legile Justitiei , #camera deputatilor