New York Times: Romania slabeste legislatia privind abuzul in serviciu, in doar trei zile

Vineri, 06 Iulie 2018, ora 09:43
3497 citiri
New York Times: Romania slabeste legislatia privind abuzul in serviciu, in doar trei zile
Foto: Arhiva Ziare.com

New York Times scrie despre modificarile la Codul Penal privind abuzul in serviciu, remarcand ca au fost contestate puternic, inclusiv de Comisia Europeana si ca ele afecteaza cazurile unor politicieni importanti, printre care si Liviu Dragnea.

Autorul articolului, Kit Gillet, noteaza ca noile modificari vin la mai putin de un an distanta de o ordonanta de urgenta care dezincrimina coruptia de nivel mic. Daca atunci Guvernul a cedat presiunii publicului, avand loc cele mai mari proteste de dupa Revolutie, de data aceasta Executivul continua sa urmareasca politici care ar limita puterile tribunalelor si procurorilor, se arata in articolul NYT.

Este notat si faptul ca multe persoane sustin ca noile modificari vor slabi eforturile anticoruptie, Romania inca fiind considerata unul dintre cele mai corupte state din UE.

In prezent, sunt judecate sute de cazuri de abuz in serviciu, iar unele dintre ele implica politicieni de nivel inalt, cum ar fi Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor. Este probabil ca multe dintre acestea sa fie afectate de noile modificari, noteaza Gillet.

Presiunea internationala in aceasta privinta creste, Christian Wigand, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene privind statul de drept, declarand pentru New York Times: "Vom examina textele finale ale legislatiei pentru a verifica daca sunt compatibile cu legile relevante ale UE din domeniul Justitiei penale si a cooperarii Politiei. Nu vom ezita sa luam masuri, unde va fi necesar pentru a asigura o compatibilitate".

In editorial este notat si faptul ca, luna trecuta, 12 ambasade ale tarilor vestice de la Bucuresti au facut apel catre Guvernul Romaniei "sa nu ia masuri care ar slabi statul de drept sau capacitatile Romaniei de a combate infractiunile si coruptia".

Camera Deputatilor a votat, miercuri, modificarile Codului Penal in forma adoptata de Senat cu o zi inainte. Au fost 167 de voturi pentru, 97 impotriva, 19 abtineri si un deputat nu a votat. Practic, doua voturi au fost peste necesarul de 165 de voturi.

Iata reactiile aparute in urma votului de miercuri:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#New York Times abuz serviciu, #New York Times Romania, #Coduri Penale modificate , #camera deputatilor