Proiect de lege depus in vreme de pandemie: Avocatul Poporului sa aiba salariu si pensie speciala de judecator ICCJ, cazare gratuita si pasaport diplomatic

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 17 Martie 2020, ora 13:08
97814 citiri
Proiect de lege depus in vreme de pandemie: Avocatul Poporului sa aiba salariu si pensie speciala de judecator ICCJ, cazare gratuita si pasaport diplomatic
Foto: Facebook/ Renate Weber

Avocatul Poporului ar putea avea o indemnizatie lunara echivalenta judecatorilor cu grad maxim de la Inalta Curte, iar adjunctii acestuia vor avea o indemnizatie lunara echivalenta cu cea a judecatorilor cu grad de curte de apel, potrivit unui propuneri legislative initiate de 8 deputati, in aceste zile in care toata lumea se concentreaza doar pe combaterea pandemiei de coronavirus.

"La implinirea varstei standard de pensionare, Avocatul Poporului si adjunctii Avocatului Poporului, care au indeplinit cel putin un mandat complet ( 5 ani- n.red.), beneficiaza de pensie calculata potrivit prevederilor legale aplicabile judecatorilor.

Fostii Avocati ai Poporului si fostii adjuncti al Avocatului Poporului, care au indeplinit cel putin un mandat complet, au dreptul la pensie si recalcularea acesteia in aceleasi conditii," se mai arata in propunerea legislativa.

Proiectul este semnat de patru deputati PSD (Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucsa si Claudia Gilia), doi deputati UDMR (Izabella Ambrus si Eva Csep), deputatul PNL Adriana Saftoiu si deputatul Steluta Cataniciu (neafiliat). Documentul a fost inregistrat la Camera Deputatilor pe 9 martie 2020.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat pe 12 martie ca acest proiect sa fie discutat in procedura de urgenta, dupa ce pe 10 martie respinsese o cerere similara, potrivit portalului Camerei Deputatilor.

Saftoiu si-a retras semnatura

Dupa publicarea articolului, deputatul Adriana Saftoiu (PNL) a precizat pentru Ziare.com ca si-a retras semnatura de pe acest proiect si ca a informat conducerea Camerei Deputatilor, dar ca modificarea nu a fost inca operata in fisa proiectului legislativ.

Motivul pentru care a semnat initial proiectul legislativ era acela ca legea reglementa mecanisme pentru o interventie mai buna a Avocatului Poporului in cazul categoriilor vulnerabile. De exemplu, copii care reclama abuzul parintelui, in conditiile in care Avocatul Poporului are acum nevoie de acordul parintelui reclamat pentru a vorbi cu copilul, iar legea ii permitea sa sara peste acord.

Avand in vedere insa ca este vorba si de modificari privind statutul Avocatului Poporului, Adriana Saftoiu si-a retras semnatura.

AP are salariu de ministru si pensie de judecator CCR

Potrivit actualei prevederi din Legea nr. 35 din 13 martie 1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, aceasta functie este asimilata ca rang, salarizare si conditii de pensionare cu functia de ministru, iar functia de adjunct al Avocatului Poporului este asimilata ca rang, salarizare si conditii de pensionare cu functia de secretar de stat, beneficiind in mod corespunzator de toate drepturile acestora.

De asemenea, la data pensionarii sau recalcularii pensiei anterior stabilite, Avocatul Poporului beneficiaza de pensie calculata similar cu cea a judecatorilor Curtii Constitutionale.

La sfarsitul lunii ianuarie 2020, actualul Avocat al Poporului, Renate Weber (foto), a contestat la CCR legea care elimina pensiile speciale. "Sunt motive multiple de neconstitutionalitate (...) am avut sesizari de la diverse categorii profesionale si analizand am constatat ca sunt probleme mari de neconstitutionalitate", a spus Weber.

Pasaport diplomatic si cazare gratuita

Proiectul legislativ prevede o forma mai ampla de reforma a Avocatului Poporului. Sunt modificari de esenta in activitatea acestei institutii.

"Scopul adoptarii unui nou act normativ, dupa aproximativ 23 de ani de la prima reglementare a legii de organizare si functionare a institutiei Avocatului Poporului si dupa multe modificari si completari, este de natura a imbunatati cadrul legal necesar garantarii drepturilor si libertatilor constitutionale ale persoanelor fizice," se arata in expunerea de motive.

Iata cateva modificari propuse:

- Avocatul Poporului si adjunctii Avocatului Poporului care nu au domiciliu si nici locuinta proprietate personala in Bucuresti beneficiaza, de la data numirii in functie, de cazare gratuita, de transport saptamanal la si de la localitatea de domiciliu, in conditiile prevazute de lege pentru deputati si senatori.

- Avocatul Poporului si adjunctii Avocatului Poporului au dreptul la pasaport diplomatic in conditiile legii.

Sursa: Proiectul de lege

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#proiect Avocatul Poporului, #Avocatul Poporului , #camera deputatilor