Seful Consiliului Concurentei nu crede ca poate fi inlaturat din functie: Orice lege e pentru viitor

Joi, 03 Mai 2018, ora 15:21
2895 citiri
Seful Consiliului Concurentei nu crede ca poate fi inlaturat din functie: Orice lege e pentru viitor
Foto: Arhiva Hepta.ro

Legile nu pot sa prevada decat pentru viitor, a declarat joi presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, referindu-se la un amendament adoptat joi de comisiile juridice si de industrii ale Camerei Deputatilor, conform caruia presedintele Consiliului trebuie sa fi indeplinit functii de conducere cu largi responsabilitati pentru o perioada de cel putin 15 ani, in care a facut dovada inaltei sale competente profesionale si manageriale.

"Avem in paralel doua proiecte de lege. Unul, care urmeaza sa fie discutat acum, este o lege de aprobare a ordonantei guvernului, in momentul in care se va aproba in comisiile de raport, acest proiect de lege merge direct la plen si apoi la promulgare, deci e in faza finala si sincer sa fiu atentia mea este concentrata in special pe acest text care e la finalul parcursului parlamentar.

Avem, de asemenea, ceea ce s-a discutat pana acum, un proiect de lege unde prima camera sesizata e Camera Deputatilor, deci care urmeaza sa mearga la Senat.

As vrea sa vad textul final si atunci ne vom uita impreuna cu colegii mei si atunci o sa putem sa avem o opinie mai clara. Nu sunt jurist, dar cred din experienta mea limitata ca legile nu pot sa prevada decat pentru viitor. Deci nu cred ca o prevedere legala adoptata acum poate sa afecteze ceea ce exista deja in Consiliu, daca Parlamentul doreste sa faca o lege pentru viitoarea conducere a Consiliului poate sa o faca, noi putem sa ne dam cu parerea, dar pentru viitor, nu cred ca pentru lucrurile care exista deja", a spus Chiritoiu la finalul sedintei comisiilor.

Presedintele Consiliului Concurentei va trebui sa fi indeplinit functii de conducere cu largi responsabilitati pentru o perioada de cel putin 15 ani, au decis, joi, deputatii Comisiei Juridice si Comisiei de Industrii intr-o sedinta comuna.

Amendamentul PSD, votat joi de deputati la proiectul de lege privind organizarea si functionarea Consiliului Concurentei, va intra in vigoare dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, Senatul urmand sa fie Camera decizionala in acest sens.

Conform amendamentului, "presedintele trebuie sa fi indeplinit functii de conducere cu largi responsabilitati pentru o perioada de cel putin 15 ani, in care a facut dovada inaltei sale competente profesionale si manageriale".

Asta inseamna ca actualul presedinte al Consiliului Concurentei nu va mai putea ocupa aceasta functie pana la finalul mandatului, care va fi peste un an si cateva luni, si va fi prin efectul legii demis, potrivit deputatului PNL Gabriel Andronache, care a criticat amendamentele adoptate.

Deputatii au mai adoptat un amendament al PSD, conform caruia "membrii Consiliului Concurentei sunt numiti prin decret de catre presedintele Romaniei, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea Comisiilor juridice ale celor doua Camere".

Pana in prezent, presedintele Consiliului Concurentei nu era numit la propunerea Comisiilor juridice, ci a plenului Consiliului, propunerea fiind dupa aceea aprobata de Guvern.

Mai exact, "numirea membrilor Plenului Consiliului Concurentei se realizeaza de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurentei, cu avizul Guvernului si dupa audierea candidatilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului".

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Chiritoiu amendament PSD, #amendament PSD sefie Consiliu Concurentei, #Bogdan Chiritoiu Consiliul Concurentei , #camera deputatilor